Kotieläintuotteiden laatu ja ympäristövaikutukset

Kotieläimistä saatavat elintarvikkeet, kuten maito, liha ja kananmunat, sisältävät ravitsemuksemme kannalta arvokkaita ravintoaineita, kuten aminohappoja, kivennäisiä ja bioaktiivisia lipidejä.

Kotieläinten ruokintaratkaisuilla voidaan vaikuttaa kotieläimistä saatavien elintarvikkeiden laatuun ja ympäristöjalanjälkeen. Tämän painopistealueen tutkimuksissa etsimme uusia ravitsemustieteeseen ja genetiikkaan perustuvia keinoja lisätä kotieläintuotteiden terveellisyyttä. Maitorasvan koostumuksen muuttaminen lehmien ruokinnan keinoin on yksi hyvä esimerkki tämän painopistealueen tutkimuksesta.

Pro­jek­tien si­vuja

Julkaisuja

Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Shingfield, K. J., Simpura, I., Kokkonen, T., Jaakkola, S., Toivonen, V., & Vanhatalo, A. 2017. Effect of incremental amounts of camelina oil on milk fatty acid composition in lactating cows fed diets based on a mixture of grass and red clover silage and concentrates containing camelina. Journal of Dairy Science 100:305-324. https://doi.org/10.3168/jds.2016-11438.

Koivunen, E., Talvio, E., Valkonen, E., Tupasela, T., Tuunainen, P. & Valaja, J. 2016. Use of semi-leafless peas (Pisum sativum L) with enzyme addition in diets for broilers. Agricultural and Food Science 25:90-98.

Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Vanhatalo, A., Toivonen, V., Heikkilä, T., Lee, M. R. F., & Shingfield, K. J. 2014. Effect of replacing grass silage with red clover silage on nutrient digestion, nitrogen metabolism, and milk fat composition in lactating cows fed diets containing a 60:40 forage-to-concentrate ratio. Journal of Dairy Science 97:3761-3776. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7358.

Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Kairenius, P., Ahvenjärvi, S., Toivonen, V., Huhtanen, P., Vanhatalo, A., Givnes, D.I & Shingfield, K.J. 2013. Effect of forage conservation method on plasma lipids, mammary lipogenesis, and milk fatty acid composition in lactating cows fed diets containing a 60:40 forage-to-concentrate ratio. Journal of Dairy Science 96:5267-5289. https://doi.org/10.3168/jds.2013-6571.