Saavutettavuusseloste
Tämä on Helsingin yliopiston Helsinki.fi-verkkosivuston https://www.helsinki.fi/ ja https://www2.helsinki.fi saavutettavuusseloste, joka on laadittu alun perin 22.9.2020 ja päivitetty 17.5.2022.
Olemme sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen

Helsinki.fi-sivustouudistusprojekti on käynnissä. 17.5.2022 on uudella verkksivustolla julkaistu yliopistotason sivut AjankohtaistaHakeminen ja opetusTutkimusYhteistyöTutustu meihin, kandi- ja maisteriohjelmien sivustot, suurin osa tiedekuntien sivustoista sekä jonkin verran yksikkö-, konferenssi- ja tutkimusryhmäsivustoja.  

Uudistuksessa saavutettavuusvaatimukset on huomioitu jo sivuston suunnittelusta alkaen. Uudistusprojektissa on ollut mukana saavutettavuusasiantuntija.

Kaikki Helsinki.fi:n yli 25 000 sivua tulee korvautumaan uusilla, saavutettavuuskriteerit täyttävillä sivuilla seuraavan puolentoista vuoden aikana. Palvelua on säännöllisesti arvioitu ulkopuolisen saavutettavuusasiantuntijaorganisaation toimesta. Kaikki auditoinnissa havaitut kriittiset virheet on korjattu. Lisäksi käytössä on oma saavutettavuusseuranta automaattisen tarkistustyökalun avulla.

Saavutettavuus Helsingin yliopistossa

Digipalvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain

Helsinki.fi-verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) vaatimusten mukainen.

Ei-saa­vu­tet­ta­va si­säl­tö: www.helsinki.fi (uusi verkkosivusto)

 1. (WCAG 1.1.1) Sivustolla on kuvaajia, jotka esittävät yliopiston sijoittumista kansainvälisissä rankingeissa. Kuvaajat on toteutettu ulkopuolista palvelua hyödyntäen ja ne saattavat olla saavuttamattomia ruudunlukijanvaraisille käyttäjille.
 2. (WCAG 1.1.1) Joistakin kuvista puuttuu alt-teksti. Myös liitetiedostojen kuvista ja kaavioista puuttuu alt-tekstejä.
 3. (WCAG 1.3.1) Otsikkotaso saattaa olla epäjohdonmukainen tai puuttua.
 4. (WCAG 1.3.1) Joissakin liitetiedostoissa on ruudunlukijakäyttöä hankaloittavia ongelmia, esimerkiksi rakenne puuttuu.
 5. (WCAG 1.4.11) Fokusindikaattorin kontrastiarvo ei ole riittävä, silloin kun elementin fokustila esitetään vain värin muutoksen kautta.
 6. (WCAG 2.4.3) Murupolussa avautuvan pudotusvalikon ja mobiiliversion navigaatiovalikossa kohdistusjärjestys on virheellinen. Sivun alkuun palauttava Ylös-linkki vierittää sivua vain visuaalisesti. Selainkohdistus ei siirry sivun alkuun.
 7. (WCAG 2.4.6) Sivustolla on interaktiivisia elementtejä, kuten linkkejä tai painikkeita, jotka on ohjelmallisesti nimetty epäselvästi tai vain englanniksi, esimerkiksi videoupotuksissa, henkilöprofiileihin vievissä kuvalinkeissä ja kielivalikossa.
 8. (WCAG 3.1.1) Joillakin sivuilla on sivun kielimäärityksestä poikkeavat sisällöt, sillä osa sisällöistä on vielä käännettävänä.
 9. (WCAG 3.1.2) Verkkosivuilla voi esiintyä yksittäisiä tekstikappaleita, kehyksiä tai linkkejä, joilla on väärä kielimääritys. Ruudunlukuohjelma lausuu tekstin tällöin epäselvästi.
 10. (WCAG 3.2.4) Osa sivuston linkeistä avautuu uuteen välilehteen tai linkki avaa esimerkiksi pdf-tiedoston ilman ennakkovaroitusta.
 11. (WCAG 3.3.2) Palvelun hakutoiminnot sisältävät puutteellisia ohjetekstejä.
 12. (WCAG 4.1.2) Sivustolla on interaktiivisia elementtejä, kuten valikkopainikkeita tai välilehtiä, jotka kuvataan teknisesti puutteellisesti avustavalle teknologialle. Elementeistä puuttuu esimerkiksi määrityksiä, jotka kuvaavat niiden tilaa avustavalle teknologialle.

Ei-saa­vu­tet­ta­va si­säl­tö: www2.helsinki.fi (vanha verkkosivusto)

 1. (WCAG 1.1.1) Joistakin kuvista puuttuu alt-teksti. Vanhimmilla sivuilla alt-tekstinä voi näkyä kuvan tiedostonimi. Kuvagallerioissa ei ole alt-tekstejä. Myös liitetiedostojen kuvista ja kaavioista puuttuu alt-tekstejä.
 2.  (WCAG 1.3.1, 3.3.2, 4.1.2) Koulutusohjelmien haussa puuttuu syöttökenttien kuvaus/valintaruutujen selite, uutisarkistossa ja avoimien työpaikkojen haussa pudotusvalikko ei anna riittävän tarkkaa tietoa sen roolista ja tilasta.
 3. (WCAG 1.3.1) Joillakin sisältösivuilla on tyhjiä otsikoita.
 4. (WCAG 1.3.1) Otsikkotasojen käytössä on puutteita: joillakin sivuilla väliotsikoita ei ole teknisesti määritelty otsikoiksi.
 5. (WCAG 1.3.1) Suurimmassa osassa liitetiedostoja on ruudunlukijakäyttöä hankaloittavia ongelmia, esimerkiksi rakenne puuttuu ja taulukoissa on puutteita.
 6. (WCAG 1.3.1) Visuaalisesti esitettävä, rakenteellinen tieto ei välity riittävän selvästi avustavalle teknologialle esimerkiksi tapahtumakalenterissa ja alumnilomakkeella.
 7. (WCAG 1.3.2, 2.1.1, 4.1.2) Joillakin sivuilla oleva vanha navigaatio ja etusivu ei toimi kunnolla näppäimistöllä, lukemisjärjestys saattaa olla väärä ja kaikilla käyttöliittymäkomponenteilla ei ole selvää nimeä ja roolia.
 8. (WCAG 1.4.1) Linkit erottuvat tekstikappaleista vain värin perusteella.
 9. (WCAG 1.4.3) Osalla sisältösivuista ei tekstin värin ja taustavärin kontrasti ole riittävän suuri. Kontrastiongelmia on myös liitetiedostoissa ja lomakkeissa.
 10. (WCAG 2.1.1) Koulutusohjelmahaun pudotusvalikkoelementtien käyttö ei onnistu kaikilta osin näppäimistöllä.
 11. (WCAG 2.2.2) Tiedekulman ja Helsinki Programmen herovideossa ei ole pysäytyspainiketta.
 12. (WCAG 2.4.3) Lahjoituslomakkeella on puutteita fokusjärjestyksessä.
 13. (WCAG 2.4.4) Joillakin sisältösivuilla on liian yleisiä linkkitekstejä kuten Read more.
 14. (WCAG 2.4.6) Osa painikkeista on ohjelmallisesti nimetty epäselvästi tai vain englanniksi, esimerkiksi videoupotuksissa.
 15. (WCAG 2.4.7) Henkilöhaussa osa elementeistä ei osoita visuaalisesti näppäinkohdistusta.
 16. (WCAG 3.1.2) Joillakin sivuilla on sisältöä muulla kuin sivun kielellä eikä kielen muuttumisesta ole kerrottu ohjelmallisesti.
 17. (WCAG 3.2.2) Tutkimusryhmälistauksen alasvetovalikon nimikkeen valinta aiheuttaa uuden kontekstin muutoksen.
 18. (WCAG 3.2.4) Selainkontekstin muutokset: linkkejä ja pdf-tiedostoja avautuu samaan välilehteen tai uuteen välilehteen.

Si­vus­tol­la on si­säl­töä, joka ei kuu­lu lain­sää­dän­nön pii­riin

 • karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön
 • toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. docx, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018
 • suoria video- tai äänilähetyksiä, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi
 • video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020
 • käyttäjien sosiaaliseen mediaan tuottamaa sisältöä.

Koh­tuu­ton ra­si­te

Helsinki.fi -sivustolla julkaistaan vuodessa yliopistoyhteisön toimesta erittäin suuri määrä videoita. Kaikkia videoita emme vielä pysty julkaisemaan saavutettavassa muodossa. Syynä tähän on kohtuuton rasite. Teemme jatkuvasti töitä saavutettavuuden parantamiseksi ja puutteen korjaamiseksi. Automaattisten tekstitysjärjestelmien kehittyessä pystymme tarjoamaan jatkuvasti enemmän videoita tekstitettyinä.

Huomasitko saavutettavuusongelman sivustossamme?

Voit antaa saavutettavuuspalautetta sähköpostitse digiviestinta@helsinki.fi. Otsikoi viestisi (Saavutettavuuspalautetta) ja kerro viestissäsi, mistä sivusta ja millaisesta ongelmasta on kyse. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Helsinki.fi-verkkosivujen saavutettavuudesta ja palautteen käsittelystä vastaa VYS/digitaalinen viestintä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Val­von­ta­vi­ran­omai­sen yhteys­tiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000