LAMMASLAIDUN-hankkeen kuulumisia

LAMMASLAIDUN-hankkeen tuotoksia on esitelty Pohjoismaisilla Lammaspäivillä Vaasassa ja kansainvälisessä kampylobakteeri, helikobakteeri ja niihin liittyvien organismien CHRO24-seminaarissa Australian Perthissä. LAMMASLAIDUN-hankkeen loppuseminaari järjestetään 13.2.2025.
Pohjoismaiset Lammaspäivät Vaasassa 21.-23.8.2024

ProAgrian järjestämässä InterNorden-kokouksessa elokuussa Vaasassa Eeva Mustonen esitteli LAMMASLAIDUN-hankkeessa toteutetun, lampureille suunnatun kyselyn tuloksia, jossa kysyttiin muun muassa lampaiden laidunnuksesta ja tilojen bioturvasta. Essi Roinisella oli puolestaan posteri LAMMASLAIDUN-hankkeessa kerätyistä tuloksista aiheesta kampylobakteerilajien ja -genotyyppien kausittainen vaihtelu lammastiloilla Suomessa. Posterissa esiteltiin löydettyjä kampylobakteerilajeja, genotyyppejä ja kampylobakteerin kausittaista esiintyvyyttä. Esiintyvyys lampailla on suurinta syksyllä. 

Lammaspäivillä oli myös esityksiä muiden pohjoismaiden lammastuotannosta ja lammastuotannon haasteista. Lisäksi kuultiin suomenlampaan genomin sekvensoinnista ja erilaisista lampaiden ruokintaan liittyvistä tutkimuksista.

CHRO2024 Australiassa 7.10.-10.10.2024

Länsi-Australiassa järjestettiin 22. kansainvälinen kampylobakteeri, helikobakteeri ja niihin liittyvien organismien seminaari.LAMMASLAIDUN-hankkeen tohtorikoulutettava Essi Roininen piti konferenssissa esitelmän LAMMASLAIDUN-hankkeessa kerätyistä tuloksista liittyen kampylobakteerilajien ja -genotyyppien kausittaiseen vaihteluun lammastiloilla Suomessa. Rauni Kivistö piti seminaarissa esitelmän kampylobakteeri-infektioista Suomessa. 

Seminaarissa oli myös paljon kiinnostavia esityksiä ja postereita. Monessa esityksessä käsiteltiin metagenomiikkaa ja sen hyödyntämistä kampylobakteerien tutkimuksessa, sekä kampylobakteerin antibioottiresistenssiä erityisesti broilereilla eri puolilla maailmaa.

LAMMASLAIDUN-hankkeessa on valmistelussa tautisuojausopas lampureille

Hankkessa valmistellun oppaan toteutus on alkanut. Työhön mukaan on palkattu eläinlääkäri, jatko-opiskelija ja lampuri Nina Nihtilä.  Oppaan sisällön suunnittelussa on kuultu niin hankeen yhteystyöryhmää, ohjausryhmää kuin lampureitakin. Näillä näkymin opas tulee sisältämään yleiseen hygieniaan liittyviä asioita kuten tavanomaisten tartuntareittien kuvaamista, toimintaohjeita tautisulun toteuttamiseksi sekä ohjeita eläinten ostoon liittyen. Oppaan tietopakettiosassa käydään läpi hankkeessa tutkitut zoonoottiset taudinaiheuttajat, niiden merkitys suomalaiselle lampurille ja mm. rantalaidunnukseen.  

LAMMASLAIDUN-hankkeen loppuseminaari

LAMMASLAIDUN hankkeen loppuseminaari järjestetään Helsingin yliopiston tiloissa Viikin kampuksella Helsingissä 13.2.2025 klo 12–16. Seminaariin on mahdollista osallistua etänä ja paikan päällä. Lisätietoja seminaarista löydät alta seminaarikutsusta ja seminaariohjlemasta. Ilmoittaudu loppuseminaariin viimeistään keskiviikkona 5.2.2025 alla olevalla lomakkeella. Tervetuloa kuulolle!

Seminaarikutsu: Lammaslaitumien zoonoosit (LammasLaidun-) hankkeen seminaari.

Seminaariohjelma: Lammaslaitumien zoonoosit (LammasLaidun-) hankkeen seminaari (pdf).

Ilmoittaudu loppuseminaariin tästä.

Uutisia LAMMASLAIDUN-hankkeesta

LAMMASLAIDUN-hankkeen kuulumisia 13.10.2023