Katsomusdialogi koulun arjessa -kurssi on suunnattu erityisesti perusopetuksen opettajille mutta se sopii kaikille opetus- ja kasvatusalan henkilöstölle. Koulutus on maksuton.
Kurssi järjestetään 15.1.–31.5. keväällä 2025.
Kurssi toteutetaan verkkokurssina, jonka lisäksi tarjotaan viisi hybriditilaisuutta. Voit osallistua hybridikoulutuksiin paikan päällä tai verkossa etäyhteydellä. Löydät hybriditilaisuuksien aikataulut ja lisätiedot alapuolelta.
Koulutus koostuu viidestä yhden opintopisteen pituisista koulutusosioista:
Jokaiseen moduuliin sisältyy osallistuminen hybriditilaisuuteen etänä tai läsnä. Tilaisuuksissa muun muassa dialogipedagogiikan huippuasiantuntijat sekä katsomuskasvattajat tuovat ajankohtaista tutkimustietoa kasvatus- ja opetustyön tueksi. Löydät lisätietoa hybridikoulutuksista tämän osion alapuolelta. Lisäksi jokaisessa moduulissa on aihepiiriin liittyviä osasuorituksia, joista muodostuu osallistujalle konkreettinen osaamisportfolio oman työn ja kouluyhteisön kehittämistä varten. Tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä.
Katsomusdialogi koulun arjessa -täydennyskoulutus on Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskus HEAn tuottama ja Opetushallituksen rahoittama.
Kurssista saa halutessaan todistuksen. Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan opiskelijat voivat sisällyttää kurssin omiin opintoihinsa.
Kurssia voi suorittaa sen aukiolon ajan vapaasti omaan tahtiin ja oman aikataulun mukaan. Hybridikoulutusten päivämäärät löydät alapuolelta. Huomaathan, että hybridikoulutuksiin on erillinen ilmoittautumislinkki seuraavassa osiossa.
Ilmoittautuminen kevään kurssille on nyt avoinna! Voit ilmoittautua mukaan 15.4. asti.
Kurssiin sisältyy hybridikoulutusten luentosarja. Se sisältää viisi hybridiluentoa, joihin voi osallistua paikan päällä tai Zoomissa. Voit osallistua haluamillesi luennoille, vaikka et osallistuisi kurssille.
Huom! Hybriditilaisuuksiin osallistuminen on pakollinen osa kurssisuoritusta.
Mikäli olet ilmoittautunut kurssille hybridien jo alettua, ota yhteyttä kouluttajaan: heidi.rautionmaa@helsinki.fi. Hybridit tallennetaan, jotta pääset tekemään tarvittavan reflektiotehtävän.
1. Uskonto- ja katsomuslukutaito sekä dialogitaidot
Aika: keskiviikko 5.2. 2025 kello 16.30–18.00
Paikka: Zoom moskeijasta käsin.
Koulutusosiossa saadaan perustietoa koko kurssia ajatellen. Juhlimme samalla YK:n eri uskontoja ja muita katsomuksia edustavien harmonian viikkoa / UN World Interfaith Harmony Week. Koulutusta edeltää vapaaehtoinen ja myös virtuaalisesti toteutettu moskeijan esittely kello 16.00. Helsingissä sijaitsevan moskeijan osoite ilmoitetaan myöhemmin ilmoittautuneille.
Kouluttajat: UNESCO professori Arto Kallioniemi, väitöskirjatutkija Heidi Rautionmaa yhteistyössä islamilaisen yhteisön kanssa.
2. Katsomusdialogi yhteisissä tapahtumissa ja juhlakulttuurissa
Aika: tiistai 11.3.2025 kello 14.30–16.00
Paikka: Zoom ja Kenttäkadun päiväkodin sali, osoite Kenttäkatu 11, Hyvinkää.
Rakentavan katsomusdialogisuuden edistäminen on jokaisen opettajan tehtävä. Koulutuksessa perehdymme katsomusdialogisuuteen opetuksessa ja muutoinkin koulun toiminnassa. Esittelemme Nurmijärven kunnassa pilotoitua lapsiryhmän juhlakalenteria sekä pohdimme ja suunnitelemme yhteisten tilaisuuksien ja juhlien järjestämisen toteuttamista.
Kouluttajat: varhaiskasvatuksen konsultoiva erityisopettaja Leena-Maija Järvenkallas Nurmijärven kunnasta ja väitöskirjatutkija Heidi Rautionmaa.
3. Katsomusdialogi huoltajien ja koulua ympäröivän katsomuksellisuuden ja kielellisyyden kanssa
Aika: keskiviikko 26.3.2025 kello 16.00–18.00
Paikka: Zoom ja Sellon kirjasto, Espoo.
Koulutuksessa käsitelemme sitä yhteistyötä, jota opettajat ja muu koulun henkilökunta harjoittavat oppilaiden huoltajien kanssa kielellisyyden sekä katsomukselliset kysymykset ja ratkaisut huomioon ottaen. Ensimmäinen puolituntia on toisiimme tutustumista paikan päällä ja zoomissa. Virallinen koulutus alkaa kello 16.30.
Kouluttajat: islamin opettaja Nimco Noor, Uskot ilman rajoja ry:n aktiivi, bahai Lars Silén ja väitöskirjatutkija Heidi Rautionmaa.
4. Uskontojen ja muiden katsomusten moninaisuus Suomessa
Aika: tiistai 8.4.2025 kello 15.30–17.00
Paikka: Helsingin yliopisto, Kasvatustieteellinen tiedekunta, Minerva-talo, Siltavuorenpenger 5 A, luokka K112, Helsinki
Tämä koulutus käsittelee Suomen katsomuksellista kenttää erityisesti nuorten näkökulmasta. Minkälaista katsomuksellisuuden kehitystä on tapahtunut ja on lähitulevaisuudessa odotettavissa tutkimusten perusteella? Koulutus auttaa näkemään laajemman kontekstin, missä opettajat ja muut kasvattajat toimivat.
Kouluttajat: tutkimuskoordinaatori Jussi Sohlberg, väitöskirjatutkija, katsomusaineiden opettaja Veijo Fiskaali sekä väitöskirjatutkija, AmO, AO Heidi Rautionmaa.
5. Katsomusdialogi ja viheliäiset aiheet
Aika: torstai 8.5.2025 kello 16.30–18.00
Paikka: Helsingin yliopisto, Kasvatustieteellinen tiedekunta, Athena-talo, Siltavuorenpenger 3 A, sali 317, Helsinki
Koulutuksessa käymme yhdessä läpi mm rohkeamman ja turvallisemman tilan rakentumista sekä myötätuntoiseen kuuntelemiseen ja kriittisen ajatteluun ohjaamista. Käytännön esimerkkinä esitelemme keväällä toteutetun retken työpajoineen kolmen helsinkiläisen oppilasryhmän kesken.
Kouluttajat: Väitöskirjatutkija Heidi Rautionmaa yhteistyössä kolmen kevätretkelle osallistuneen lukion ja yläkoulun opettajan kanssa.
Olemme saaneet paljon positiivista palautetta aiemmista kursseistamme ja kehitämme kurssejamme aina eteenpäin! Tässä opiskelijoidemme ajatuksia.
Olen oppinut kurssilla todella paljon rauhankasvatuksesta ja kestävästä tulevaisuudesta. Monet teemat olivat minulle ennestään tuttuja, mutta kurssilla todella syvennyttiin rauhankasvatuksen aiheisiin. - - Oivalsin, että voin pedagogina sijoittua myös muuhun työhön kuin perusopetukseen. Tämä on ehdottomasti ollut yksi opintojeni mielenkiintoisimmista ja antoisimmista kursseista!
Kurssilla oivalsin, että rauhankasvatus lähtee pienistä asioista ja opettaja voi omalla toiminnallaan vaikuttaa rauhankulttuurin rakentamiseen.
Kaipasin lisää tietoa ja konkreettisia työkaluja työhöni näiden aiheiden osalta ja niitä sain! Kurssi on ollut antoisa ja täynnä tärkeää asiaa. Olen kerännyt talteen valtavan määrän kiinnostavaa aineistoa johon palata vielä vuosia eteenpäin. Lisäksi sain uusia ideoita niin työhöni kuin toimintatapoihinikin, luokassa ja koko koulun tasolla.
Monipuolisia tehtäväkokonaisuuksia, jossa opittuja asioita voi hyödyntää omassa työelämässä.