Ajankohtaista

Täältä löydät tietoa hankkeen viimeaikaisista kuulumisista ja tulevista tapahtumista
Kirjoituskutsu: Tekojen kaupunki

Kirjoituskutsu: Tekojen kaupunki

Kaupungeista tulee elettyjä ja merkityksellisiä paikkoja tekojen myötä. Kaupunkeja suunnitellaan, ja niissä liikutaan, asutaan ja eletään. Moninaisissa ja yhteen kietoutuneissa kaupunkikokemuksissa kohtaavat aistit, tunteet, muistot ja kuvittelu; ihmiset ja muut elolliset toimijat sekä materiaalinen kaupunki. Digitaalinen media on mahdollistanut nopean ja visuaalisen kokemusten jakamisen ja esittämisen, mutta kaupungin kokemiseen liittyvät myös hitaat prosessit ja ajalliset kerrostumat. Näiden rinnalla kaupunki on myös politiikan kohde ja politiikan näyttämö. Kaupunkilaisten suhteet paikkoihin ja ympäristöön vahvistuvat ja saavat uusia ominaisuuksia, kun paikoista kerrotaan, niitä muistellaan tai niistä kiistellään. Näin kaupunkilaiset osallistuvat merkityksellisten paikkojen tekemiseen erilaisin tavoin ja eri intensiteetillä arkisesta liikkumisesta kansalaisaktivismiin.  

Humanistisen kaupunkitutkimuksen piirissä on pitkään haluttu tuoda esiin kaupunkilaisten arjen kokemuksia, ja viime vuosina tarkastelun kohteiksi ovat tulleet myös kehollisuuteen ja aistimellisuuteen liittyvät metodologiset kysymykset. Osallisuutta ja osallistamista käsittelevän tutkimuksen rinnalla humanistinen kaupunkitutkimus kohdistuu myös osattomuuteen ja vieraantumiseen. Tutkimuksella on haluttu vaikuttaa arjen kokemusten näkyvyyteen ja huomioimiseen kaupunkisuunnittelun ja kaupunkipolitiikan kontekstissa. Näiden näkökulmien jatkoksi haluamme nyt tuoda tutkijat yhteen pohtimaan kaupungin tekemisen muotoja ja niiden suhdetta kaupunkikehittämiseen.  

Kutsumme sinut kirjoittamaan urbaanien paikkojen tekemisestä. Näkökulmana voi olla osallisuus sekä osallisuuden keinot, mutta myös paikan menettäminen tai paikan muokkaaminen. Ajalliset, kulttuuriset ja kielelliset kerrostumat rakentavat sitä, miten paikkoja koetaan ja millaisia merkityksiä niihin liitetään. Ketkä pääsevät ja saavat vaikuttaa urbaanin paikan tekemisen prosesseihin? Millaisia kuulumisen ja vierauden tunteita paikat voivat herättää? Millä tavoin uusia kerrostumia rakennetaan osaksi kaupunkia? Voit keskittyä myös paikan tekemiseen tutkimuksen menetelmällisistä näkökulmista. Toivomme mukaan monialaisia ja -näkökulmaisia ehdotuksia, joissa paikka ja paikan tekeminen voidaan määritellä laaja-alaisesti.  

Lähetä artikkeliehdotuksesi (max. 250 sanaa) oheisella Webropol-lomakkeella 10.12.2023 mennessä (https://link.webropolsurveys.com/S/577ED62A32955BD7). Kirjan toimittajina toimivat ja lisätietoja antavat Terhi Ainiala (terhi.ainiala@helsinki.fi), Silja Laine (silaine@utu.fi), Päivi Leinonen (pailei@utu.fi) ja Pia Olsson (pia.olsson@helsinki.fi). Artikkelikokonaisuus vertaisarvioidaan. Neuvottelut kirjan kustantajasta ovat käynnissä. Kokoelman alustava toimituksellinen aikataulu on seuraava: 

  • 10.12.2023 Artikkelikutsu sulkeutuu 
  • 20.12.2023 Ilmoitus artikkelivalinnoista 
  • 30.4.2024 Artikkelikäsikirjoitukset valmiina: toimittajien palaute toukokuussa, vertaisarviointi kesä-elokuussa 
  • 31.10.2024 Korjatut käsikirjoitukset valmiina 
  • Julkaisu ilmestyy vuoden 2025 alussa 
Mitä Stansvik merkitsee sinulle?

Keräämme nyt Voiman paikka -hankkeessa kokemuksia ja kertomuksia Stansvikista. Olemme kiinnostuneita helsinkiläisiä voimaannuttavista paikoista ja niiden menettämiseen liittyvistä tunteista. Kyselyyn voi vastata pitkästi tai lyhyesti 15.11. asti.

Would you like to be part of the project Places of Power?

We are looking for interviewees from Meri-Rastila and Vuosaari area to discuss about their relationship with their close neigbourhood. We would like to hear about the places people find emotionally important and empowering in their everyday life but also about the possible changes happening in the area and the emotions these changes rouse.

The interviews will take place in November and they take approximately one hour. They are conducted by our students of cultural studies.

If you would like to share your experiences, please contact Pia Olsson (pia.olsson@helsinki.fi) for more information.

In the project Places of Power, we are interested in the different ways emotions are attached to places and the ways places affect our everyday life. If you would like to read more about our project in English, please see our article here:

Tutkijoiden yö perjantaina 29.9.2023

Voiman paikka -hanke on mukana perjantaina 29.9.2023 järjestettävässä Tutkijoiden yössä.

Tervetuloa työpajaamme Tiedemuseo Liekin Observatoriolle! 

Työpajat alkavat klo 17.15, 18.15 ja 19.15, ja ne kestävät noin puoli tuntia. Työpajaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta halutessasi voit ottaa mukaan kuvan tai muiston omasta voiman paikastasi.

Opettajille tiedoksi: esiopetus- ja koululaisryhmät voivat osallistua myös päivällä pidettäviin Voiman paikka -työpajoihimme, joihon ilmoittaudutaan ennakkoon Lyyti-lomakkeella. Pääset ilmoittamaan ryhmäsi mukaan tästä.

Voiman paikka -hanke Vuosaaren Satamapäivillä la 26.8.2023

Olimme tiedustelemassa kaupunkilaisten voiman paikkoja Vuosaaren Satamapäivillä lauantaina 26.8.

Kiitokset tapahtuman järjestäjille ja kaikille, jotka kävivät moikkaamassa meitä ja tutustumassa hankkeeseemme!

 

 

 

Helsinki-päivän tarinakahvila Vuotalossa

Helsinki-päivänä 12.6.2023 pidimme Voiman paikka -tarinakahvilaa Vuotalon aulassa.

Kesälomakauden jälkeen jalkaudumme taas tiedustelemaan helsinkiläisten voiman paikkoja. Sitä ennen voit kertoa meille omasta voimapaikastasi hankkeen sähköisessä kyselyssä. Pääset kyselyyn tästä.