Kotieläinten ruokintaratkaisuilla voidaan vaikuttaa kotieläimistä saatavien elintarvikkeiden laatuun ja ympäristöjalanjälkeen. Tämän painopistealueen tutkimuksissa etsimme uusia ravitsemustieteeseen ja genetiikkaan perustuvia keinoja lisätä kotieläintuotteiden terveellisyyttä. Maitorasvan koostumuksen muuttaminen lehmien ruokinnan keinoin on yksi hyvä esimerkki tämän painopistealueen tutkimuksesta.
Wang, B., Ormston, S., Płatosz, N., Parker, J.K., Qin, N., Humphries, D.J., Pétursdóttir, Á.H., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Juniper, D.T. & Stergiadis, S. 2024. Effect of dietary protein source and Saccharina latissima on nutritional and safety characteristics of milk. Journal of the Science of Food and Agriculture https://doi.org/10.1002/jsfa.13556
Stepanchenko, N., Stefenoni, H., Hennessy, M., Nagaraju, I., Wasson, D. E., Cueva, S. F., Räisänen, S. E., Dechow, C. D., Pitta, D. W., & Hristov, A. N. 2023. Microbial composition, rumen fermentation parameters, enteric methane emissions, and lactational performance of phenotypically high and low methane-emitting dairy cows. Journal of Dairy Science, 106(9), 6146-6170. https://doi.org/10.3168/jds.2022-23190
Asioli, D., Zhou, X., Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Vanhatalo, A. Givens, D.I., Rondoni, A. & Turpeinen, A.M. 2023. Consumers’ valuation for low - carbon emission and low – saturated fat butter. Food Quality and Preference 104859, 108. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2023.104859
Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Shingfield, K. J., Simpura, I., Kokkonen, T., Jaakkola, S., Toivonen, V., & Vanhatalo, A. 2017. Effect of incremental amounts of camelina oil on milk fatty acid composition in lactating cows fed diets based on a mixture of grass and red clover silage and concentrates containing camelina. Journal of Dairy Science 100: 305-324. https://doi.org/10.3168/jds.2016-11438
Koivunen, E., Talvio, E., Valkonen, E., Tupasela, T., Tuunainen, P. & Valaja, J. 2016. Use of semi-leafless peas (Pisum sativum L) with enzyme addition in diets for broilers. Agricultural and Food Science 25: 90-98.
Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Vanhatalo, A., Toivonen, V., Heikkilä, T., Lee, M. R. F., & Shingfield, K. J. 2014. Effect of replacing grass silage with red clover silage on nutrient digestion, nitrogen metabolism, and milk fat composition in lactating cows fed diets containing a 60:40 forage-to-concentrate ratio. Journal of Dairy Science, 97: 3761-3776. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7358.
Halmemies-Beauchet-Filleau, A., Kairenius, P., Ahvenjärvi, S., Toivonen, V., Huhtanen, P., Vanhatalo, A., Givnes, D.I & Shingfield, K.J. 2013. Effect of forage conservation method on plasma lipids, mammary lipogenesis, and milk fatty acid composition in lactating cows fed diets containing a 60:40 forage-to-concentrate ratio. Journal of Dairy Science, 96: 5267-5289. https://doi.org/10.3168/jds.2013-6571.