Pehmeämpi maitorasva

Pehmeämpi maitorasva

Tausta:

Maito ja maitotuotteet ovat merkittävä tyydyttyneiden rasvahappojen 12:0, 14:0 ja 16:0 lähde ihmisravitsemuksessa

  • Suuri saanti yhteydessä suurentuneeseen sydän- ja verisuonisairauksien riskiin

Kotimaisen rypsin ja rapsin lipidit sisältävät runsaasti öljyhappoa cis-9 18:1

  • Pehmentää lehmänmaidon maitorasvaa

    - Vähemmän tyydyttyneitä rasvahappoja

    - Enemmän cis-9 18:1

Vähentää metaanin muodostusta pötsissä

  • Lipidit sisältävät runsaasti energiaa eivätkä fermentoidu pötsissä
  • Tyydyttymättömien rasvahappojen biohydrogenaatio kuluttaa vetyä

Tavoite:

Tutkia, voidaanko lehmänmaidon rasvahappokoostumusta pehmentää ja pötsin metaanintuotantoa hillitä lisäämällä rehuun jauhettuja rypsin siemeniä

Helsingin yliopiston tutkijat:

, , ja

Yhteistyökumppanit:

ja

Rahoitus:

Julkaisut:

Halmemies-Beauchet-Filleau ym. 2019. Rapeseed lipids to decrease saturated fatty acids in milk and ruminal methane emissions of dairy cows. , sivut 69–73.

EIT Food: Pehmeämpi maitorasva