– Vähitellen on ymmärretty, että katsomusdialogi edistyy yhdessä. Yksi moduuli käsitteleekin erityisesti katsomusdialogia huoltajien ja ympäröivän katsomuksellisuuden kanssa, jolloin kumppaneina ovat kodin lisäksi myös eri vapaa-ajan järjestöt ja yhteisöt. Dialogin avulla voidaan yhdessä käsitellä ja ratkaista arjessa ja ajassa ilmeneviä haasteellisia kysymyksiä, näkee kouluttaja ja väitöskirjatutkija Heidi Rautionmaa.
Katsomusdialogi on sekä menetelmä että prosessi, joka kehittyy harjoittelemalla. Verkkokoulutuksessa käydään läpi esimerkiksi sitä, miten eri tavoin ajattelevien oppilaiden kanssa pohditaan rakentavasti ja kriittisesti elämäntapoihin sekä arvoihin liittyviä kysymyksiä.
– Katsomusdialogisten menetelmien avulla voidaan oppia tarkastelemaan todellisuutta entistä moninäkökulmaisemmin ja löytää yhdessä uusia ajatus- ja toimintamalleja, joiden myötä voidaan ohjautua yhteisen hyvän vahvistamiseen, kertoo Rautionmaa.
Toukokuussa julkaistiin vuoden 2023 nuorisobarometri, jonka mukaan nuorilta löytyy laajaa tukea uskonnon näkymiseen koulussa erityisesti nuorten keskinäisen vuorovaikutuksen osalta. Selkeä enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että kaikilla tulee kouluissa olla oikeus puhua uskonnostaan tai muusta katsomuksestaan.
Katsomusdialogi edistää yhdenvertaisuutta ja demokratiaa
Dialogisuus menetelmänä ja tavoitteena tukee muun muassa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien toteuttamista. Uusi täydennyskoulutus edistää samalla myös globaalikansalaisuus- ja demokratiakasvatusta koulussa.
– Avoin ja keskusteleva luokkahuoneen ilmapiiri edistää tutkimustenkin mukaan demokratiakasvatuksen toteutumista. Avoimuuden rakentumista haastaa usein kuitenkin eri taustoista tulevien oppilaiden mielipiteiden erilaisuus ja näkemysten jakautuminen. Valitettavasti esimerkiksi moni yläkoulun opettajista kokee, että heidän saamansa koulutus ei ole antanut heille riittävästi valmiuksia demokratiakasvatuksen toteuttamiseen, kuvailee väitöskirjatutkija Selja Koponen, joka on toinen koulutuksen tekijöistä.
Katsomusdialogi koulun arjessa –koulutuksessa käydään läpi niin tutkimuspohjaista tietoa kuin käytännön taitoja dialogisuuden harjoittamisesta oppitunneilla ja koulun toiminnassa.
– Opettajat ovat kertoneet tarvitsevansa lisää kohdennettua täydennyskoulutusta liittyen niihin käytännön kysymyksiin ja toteutuksiin, joita katsomusten moninaisuus kouluissa tuo, kertoo Rautionmaa.
Katsomusdialogi koulun arjessa -koulutus on maksuton ja se on suunnattu erityisesti perusopetuksen opettajille mutta se sopii yleisesti opetus- ja kasvatusalan henkilöstölle.
Kurssin voi suorittaa omaan tahtiin, joten koulutukseen voi vielä ilmoittautua mukaan. Syksyn kurssi päättyy 15.12.2024. Kurssilla on kuukausittain 1,5 tunnin pituisia tilaisuuksia, jotka järjestetään hybridinä.
Seuraava hybridikoulutus pidetään 10.10. kello 17.00–18.30 Espoon valtuustotalolla. Lisäksi mukana on muutamia ylimääräisiä koulutustilaisuuksia, joihin on edelleen kaikilla mahdollisuus maksuttomasti osallistua. Ensimmäinen on 9.10. koskien katsomusten lomanodotuskalenteria Nurmijärven kunnan varhaiskasvatuksen toimijoiden kanssa.
Katsomusdialogi koulun arjessa -kurssi on Opetushallituksen rahoittama ja Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksessa HEAn tuottama.
Lisätietoja kurssista ja ilmoittautuminen syksyn kurssille tästä linkistä.
Verkossa järjestettävä Katsomusdialogi koulun arjessa -koulutus järjestetään myös keväällä 15.1.–15.4.2025.