Saavutettavuusseloste

Tämä on Helsingin yliopiston Helsinki.fi-verkkosivuston saavutettavuusseloste, joka on laadittu alun perin 22.9.2020 ja päivitetty 24.5.2023.

Helsinki.fi-verkkosivujen, kuten yliopiston monien muidenkin verkkopalvelujen, pitää olla digipalvelulain saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Saavutettavuusselosteessa kerromme palvelujemme saavutettavuudesta ja saavutettavuuspalautteen antamisesta. Lue lisää saavutettavuudesta Helsingin yliopistolla.

Digipalvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain

Palvelua on arvioitu ulkopuolisen saavutettavuusasiantuntijaorganisaation toimesta. Kaikki auditoinnissa havaitut kriittiset virheet on korjattu. Lisäksi käytössä on oma saavutettavuusseuranta automaattisen tarkistustyökalun avulla.

Helsinki.fi-verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) vaatimusten mukainen.

Ei-saa­vu­tet­ta­va si­säl­tö: www.helsinki.fi

 1. (WCAG 1.1.1) Sivustolla on kuvaajia, jotka esittävät yliopiston sijoittumista kansainvälisissä rankingeissa. Kuvaajat on toteutettu ulkopuolista palvelua hyödyntäen ja ne saattavat olla saavuttamattomia ruudunlukijanvaraisille käyttäjille.
 2. (WCAG 1.1.1) Joistakin kuvista puuttuu alt-teksti. Myös liitetiedostojen kuvista ja kaavioista puuttuu alt-tekstejä.
 3. (WCAG 1.3.1) Otsikkotaso saattaa olla epäjohdonmukainen tai puuttua.
 4. (WCAG 1.3.1) Joissakin liitetiedostoissa on ruudunlukijakäyttöä hankaloittavia ongelmia, esimerkiksi rakenne puuttuu.
 5. (WCAG 1.4.11) Fokusindikaattorin kontrastiarvo ei ole riittävä, silloin kun elementin fokustila esitetään vain värin muutoksen kautta.
 6. (WCAG 2.4.3) Murupolussa avautuvan pudotusvalikon ja mobiiliversion navigaatiovalikossa kohdistusjärjestys on virheellinen. Sivun alkuun palauttava Ylös-linkki vierittää sivua vain visuaalisesti. Selainkohdistus ei siirry sivun alkuun.
 7. (WCAG 2.4.6) Sivustolla on interaktiivisia elementtejä, kuten linkkejä tai painikkeita, jotka on ohjelmallisesti nimetty epäselvästi tai vain englanniksi, esimerkiksi videoupotuksissa, henkilöprofiileihin vievissä kuvalinkeissä ja kielivalikossa.
 8. (WCAG 3.1.1) Joillakin sivuilla on sivun kielimäärityksestä poikkeavat sisällöt, sillä osa sisällöistä on vielä käännettävänä.
 9. (WCAG 3.1.2) Verkkosivuilla voi esiintyä yksittäisiä tekstikappaleita, kehyksiä tai linkkejä, joilla on väärä kielimääritys. Ruudunlukuohjelma lausuu tekstin tällöin epäselvästi.
 10. (WCAG 3.2.4) Osa sivuston linkeistä avautuu uuteen välilehteen tai linkki avaa esimerkiksi pdf-tiedoston ilman ennakkovaroitusta.
 11. (WCAG 3.3.2) Palvelun hakutoiminnot sisältävät puutteellisia ohjetekstejä.
 12. (WCAG 4.1.2) Sivustolla on interaktiivisia elementtejä, kuten valikkopainikkeita tai välilehtiä, jotka kuvataan teknisesti puutteellisesti avustavalle teknologialle. Elementeistä puuttuu esimerkiksi määrityksiä, jotka kuvaavat niiden tilaa avustavalle teknologialle.

Si­vus­tol­la on si­säl­töä, joka ei kuu­lu lain­sää­dän­nön pii­riin

 • karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön
 • toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. docx, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018
 • suoria video- tai äänilähetyksiä, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi
 • video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020
 • käyttäjien sosiaaliseen mediaan tuottamaa sisältöä.

Koh­tuu­ton ra­si­te

Helsinki.fi -sivustolla julkaistaan vuodessa yliopistoyhteisön toimesta erittäin suuri määrä videoita. Kaikkia videoita emme vielä pysty julkaisemaan saavutettavassa muodossa. Syynä tähän on kohtuuton rasite. Teemme jatkuvasti töitä saavutettavuuden parantamiseksi ja puutteen korjaamiseksi. Automaattisten tekstitysjärjestelmien kehittyessä pystymme tarjoamaan jatkuvasti enemmän videoita tekstitettyinä.

Huomasitko saavutettavuusongelman sivustossamme?

Voit antaa saavutettavuuspalautetta sähköpostitse digiviestinta@helsinki.fi. Otsikoi viestisi (Saavutettavuuspalautetta) ja kerro viestissäsi, mistä sivusta ja millaisesta ongelmasta on kyse. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Helsinki.fi-verkkosivujen saavutettavuudesta ja palautteen käsittelystä vastaa VYS/digitaalinen viestintä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Val­von­ta­vi­ran­omai­sen yhteys­tiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000