Tausta:
Maito ja maitotuotteet ovat merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen 12:0, 14:0 ja 16:0 lähde ihmisravitsemuksessa
- Suuri saanti yhteydessä suurentuneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin
Kotimaisen rypsin ja rapsin lipidit sisältävät runsaasti öljyhappoa cis-9 18:1
- Pehmentää lehmänmaidon maitorasvaa
- Vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja
- Enemmän cis-9 18:1
Vähentää metaanin muodostusta pötsissä
- Lipidit sisältävät runsaasti energiaa eivätkä fermentoidu pötsissä
- Tyydyttymättömien rasvahappojen biohydrogenaatio kuluttaa vetyä
Tavoite:
Tutkia, voidaanko lehmänmaidon rasvahappokoostumusta pehmentää ja pötsin metaanintuotantoa hillitä lisäämällä rehuun jauhettuja rypsin siemeniä
Helsingin yliopiston tutkijat:
, , ja
Yhteistyökumppanit:
ja
Rahoitus:
Julkaisut:
Halmemies-Beauchet-Filleau ym. 2019. Rapeseed lipids to decrease saturated fatty acids in milk and ruminal methane emissions of dairy cows. , sivut 69–73.