Tietoa hankkeesta

“Ilmastokestävyys keittiössä – ruokakulttuurin murroksen arkiset mahdollisuudet” on Koneen Säätiön rahoittama hanke, joka toteutetaan Helsingin yliopistossa vuosina 2018-2022. Hanke tarkastelee kotitalouksien, lounasravintoloiden, mediakeskustelun ja politiikan näkökulmasta jo aluillaan olevaa kulttuurista muutosta, jossa nykyiseen suomalaiseen arkiruokavalioon tulee enemmän ilmastokestäviä, vegaanisia kasvisruokavaihtoehtoja. Hankkeessa ruokakysymystä tarkastellaan monitieteisesti, yhdistellen sukupuolentutkimusta, sosiologiaa ja yhteiskunnallista ympäristötutkimusta sekä yhteistyötä järjestöjen ja aktivistien kanssa. Tarkastelemme ruokaa tunteiden kulttuuriseen politiikkaan liittyvänä, intersektionaalista analyysia vaativana kysymyksenä. Argumentoimme, että ruokakysymyksen tutkimuksessa tarvitaan uudenlaisen tutkimuskentän rakentamista, jossa yhdistyvät ruoanlaiton sukupuolittumisen ja ympäristökysymysten tarkastelu ruoantuotantoon liittyvän taloudellisen eriarvoisuuden, rodullistamisen ja eläimyyteen liittyvien hierarkioiden ja valtasuhteiden huomiointiin.

Hankkeessa tutkimme

  1. vegaaniksi-tulemiseen liittyviä ruumiillisia tuntemuksia ja valtasuhteita,
  2. ruokaan liittyviä kulttuurisia neuvotteluja sosiaalisessa ja muussa mediassa ja
  3. institutionaalisia rajoitteita ja politiikan sulkeumia, jotka estävät vahvemman ilmastokestävän ruokapolitiikan toteuttamista Suomessa etsien vaihtoehtoja politiikan toisin järjestämiselle

Tutkimuksen rinnalla hankkeessa on toiminnallinen puoli, jossa kehitetään noin 30 ilmastokestävää ja vegaanista reseptiä sisältävä reseptipankki lounasravintoloiden käyttöön. Toiminnallisessa osuudessa hanke yhteistyökumppaneineen haastaa ja rohkaisee lounasravintoloiden keittiöitä tarjoamaan ilmastokestävää kasvisruokaa asiakaskunnalleen.


Hanke Facebookissa: Climate Sustainability in the Kitchen