Tausta:
Maito ja maitotuotteet ovat merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen 12:0, 14:0 ja 16:0 lähde ihmisravitsemuksessa
- Suuri saanti yhteydessä suurentuneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin
Kotimaisen rypsin ja rapsin lipidit sisältävät runsaasti öljyhappoa cis-9 18:1
- Pehmentää lehmänmaidon maitorasvaa
- Vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja
- Enemmän cis-9 18:1
Vähentää metaanin muodostusta pötsissä
- Lipidit sisältävät runsaasti energiaa eivätkä fermentoidu pötsissä
- Tyydyttymättömien rasvahappojen biohydrogenaatio kuluttaa vetyä
Tavoite:
Tutkia, voidaanko lehmänmaidon rasvahappokoostumusta pehmentää ja pötsin metaanintuotantoa hillitä lisäämällä rehuun jauhettuja rypsin siemeniä
Helsingin yliopiston tutkijat:
Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Seija Jaakkola, Tuomo Kokkonen ja Aila Vanhatalo
Yhteistyökumppanit:
Valio Oy ja Readingin yliopisto
Rahoitus:
Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) Food
Julkaisut:
Halmemies-Beauchet-Filleau ym. 2019. Rapeseed lipids to decrease saturated fatty acids in milk and ruminal methane emissions of dairy cows. Proceedings of the 10th Nordic Feed Science Conference, sivut 69–73.