Väitös: Ilmastomuutoksen myötä muuttuvaan säähän liittyvät riskit on huomioitava kaikessa pitkän aikavälin päätöksenteossa

Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat riskit vaativat hallinnolta uudenlaista ajattelua ja varautumista. Muutokset sääilmiöissä on huomioitava kaikessa pitkän aikavälin päätöksenteossa.

Karoliina Pilli-Sihvola tutki väitöskirjassaan katastrofiriskien hallintaa ja ilmastonmuutokseen sopeutumista taloustieteellisestä ja politiikka-analyysin näkökulmasta.

– Ilmastonmuutoksen mukanaan tuomat muutokset sääilmiöissä pitää huomioida kaikessa pitkän aikavälin päätöksenteossa, Pilli-Sihvola tiivistää väitöstutkimuksen tuloksen.

Katastrofiriskien hallinnan ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen tarkoituksena on vähentää äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamia riskejä. Ihmisten ja infrastruktuurin altistumisen ja haavoittuvuuden vähentäminen ovat tässä tärkeässä osassa. Keskeistä on myös kansalaisten ja pelastusviranomaisten asianmukainen toiminta äärimmäisissä sääilmiöissä.

Riskien vähentämisessä huomioitava taloudellinen tehokkuus

Väitöstyössä osoitetaan, että ilmastonmuutokseen sopeutumista voidaan tehostaa politiikan ja käytännön tasolla, kun se otetaan systemaattisesti huomioon kaikilla asiaankuuluvilla politiikkasektoreilla.

Karoliina Pilli-Sihvolan tutkimuksen mukaan Suomi on hyvä esimerkki maasta, jossa erilaiset katastrofi- ja poikkeustilanneriskit on huomioitu politiikkasektoreilla ja hallinnossa mallikkaasti. Tästä huolimatta ilmastonmuutoksen mahdollisesti tuomat odottamattomat riskit vaativat uudenlaista riskiajattelua ja varautumista tässä vaiheessa vielä epävarmoihin tilanteisiin.

– Säähän liittyvien riskien vähentämisessä pitää kuitenkin muistaa myös taloudellinen tehokkuus. Joissain tilanteissa on tehokkaampaa keskittyä onnistuneeseen tilanteiden hoitamiseen sääilmiön iskiessä kuin tehdä esimerkiksi merkittäviä infrastruktuuri-investointeja, Pilli-Sihvola sanoo.

Väitöskirja tarkastetaan 17.6. – tilaisuutta voi seurata myös verkossa

MMM Karoliina Pilli-Sihvolan väitöskirja " Building a Bridge between Inundated Shores: Analyses on integrated Disaster Risk Reduction and Climate Change Adaptation Policies and Measures" (Sillan rakentaminen kahden tulvineen rannan välille: Analyysejä integroitujen katastrofiriskien hallinnan ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen politiikoista ja toimista) tarkastetaan 17.6. kello 12 Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Vastaväittäjänä on tohtori, tutkimusjohtaja Jaroslav Mysiak (Euro-Mediterranean Centre on Climate Change), ja kustoksena toimii professori Kari Hyytiäinen.

Väitöstilaisuutta voi seurata etänä osoitteessa 
https://helsinki.zoom.us/j/756358981?pwd=Nzl1NEEvMnhsNkViYnEyeTFwUU5mdz09

Lisätietoja

Väitöskirja on saatavilla Helda-palvelussa: https://helda.helsinki.fi/handle/10138/315441