Matematiikan ja tilastotieteen luokka Summamutikka
Matematiikan ja tilastotieteen tiedeluokka Summamutikassa matematiikka näyttäytyy uusissa muodoissa ja yhteyksissä. Matematiikkaan tutustutaan esimerkiksi leikkien, pelaten, piirtäen tai vaikka tanssien.

Järjestämme kerhoja niin oppilaille kuin opettajillekin, lisäksi on mahdollista vierailla tiedeluokassamme. Materiaalipankista löytyy valmista materiaalia opettajien käyttöön.

Summamutikka-vierailulla tutustutaan matematiikkaan toiminnallisesti pelien, leikkien, askartelun tai erilaisten pulmatehtävien parissa. Lisäksi vierailu voi sisältää lyhyen esittelyn yliopistolla opiskelusta ja kierroksen kampusalueella.

Summamutikassa kohtaavat yliopisto- ja koulumatematiikka, opetuksen kehitys, toiminnallinen matematiikka ja matematiikan nykytutkimus. Yliopistomatematiikkaakin voidaan pohtia lasten kanssa, kunhan kysymykset ja ideat tuodaan sopivalle tasolle vaikkapa tarinan tai pulmapelin kautta. Myös koulumatematiikan opetukseen kehitetään Summamutikan toiminnassa jatkuvasti uusia toiminnallisia lähestymistapoja. Opettajaopiskelijat pääsevät kokeilemaan opetusideoitaan, kun oppilasryhmät varhaiskasvatuksesta lukioon vierailevat luokassa.

Kerhot

Kerhot lähtevät jälleen toimimaan keväällä 2023. Alla päivitetyt tiedot kevään kerhoista. Tervetuloa mukaan!

Geometrian salat

Tässä kerhossa tutkimme geometriaa erilaisten peli ja pulma-aktiviteettien avulla. Ideana on saada käsituntumaa geometriaan ja sitä myötä lähestyä myös oudompia ilmiöitä, kuten vaikka äärettömyyttä. Tutkitaan matikkaan uudella tavalla!

Ajankohta:          Keskiviikkoisin 17:00 – 18:00, alkaen 1.2.2023

Ryhmäkoko:       Maks. 16

Mukaan voi ilmoittautua koko kevään ajan!

Opintokäynnit

Tutustu ensin tarkempiin varausohjeisiin ja varaa opintokäynti LUMA-tiedeluokkien sivulla. Tämän jälkeen Summamutikan yhteyshenkilö ottaa sinuun yhteyttä yksityiskohtien sopimiseksi viimeistään tapaamista edeltävällä viikolla.

Opintokäynnin jälkeen pyydämme vastaamaan palautekyselyyn. Saamamme palautteen avulla kehitämme toimintaamme.

Opintokäynnit keväällä 2023

Opintokäynnillä tutustutaan tilastollisiin tunnuslukuihin todennäköisyyden kautta. Pelaamme noin kolmen hengen ryhmissä Yatzy-peliä, jonka myötä opimme tilastollista todennäköisyyttä. Viimein tutkimme ja vertaamme ryhmien pisteitä tilastollisesti.

  • Yläkoulun luokat 7. - 9. (kesto: 90 minuuttia)

Miten derivoida video? Mitä videolla näkyy tämän jälkeen? Lukiolaisille suunnatulla opintokäynnillä tutustumme lisää derivaattaan ja katsomme mitä videolle tapahtuu, jos se derivoidaan.

  • Lukio: derivaatta-kurssin aikana tai jälkeen soveltavissa kursseissa (kesto 90min)

Vierailulla tutkitaan kompleksilukuja ja vahvistetaan kompleksilukujen laskutoimitusten osaamista kompleksilukupelin avulla.

  • Lukiolaisille

Vierailun aikana tutustutaan röntgentomografiaan niin käytännön mittaukseen tutustumisen kuin paperilla tekemisen ja teorian esittelyn kautta. Vierailu sopii alakoulusta lukioon, tehtävien ja selitysten taso muokataan vierailevan ryhmän tason mukaan. Miltä näyttää mittauskohteidemme sisällä?

  • Alakoulu, yläkoulu, lukio, toinen aste
  • Kesto 60min
  • Maksimiosallistujamäärä: 30 ihmistä
  • Varattavissa vain kuun ensimmäinen torstai ja perjantai (poikkeus: huhtikuun toinen torstai ja perjantai).

Tällä opintokäynnillä tutkitaan äärettömyyttä. Pohdimme esimerkiksi keksiikö joku suurimman luvun tai luvun lähimpänä nollaa, josta siirrymme sitten tutkimaan erilaisia äärettömyyksiä ja niihin liittyviä pulmia, kuten Hilbertin hotellia. Opintovierailu on suunnattu 5. ja 6. luokkalaisille sekä yläkoululaisille.

  • Alakoulu: 5. tai 6. luokka.
  • Yläkoulu
Pizzaa ja pulmia

Matematiikkakerho opettajille

Miltä kuulostavat kombinatoriset pelit, solmuteorian alkeet, rekursiiviset jonot, Diofantos ja epäyhtälöt sekä pizza? Tule pohtimaan matemaattisia ongelmia, juttelemaan muiden opettajien kanssa ja syömään pizzaa Kumpulan kampukselle joka kuun viimeinen tiistai klo 17:00-18:30!

Miksi liittyä mukaan?

  • Kevyttä harrastetoimintaa/kerhotoimintaa opettajille
  • Ongelmanratkaisua eli lisää aineenhallintaa
  • Mahdollisuuksia ylöspäin eriyttämiseen
  • Hyviä keskusteluja
  • Pizzaa!

 

Kevään 2023 aikataulu (päivittyy aiheiden osalta)

Tiistai 28.2. klo 17:00-18:30, aiheena: rekursiiviset lukujonot ja laatoitukset, tapaamispaikka Exactumin kolmas kerros, kierreportaiden ja hissin luona klo 17:00.

Tiistai 28.3. klo 17:00-18:30, aiheena: Kombinatoriset peli, tapaamispaikka Exactumin kolmas kerros, kierreportaiden ja hissin luona klo 17:00.

Tiistai 25.4. klo 17:00-18:30

Tiistai 30.5. klo 17:00-18:30

 

Mukaan voi tulla ilmoittautumattakin, mutta pizzan riittävyyden vuoksi pyydämme ilmoittautumista.

Materiaalipankki

Summamutikka-tiedeluokan toiminnassa kehitetyt ja testatut toiminnalliset ideat kootaan Summamutikan materiaalipankkiin, josta löytyy lähes sata erilaista ohjetta toiminnallisen matematiikan opetukseen. Sivulla on sekä opettajan ohjeita että valmista materiaalia oppilaille esimerkiksi virtuaaliseen käyttöön.

Sijainti ja yhteystiedot

Summamutikka on matematiikan ja tilastotieteen tiedeluokka, joka sijaitsee Kumpulan kampuksella Exactum-rakennuksen (Pietari Kalmin katu 5) kolmannessa kerroksessa.

Sähköposti: summamutikka@helsinki.fi

Löydät meidät myös Facebookista sekä Instagramista.

Sinua voisi myös kiinnostaa: Samun tiedekanava

Samun tiedekanavalla Helsingin yliopiston professori Samu Siltanen popularisoi matematiikkaa monipuolisesti ja ymmärrettävästi.

Sinua voisi myös kiinnostaa: Matematiikkakilpailut ja olympiavalmennus

Matematiikkakilpailujen tarkoituksena on kannustaa lahjakkaita nuoria harrastamaan matematiikkaa. Kansainvälisiin kilpailuihin valmennetaan halukkaita. Valmennus koostuu valmennusviikonlopuista ja kirjevalmennuksesta. Valmennettavien joukosta valitaan edustajat kansainvälisiin kilpailuihin, kuten Kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin.

Sinua voisi myös kiinnostaa: Integraalipäivät

Integraalipäivät ovat kahdesti vuodessa järjestettävä tapahtuma, joka kokoaa yhteen matematiikan opettajia niin peruskouluista, toiselta asteelta kuin korkeakouluistakin sekä matematiikan opiskelijoita. Kolmipäiväisen tapahtuman aikana kuunnellaan innostavia matematiikan esitelmiä ja suunnitellaan niiden pohjalta lukiolaisille tai yläkoululaisille sopivia oppitunteja.