LUOVA - Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmä

LUOVA-järjestelmä on viranomaisille suunnattu palvelu, joka antaa varoituksia Suomessa ja ulkomailla tapahtuvista luonnononnettomuuksista. Erityisenä tavoitteena LUOVA-järjestelmän kehittämiselle oli parantaa ja selkeyttää luonnononnettomuuksista tiedottamista.

LUOVA-järjestelmä kerää ennusteita, arvioita ja varoituksia eri lähteistä, ja tiedottaa eri ilmiöistä yhtenäisellä tavalla. Tiedottaminen tapahtuu LUOVA-keskuksen ylläpitämän reaaliaikaisen tilannekuvan avulla. LUOVA-keskus sijaitsee Ilmatieteen laitoksella sääpäivystyksen yhteydessä.

LUOVA:n tiedontoimittajia ovat Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopiston Seismologian instituutti sekä Suomen ympäristökeskus. Tiedotettavia ilmiöitä ovat mm. vaaralliset sääilmiöt, tulvat ja maanjäristykset Suomessa ja ulkomailla.

Seismologian instituutti toimittaa maanjäristysvaroituksia LUOVA-järjestelmään. Painopiste on vaarallisen voimakkaissa maanjäristyksissä ulkomailla, mutta myös Suomessa tapahtuvista huomionarvoisista maanjäristyksistä tiedotetaan viranomaisia. Lisäksi päivystävän seismologin asiantuntija-apu on viranomaisten käytössä 24/7.

LUOVA luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmä sai vuoden 2014 Timanttiteko-palkinnon.