Ruokajärjestelmä on kokonaisuus, joka koostuu ruoan tuotannosta, jalostuksesta, jakelusta ja kulutuksesta sekä näihin liittyvien moninaisten tekijöiden välisistä yhteyksistä. Siihen vaikuttavat myös vallitseva talousajattelu sekä sen ylläpitämät arvot, asenteet ja käytännöt. Ruokajärjestelmä tai sen osa on poikkeuksetta aina johonkin paikkaan tai paikkoihin sijoittunutta; niin paikallisiin tai globaaleihin. Koemme tärkeäksi tunnistaa erilaisten tavoitteiden, toteutustapojen ja toteuttajien väliset ristiriidat ja synergiaedut.
Tarkastelemme ruokajärjestelmien moniulotteisuutta monitieteellisillä ja monimenetelmäisillä otteilla. Tutkimusryhmämme työn keskiössä ovat kysymykset tuottajan ja kuluttajan muodostamista yhteisöistä, vaihtoehtoisista ruuan jakelumalleista, ruoan ja energian tuottamisesta paikallisiin symbiooseihin soveltuvasti, ruokaan liittyvistä moninaisista merkityksistä sekä suhteista ja elintarvikkeiden lisäarvoistaimisesta laatujärjestelmiä hyödyntäen. Työskentelemme ajankohtaisten ilmiöiden parissa, joihin lukeutuvat muiden muassa uudistava maatalous, kumppanuusmaatalous, kotitarveviljely ja agroekologiset symbioosit.
Tutkimuksellamme haluamme edistää kestävää ruokamurrosta ja vahvistaa paikallisten ja suomalaisen monimuotoisten ruokajärjestelmien kehittymistä.
Ihmistä laajempi talous ekologisen kriisin aikakaudella - maaperäsuhteet, vastavuoroisuus ja toimeentulo uudistavissa maanviljelykäytännöissä