– Väitösten määrä on suuri koronavuodesta huolimatta. Tämä on erittäin hyvä saavutus, tiedekunnan tutkimuksesta vastaava varadekaani Taina Pihlajarinne sanoo.
Pihlajarinteen mukaan väitösaiheet ovat erittäin monipuolisia ja ne heijastavat tiedekunnan kattavaa tutkimustoimintaa.
– Mukana on aiheita esimerkiksi kestävyystutkimukseen ja teknologiaan liittyvistä oikeudellisista ongelmista kuin myös perinteisimmiltä alueilta. Väitöskirjoista 11 on kirjoitettu englanniksi ja 9 suomeksi. Englannin kielen vahva asema heijastaa oikeustieteen kansainvälistymistä, mutta tästä näkyy, että suomeksikin kirjoitetaan kuitenkin edelleen merkittävä osuus väitöskirjoista.
Koronavirus vaikutti suuresti väitöstilaisuuksien järjestämiseen. Väittelyt pysähtyivät kuin seinään maaliskuussa viruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia. Parin kuukauden mittaisen tauon jälkeen väitöstilaisuudet voitiin taas aloittaa toukokuun puolivälissä etäyhteyksien avulla. Kevään peruutukset ja epävarma tilanne aiheuttivat osaltaan myös sen, että syksyllä väitöstilaisuuksia oli välillä lähes ruuhkaksi asti.
– Pandemia on aiheuttanut ylimääräisiä epävarmuustekijöitä, suunnitelman muutoksia ja viiveitä väittelijöille. Toki etäväitöksissä tunnelma on hieman erilainen ja vapaamuotoisen keskustelun määrä väistämättä vähäisempi. Myös karonkan järjestäminen on luonnollisesti ollut vaikeaa tai mahdotonta näissä oloissa.
Etäväitökset ovat kuitenkin myös tuoneet mukanaan uusia mahdollisuuksia. Monet ovat arvostaneet mahdollisuutta seurata väitöksiä esimerkiksi kotoa käsin ja väitöstilaisuuksien seuraajamäärät ovat näin ollen nousseet.
– Olemme oppineet, että esimerkiksi etäväitöskin on hyvä vaihtoehto ja asiat sujuvat myös siinä ihan mallikkaasti. Kokemus kenties madaltaa kynnystä hyödyntää teknologiaa vastaisuudessakin erilaisissa poikkeuksellisissa tapauksissa myös väitösten yhteydessä, Pihlajarinne sanoo.
Vuonna 2020 oikeustieteellisessä tiedekunnassa väitelleet:
Tapia Navarro, Nadia: The Meanings of Victimhood 'From Below': How Victims of Mass Atrocity Use the Category of Victim in Colombia and its Relevance for Victims at the International Criminal Court
Collin, Jesse: Osake ja modernit arvopaperimarkkinat
Tan, Xiaowen: The Rules of Evidence in Private Enforcement of the EU Competition Law
Nugroho, Adrianto: Legal Certainty and the Beneficial Ownership Requirement of International Tax Law
Kari, Ville: On the Classical Doctrine of Civil War in International Law
Forji Amin, George: Encountering Underdevelopment: International Law, Capital Accumulation and the Integration of Sub-Saharan Africa into the World System (1492-1900)
Lundstedt, Tero: From Kosovo to Crimea: The Legal Legacies of the Socialist Federal Dissolutions
Soini, Sirpa: Geenitestaus ja lakien henki: tutkimus geenitestien sääntelystä
Zhang, Kangle: Not Equal: Towards an International Law of Finance
Tolttila, Karri: Eurooppalainen pidätysmääräys ja rikoksentekijän luovuttamisen aineelliset edellytykset – EU:n luovuttamislainsäädäntö suomessa
Nieminen-Finne, Hanna: Asiantuntija tuomarina – tekniikan ja luonnontieteiden alan hallinto-oikeustuomarit ympäristönsuojeluasioissa
Koivukari, Kristiina: The crumbling narrative of modern European criminal justice
Tikka, Katja: Laivojen tuomaa lakia: Ruotsin ensimmäiset kauppakomppaniat 1600-luvulla
Lukkari, Hanna: Law, Politics and Paradox: Orientations in Legal Formalism
Mehling, Michael: Instrument Choice for Climate Change Mitigation: A Legal Perspective
Häkkinen, Esko: Institutionalistinen kriminaalipolitiikan teoria ja suomalaisen rikosoikeuden muotoutuminen 1910-luvulta 2010-luvulle
Rankinen, Juho: Rikosoikeudellisesta huolimattomuudesta ja huolesta rikosoikeuteen
Hanninen, Minna: Ihmisperäiseen materiaaliin perustuvan keksinnön patentoitavuus perus- ja ihmisoikeuksien kannalta