Kansanedustajista koostuva eduskunnan perustuslakivaliokunta käyttää merkittävää valtaa, kun se tulkitsee lakien perustuslainmukaisuutta. Sen antamat tulkinnat koskevat viime kädessä koko yhteiskuntaa.

Viime vuosina julkisuudessa on käyty vilkasta keskustelua perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta sekä sen käyttämistä asiantuntijoista. Samaan aikaan suomalaisen oikeusjärjestyksen muutokset ovat vahvistaneet perustuslakivaliokunnan asemaa.  

Minkälaista kamppailua perustuslain tulkinnasta käydään ja mitkä tahot vaikuttavat perustuslain tulkintaan? Kuinka suuri vaikutus medialla tai julkisella keskustelulla on perustuslakivaliokunnan työhön? Ja miten julkisuuden painetta pyritään hallitsemaan? Millainen rooli yksittäisellä asiantuntijalla on?  

Perustuslaista, julkisuudesta ja politiikasta ovat keskustelemassa Tiedekulmassa 3.2. klo 9–10.30 viestinnän tutkija Timo Harjuniemi, toimittaja Marko Junkkari, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä ja valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Tilaisuuden alussa kuullaan esitys julkisoikeuden apulaisprofessori Maija Dahlbergiltä. Tapahtuman juontaa Anu Partanen.

Livetapahtumaan Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, 00100 Helsinki) on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu tilaisuuteen tällä ilmoittautumislomakkeella.

Tapahtumaa voi seurata myös etänä striimin välityksellä. Keskustelusta julkaistaan jälkikäteen tallenne Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcast Soundcloudissa ja Spotifyssa.