”Covid Diaries: Everyday Life under Lockdown” -lyhytelokuvalle myönnettiin kansainvälinen elokuva-alan palkinto

Lyhytelokuva “Covid diaries: Everyday Life under Lockdown” valittiin ehdokkaaksi Spotlight Documentary Film Awards -kilpailussa ja voitti hiljattain pronssipalkinnon. Elokuva antaa katsojalle silmäyksen ihmisten elämistä, heidän toiveistaan ja peloistaan, COVID-19 pandemian keskellä heidän päiväkirjojensa kautta.

Elokuva perustuu Jukka Gronowin ja Frank Trentmannin tekemään tutkimukseen, joka keskittyi ihmisten arkielämään COVID-19 kriisiin keskellä sukeltamalla ihmisten jakamiin tarinoihin ja ajatuksiin heidän päiväkirjoissaan. Osallistujat avasivat päiväkirjansa tutkimukselle Suomessa, Saksassa, Italiassa ja Ruotsissa. Lyhytelokuva on hieno esimerkki taiteen ja akateemisen tutkimuksen välisestä luovasta keskustelusta ja siten kertoo myös Kuluttajatutkimuskeskuksella tehtävän tutkimuksen moninaisuudesta ja sen ulottumisesta julkisuuteen.

Lopputuloksena oli kaunis animaatioelokuva, jonka kuvitti artisti Jessica Mountfield. Lyhytelokuva kuvaa COVID-19 pandemian tuomia muutoksia, jotka koettiin sekä kauhistuttavina että toiveita herättävinä, mukana kaipausta vapaudesta sekä odotus muutoksesta, kun kriisi olisi ohi. Myös Spotlight Documentary Film Awards huomasi tämän ajatuksia herättävän taideteoksen.

Spotlight Documentary Film Awards on kansainvälinen itsenäisten dokumenttielokuvientekijöiden kilpailu. Tuomarit palkitsivat elokuvia neljässä kategoriassa, joista “Covid Diaries: Everyday Life under Lockdown” sai pronssipalkinnon. Pronssipalkinto myönnetään elokuville, joilla on korkeaa taiteellista ansiota sekä neljänneksi eniten pisteitä Spotlight Documentary Film Awards -raadilta.

Lyhytelokuva julkaistiin kesällä 2022.

© Jukka Gronow, Frank Trentmann, Jessica Mountfield