Työntekijät

Ilmastokestävyys keittiössä -hankkeen tutkijat ja työntekijät:
Yliopistonlehtori Kuura Irni, hankkeen vastuullinen johtaja

Kuura Irnin tämänhetkinen tutkimus keskittyy affektiiviseen yhteiskunnalliseen keskusteluun vegaaniudesta, jossa samalla neuvotellaan ruokaan ja eläinsuhteisiin liittyvistä normeista ja luonnollisuuskäsityksistä. Irnin toinen meneillään oleva tutkimus koskee luontokulttuurien uudelleenajattelua sekä monilajista sosiaalisuutta ja monilajisen yhteiselon monimutkaisuutta kissa-ihminen-kumppanuuksien näkökulmasta. Irnille on tärkeää pohtia ja kehittää feministisen tutkimuksen intersektionaalisia näkökulmia, tutkimuksen ja ruohonjuuritason aktivismin sidoksia sekä solidaarisuutta yhteiskunnallisten kamppailujen, kuten ympäristö-, ilmasto- ja eläinaktivismien, queer- ja transfeminististen aktivismien sekä rasisminvastaisten feminismien, kesken. 

Yhteystiedot: kuura.irni@helsinki.fi 

Kadri Aavik, tutkijatohtori

Kadri Aavikin tutkimusalueina on sukupuolentutkimus, kriittinen eläintutkimus ja vegaanitutkimus, joita hän lähestyy feministisistä ja intersektionaalisista näkökulmista. Hän on tutkinut eläinoikeusliikettä Baltian maissa, veganismin merkityksiä Viron kansallisissa ravitsemussuosituksissa ja terveydenhuoltojärjestelmässä sekä Viron feministien näkemyksiä veganismista ja eläinoikeuksista. Hänen tutkimuksensa hankkeessa keskittyy vegaanimiehiin ja -maskuliinisuuksiin Virossa ja Suomessa. 

Kadri opettaa myös osa-aikaisesti sosiologiaa Tallinnan yliopistossa. Hän on Viron Vegaaniliiton hallituksen jäsen sekä kirjoittaa Veganmaailm.com -vegaaniruokablogia. Kadri on Euroopan kriittisen eläintutkimuksen järjestön jäsen.

Kadri Aavik Helsingin yliopiston tutkimusportaalissa 

Yhteystiedot: kadri.aavik@helsinki.fi 

YTT Saara Kupsala, tutkijatohtori

Saara Kupsalan tutkimus on kohdistunut  tuotantoeläinten asemaan sosiologisen eläintutkimuksen näkökulmista. Hän tutki väitöskirjassaan (Itä-Suomen yliopisto, 2019) suomalaisten suhtautumista tuotantoeläimiin ja eläinten käyttöön ruokana. Hankkeessa toteuttamassaan tutkimuksessaan hän on tarkastellut kasvis- ja liharuokiin liittyviä neuvotteluja osana joukkoruokailun muutosta ilmastokestävämpään suuntaan.

Kupsalan tutkimuksesta löytyy lisätietoa ResearchGate-sivuilta.

Kupsala työskenteli hankkeessa 1.8.2018-31.8.2020.

FM Milla-Maria Joki, tutkija

Milla-Maria Joki toimi vuosina 2018-2019 hankkeen tutkimusavustajana. Syksyllä 2019 hän aloitti hankkeen uutena tutkijana. Joki on erityisen kiinnostunut feministisestä ja kriittisestä eläintutkimuksesta, ruokakulttuurien affektiivisuudesta sekä kyvykkyyden yhteiskunnallisista ja henkilökohtaisista merkityksistä.Yhteystiedot: milla-maria.joki@helsinki.fi

Pirjo Apell, tutkimusavustaja

Pirjo Apell koordinoi hankkeessa toteutettavaa Ilmastokestävä kasvisruoka –kampanjaa, missä ruokapalveluita rohkaistaan ottamaan käyttöönsä ilmastokestäviä ja vegaanisia reseptejä. Hän työskenteli myös yhteistyön vahvistamiseksi hankkeen ja erilaisten ruokajärjestelmän toimijoiden kesken. Työkokemus ravintola-alalta, ympäristötieteiden opinnot sekä aktiivinen vapaaehtoistoiminta Maan ystävät -ympäristöjärjestössä mahdollistivat laaja-alaisen työskentelyn hankkeessa. Pirjo työskenteli hankkeessa maaliskuusta 2018 helmikuuhun 2021.  

Yhteystiedot: climatekitchen@helsinki.fi

HuK Riitta Komulainen, tutkimusavustaja

Riitta Komulainen on humanististen tieteiden kandidaatti yleisen historian alalta ja loppusuoralla maisterivaiheen opinnoissaan sukupuolentutkimuksessa. Hän työstää parhaillaan graduaan äärioikeiston kasvissyönnistä, ja on myös toiminut aktiivina Feministisessä puolueessa. Hänen kiinnostuksenkohteisiinsa kuuluu postkoloniaalinen tutkimus ja länsimaisten sukupuoliroolien heijastuminen muunlajisten eläinten ja luonnon kohteluun. Riitta työskenteli hankkeessa toukokuusta 2019 – maaliskuuhun 2020.

Yhteystiedot: riitta.komulainen@helsinki.fi

Lilli Munck, reseptiikan kehittäjä

Munck on koulutukseltaan ravintolakokki. Hän viimeistelee kandidaatin opintoja kotitaloustieteessä Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Munck on kokin ammatissa perehtynyt erityisesti vegaaniseen ruoanlaittoon. Hän on kehittänyt vegaanista reseptiikkaa niin tuotemerkeille kuin ravintoloillekin. Työssään hankkeessa Lilli on kehittänyt 30 ilmastokestävää ja vegaanista reseptiä Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjalle ja osallistunut reseptiikan kehityksen koordinointiin, kyselytutkimuksien suunnitteluun ja keruuseen sekä Ilmastokestävä kasvisruoka -kampanjan suunnitteluun. Hän työskenteli hankkeessa elokuusta 2018 – kesäkuuhun 2019.

HuK Dominika Kimberley, tutkimusavustaja

Dominika Kimberley on humanististen tieteiden kandidaatti englannin kielen alalta. Tällä hetkellä hän opiskelee englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriohjelmassa, ja työstää graduaan ”new weird” fiktiosta ja muunlajisten eläinten representaatiosta. Kimberley on erityisen kiinnostunut posthumanismista ja uusmaterialistisista feminismeistä. Hän työskentelee hankkeessa tutkimusavustajana maaliskuusta 2021 – lokakuuhun 2021.

Yhteystiedot: dominika.kimberley@helsinki.fi