Matematiikan ja tilastotieteen luokka Summamutikka
Matematiikan tiedeluokka Summamutikassa matematiikka näyttäytyy uusissa muodoissa ja yhteyksissä. Matematiikkaan tutustutaan esimerkiksi leikkien, pelaten, piirtäen tai vaikka tanssien.

Summamutikka-vierailulla tutustutaan matematiikkaan toiminnallisesti pelien, leikkien, askartelun tai erilaisten pulmatehtävien parissa. Lisäksi vierailu voi sisältää lyhyen esittelyn yliopistolla opiskelusta ja kierroksen kampusalueella.

Summamutikassa kohtaavat yliopisto- ja koulumatematiikka, opetuksen kehitys, toiminnallinen matematiikka ja matematiikan nykytutkimus. Yliopistomatematiikkaakin voidaan pohtia lasten kanssa, kunhan kysymykset ja ideat tuodaan sopivalle tasolle vaikkapa tarinan tai pulmapelin kautta. Myös koulumatematiikan opetukseen kehitetään Summamutikan toiminnassa jatkuvasti uusia toiminnallisia lähestymistapoja. Opettajaopiskelijat pääsevät kokeilemaan opetusideoitaan, kun oppilasryhmät varhaiskasvatuksesta lukioon vierailevat luokassa.

Toimintaa syksyllä 2021
Kerhot

Miten lasketaan etäisyyksiä ja korkeuksia, joita ei voi mitata suoraan? Millä tavoin lukujonot ja fraktaalit liittyvät luontoon ja toisiinsa? Mitä oikein on äärettömyys ja miksi tämä konsepti putkahtaa esiin niin monessa paikkaa? 

Esimerkiksi näitä kysymyksiä pohditaan Helsingin yliopiston tiedeluokka Summamutikan upouusissa matikkakerhoissa, jotka starttaavat tänä syksynä. Sekä ala- että yläkoululaisille on oma kerho ja molemmat näistä alkavat syyskuun alussa. Kerhot järjestetään etänä Zoomin välityksellä ja kumpaankin kerhoon mahtuu mukaan noin 40 osallistujaa (noin 20 per ryhmä).

Ai­ka­tau­lu  

Matikkakerhot ala- ja yläkoululaisille alkavat verkon välityksellä viikolla 36. (6.9. -12.9.2021) ja viimeiset kerhokerrat pidetään viikolla 50 (13.12.-19.12.2021). Syyslomalla on tauko, joten kummassakin kerhossa syksyn aikana on yhteensä 14 tapaamista. Kerhot tapaavat viikottain tunnin kerrallaan. Molemmista kerhoista on viikon aikana kaksi ryhmää, joista voi valita aikatauluihin sopivamman syyslukukauden ajaksi.

Kerhoilla ei ole mainittujen luokka-asteiden lisäksi suurempia esitietovaatimuksia. Tärkeintä on kiinnostus matemaattisia aiheita kohtaan ja halu oppia soveltamaan matematiikkaa uusissa konteksteissa. 

Jos sinulla tulee mitään kysyttävää kerhojen sisällöstä tai toiminnasta, ota yhteyttä sähköpostitse!

Alakoulun kerho on suunnattu 4.-6.-luokkalaisille ja myös edistyneet kolmosluokkalaiset ovat erittäin tervetulleita mukaan. Kerhossa sovelletaan jo opittua matematiikkaa uusissa käytännön konteksteissa ja koululaiset saavat kattavan yleiskatsauksen erilaisista matematiikan osa-alueista. Tarkoitus on värittää ala-asteen rutiininomaista laskupyörittelyä käytännön esimerkeillä ja tuoda uusia näkökulmia siihen, että mitä kaikkea matikka voi oikeastaan olla.

Kerho kokoontuu viikoittain seuraavasti: 

Ryhmä 1: Maanantai klo 16-17 

Ryhmä 2: Keskiviikko klo 16-17

Ilmoittaudu alakoulun kerhoon näistä linkeistä: 

Yläkoulun kerho on suunnattu 7.-9.-luokkalaisille. Myös edistyneiden kuutosluokkalaisten kannattaa harkita yläkoulun kerhoon tulemista. Kerhon ensimmäisellä puoliskolla konkretisoidaan yläasteella vastaan tulevia uusia käsitteitä ja keskitytään datan ja todennäköisyyksien käyttöön reaalimaailman ongelmissa. Toinen puolisko linkittyy vahvasti äärettömyyden visualisointiin ja reaalimaailman geometristen ongelmien ratkaisuun. Koululaiset pääsevät myös tutustumaan GeoGebra-sovelluksella tehtyihin simulaatioihin.

Kerho kokoontuu viikoittain seuraavasti: 

Ryhmä 1: Maanantai klo 17:15-18:15 

Ryhmä 2: Keskiviikko klo 17:15-18:15

Ilmoittaudu yläkoulun kerhoon näistä linkeistä Lyyti-palvelun kautta: 

Haastavampi kerho yläkoululaisille ja lukiolaisille alkaa torstaina 23.9. klo 17:30,

Etäopintokäynnit

Varauskalenteri etäopintokäynneille on auki!  Toteutamme syksyllä 2021 etäopintokäyntejä etäyhteyden avulla.

Tutustu ensin tarkempiin varausohjeisiin ja varaa opintokäynti LUMA-tiedeluokkien sivulla. Tämän jälkeen Summamutikan yhteyshenkilö ottaa sinuun yhteyttä yksityiskohtien sopimiseksi.

Opintokäynnin aikana opiskelijat voivat seurata opintokäyntiä omalla tietokoneella tai esim. yhteiseltä näytöltä luokan edestä.

Opintokäynnin jälkeen pyydämme vastaamaan palautekyselyyn. Saamamme palautteen avulla kehitämme toimintaamme.

Opintokäyntien sisältö

Alakoulut: Seurataan lituskaisten seikkailuja tasomaassa ja kartoitetaan tasomaan muoto. Tutustutaan erilaisiin avaruuskappaleisiin ja niiden pintoihin. Askarrellaan Möbiuksen nauha, mihin tarvitaan paperia, sakset ja liimaa/teippiä. Kesto n. 45 min.

Yläkoulut: Seurataan lituskaisten seikkailuja tasomaassa ja kartoitetaan tasomaan muoto. Tutustutaan erilaisiin avaruuskappaleisiin ja niiden pintoihin. Askarrellaan lieriö, torus ja Möbiuksen nauha, mihin tarvitaan paperia, sakset ja liimaa/teippiä. Pohditaan myös Pythagoraan lauseen toteutumista erilaisilla pinnoilla. Kesto n. 45 min.

Lukiot: Tutustutaan erilaisiin avaruuskappaleisiin ja niiden pintoihin. Opetellaan konstruoimaan erilaisia pintoja hyödyntämällä ekvivalenssirelaatiota. Askarrellaan lieriö, torus ja Möbiuksen nauha, mihin tarvitaan paperia, sakset ja liimaa/teippiä. Pohditaan myös Pythagoraan lauseen ja paralleeliaksiooman toteutumista kaareutuvilla pinnoilla. Kesto n. 75 min.

Matematiikan ja tilastotieteen luokka Summamutikan materiaalipankki

Summamutikka-tiedeluokan toiminnassa kehitetyt ja testatut toiminnalliset ideat kootaan Summamutikan materiaalipankkiin, josta löytyy lähes sata erilaista ohjetta toiminnallisen matematiikan opetukseen. Sivulla on sekä opettajan ohjeita että valmista materiaalia oppilaille esimerkisi virtuaaliseen käyttöön.

Sijainti ja yhteystiedot

Summamutikka on matematiikan ja tilastotieteen tiedeluokka, joka sijaitsee Kumpulan kampuksella Exactum-rakennuksen (Pietari Kalmin katu 5) kolmannessa kerroksessa.

Sähköposti: summamutikka@helsinki.fi

Löydät meidät myös Facebookista.

Sinua voisi myös kiinnostaa: Samun tiedekanava

Samun tiedekanavalla Helsingin yliopiston professori Samu Siltanen popularisoi matematiikkaa monipuolisesti ja ymmärrettävästi.