Saunatilat

Hyytiälän aseman saunat ovat paikkoja, joissa perinne, yhteisöllisyys ja hyvinvointi kohtaavat, tarjoten vieraille unohtumattomia hetkiä saunomisen parissa.

Viihtyisä saunatila, joka tarjoaa ihanteelliset löylyt, on olennainen osa saunaelämystä. Saunomisella tiedetään olevan positiivisia vaikutuksia sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin, ja saunalla onkin merkittävä rooli Suomen kansanterveydessä.

Hyytiälän asemalla saunominen on erityisen tärkeä osa päivittäistä rutiinia, ja vierailijat odottavat innokkaasti iltaa, jolloin pääsevät nauttimaan saunasta. Monille se muodostuu päivän tai jopa koko Hyytiälä-käynnin kohokohdaksi.

 

Pieni rantasauna on kompakti 28 neliömetrin ihastuttava kokonaisuus puuvajan kanssa. Kaksi erillistä saunarakennusta mahdollistavat samanaikaisten saunavuorojen järjestämisen esimerkiksi miesten- ja naistensaunan muodossa

Viime aikoina pikkusaunassa on tehty parannuksia, kuten uusien lauteiden asentaminen ja lämpimän veden saatavuus pesutiloissa. Isommassa saunassa on suihkumahdollisuus.

Aseman rantasaunoilla on historiaa, ja niiden arkkitehtuuri on huolellisesti myös remonteissa säilytetty.

Saunat eivät ole vain paikkoja rentoutumiselle, vaan myös sosiaaliselle kanssakäymiselle. Saunassa on helppo vaihtaa ajatuksia, ja se toimii tärkeänä kohtaamispaikkana asemalla.

Isoon rantasaunaan mahtuu kerralla n. 15-20 löylyttelijää ja pienempään 4-6. Isomman saunan kiukaan lämmitys vie aikaa 8-10 tuntia.

Vilvoittelutilat, ison saunan pukuhuone ja molempien saunojen terassit ovat omalta osaltaan edistäneet sosiaalista elämää, jopa enemmän kuin itse löylyhuoneet. Monille saunomisaika onkin ikään kuin sosiaalista vuorovaikutusta.

Molemmilla saunoilla on omat laiturit.

Aseman tuntitöissä olevat työntekijät ovat aktiivisesti osallistuneet saunan ylläpitoon, pilkkoneet puut ja täyttäneet liiterin kesän alussa.

Puut saadaan asemalta, kurssiharjoituksista ja tarvittaessa niitä hankitaan lisää.

Kahden saunarakennuksen välillä kulkee tunnelmallinen puupolku ja keskellä on yhteisen illanvieton mahdollistava tilava kota.

Tarjoilut ja kota

Saunoille tarjoilut kannattaa tuoda itse, mutta kodalle voi tilata ruokaa, joka noudetaan ruokalasta.

Avanto

Avantoa on pidetty isommassa saunassa ilman allasta, mutta avannon auki pysyminen riippuu aseman henkilökunnan tai vierailijoiden omasta aktiivisuudesta. Pikkusaunasta pääsee kuitenkin avannolle kätevästi.

Saunojen rakennushistoria

Hyytiälän aseman rantasaunat edustavat arkkitehtuurihistoriallista aarteistoa, joka kantaa mukanaan vuosisadan vaihteen tunnelmaa ja arkkitehti Theodor Granstedtin kädenjälkeä. Iso rantasauna, valmistunut vuonna 1912, on näyte ajankohdan rakennustyylistä. Arkkitehti Granstedtin suunnittelema sauna on kooltaan 74 neliömetriä, ja sen tilat yhdistävät aikakaudelle ominaisen tyylin ja käytännöllisyyden. Isompi sauna on toteutettu alkuperäispiirustusten peilikuvana. Lisäksi iso sauna on myöhemmin saanut katetun terassin, joka täydentää kokonaisuutta toiminnallisesti ja visuaalisesti.

Pieni rantasaunan ja sen puuvajan tarkkaa rakennusajankohtaa ei tiedetä mutta sen arvellaan olevan  peräisin samalta ajanjaksolta kuin iso sauna. Vaikka alkuperäisten rakennusten historian tarkempi selvittäminen voi olla haasteellista, niiden yhtenäisyys antaa viitteitä siitä, että ne kaikki ovat osa Hyytiälän aseman alkuperäistä arkkitehtuuriperintöä. Näiden rakennusten tarkoituksellinen sijoittelu ja yhteneväinen tyyli luovat yhdessä ainutlaatuisen historiallisen kokonaisuuden.