Pehmeämpi maitorasva

Pehmeämpi maitorasva

Tausta:

Maito ja maitotuotteet ovat merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen 12:0, 14:0 ja 16:0 lähde ihmisravitsemuksessa

  • Suuri saanti yhteydessä suurentuneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin

Kotimaisen rypsin ja rapsin lipidit sisältävät runsaasti öljyhappoa cis-9 18:1

  • Pehmentää lehmänmaidon maitorasvaa
    - Vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja
    - Enemmän cis-9 18:1

Vähentää metaanin muodostusta pötsissä

  • Lipidit sisältävät runsaasti energiaa eivätkä fermentoidu pötsissä
  • Tyydyttymättömien rasvahappojen biohydrogenaatio kuluttaa vetyä

Tavoite:

Tutkia, voidaanko lehmänmaidon rasvahappokoostumusta pehmentää ja pötsin metaanintuotantoa hillitä lisäämällä rehuun jauhettuja rypsin siemeniä

Helsingin yliopiston tutkijat:

Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, Seija Jaakkola, Tuomo Kokkonen ja Aila Vanhatalo

Yhteistyökumppanit:

Valio Oy ja Readingin yliopisto

Rahoitus:

Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) Food

Julkaisut:

Halmemies-Beauchet-Filleau ym. 2019. Rapeseed lipids to decrease saturated fatty acids in milk and ruminal methane emissions of dairy cows. Proceedings of the 10th Nordic Feed Science Conference, sivut 69–73.

EIT Food: Pehmeämpi maitorasva