Työkalupakki on avoin nettisivu, jonka mikä tahansa koulu voi ottaa käyttöön haluamallaan tavalla. Työkalupakki sisältää käsitteellisen viitekehyksen, innostavia esimerkkejä sekä tukea inklusiivisuutta edistävien teemojen yhteiseen käsittelyyn.
– Inklusiivisuudella tarkoitamme tässä hyvin laajasti ideaa siitä, että jokainen kouluyhteisön jäsen voi tuntea olevansa hyväksytty, kuuluvansa joukkoon sekä tulevansa nähdyksi ja kuulluksi, ja että moninaisuus nähdään oman kouluyhteisön arvokkaana ominaispiirteenä, liittyipä se sitten osaamiseen, oppimiseen, kyvykkyyteen, maailmankatsomukseen, kieleen, sukupuoli-identiteettiin, sosioekonomiseen taustaan tai muihin tekijöihin, kuvaa yliopistonlehtori Raisa Carpelan.
– Inklusiivisen kouluyhteisön rakentaminen on tutkitusti haastava tehtävä, jonka tukemiseksi tämä työkalu on kehitetty, täydentää yliopistonlehtori Lauri Heikonen.
Käytännön esimerkit ja reflektiokysymykset toimivat keskustelun herättäjinä
Työkalu on kehitetty tukemaan kouluja kehittämistyössä kohti entistä inklusiivisempaa oppimisympäristöä.
– Työkalu on pyritty tekemään mahdollisimman itseohjautuvaksi: suosittelemme, että pieni ryhmä, esimerkiksi koulun johtoryhmä tutustuu työkalusivuston sisältöön ja suunnittelee prosessin tai vaikka yksittäisen työskentelysession, jossa työkalua tai sen osia hyödynnetään, kertoo väitöskirjatutkija Tiina Lindfors.
Helpointa on lähteä liikkeelle inspiroivista esimerkeistä ja reflektiotyökalusta.
Esimerkit ovat todellisista tilanteista, toimintatavoista ja oppimisympäristöistä. Ne sisältävät tyypillisesti videon ja siihen liittyvät pohdintakysymykset. Esimerkkien tavoitteena on inklusiivisen toimintakulttuurin ominaisuuksien konkretisointi käytännössä. Esimerkit toimivat keskustelun herättäjänä, ja niiden kautta voidaan löytää näkökulmia oman koulun toiminnan kehittämiselle.
– Videoita ja pohdintakysymyksiä on helppo käyttää esimerkiksi opettajankokouksessa ajatusten ja keskustelun virittäjänä, vinkkaa Heikonen.
Reflektiotyökalun tavoitteena puolestaan on auttaa kouluyhteisöä inklusiivisuuteen liittyvien vahvuuksien ja kehittämiskohteiden tunnistamisessa sekä kehittämisaskeleiden suunnittelussa. Lisäksi se pyrkii herättelemään ammatillista keskustelua.
Työkalun käsitteellinen viitekehys pyrkii sanoittamaan tutkimustiedosta nousevia käsitteitä koulun toimijoille helposti sovellettavaan muotoon.
– Tavoitteena on auttaa luomaan yhteistä ymmärrystä siitä, mitä tarkoitamme inklusiivisella kouluyhteisöllä: Minkälaiset ominaisuudet määrittävät inklusiivista kouluyhteisöä, ja mitä se edellyttää eri toimijoilta, kuvailee Lindfors.
– Lisäksi viitekehys kuvaa koulun kehittämiseen liittyvää muutosprosessia ja sen johtamista. Osio sisältää muun muassa esimerkkikuvauksen siitä, miten erilaisissa tilanteissa oleva koulu voisi lähteä kehittämistyössään liikkeelle ja mitä työkalupakin osioita missäkin vaiheessa voi hyödyntää, jatkaa Ahtiainen. Viitekehyksen, innostavien esimerkkien ja reflektiotyökalun lisäksi sivustolle on koottu ohjaavia videoita, käyttäjien kokemuksia ja täydentäviä materiaaleja.
Työkalu on kehitetty osana Erasmus+ -hanketta Co-creating inclusive school communities. Se on tuotettu tutkijoiden, opettajien ja rehtorien yhteisessä, monikansallisessa yhteistyössä. Työskentelyyn on osallistunut seitsemän yliopistoa Suomesta, Virosta, Kanadasta, Hollannista, Sveitsistä, Romaniasta ja Liechtensteinista sekä kentällä toimivat opettajat ja rehtorit kunkin yliopiston partnerikouluista.
**
Tutustu Developing Inclusive School Communities -työkalupakkiin täällä (sivusto englanniksi)