EU EIT Higher Education Initiative on myöntänyt seitsemän eurooppalaisen yliopiston konsortiolle 1,35 miljoonan euron rahoituksen kahdeksi vuodeksi. Rahoituksen avulla vahvistetaan yliopistojen innovaatiokapasiteettia ja yrittäjyyskoulutusta. Helsingin yliopistossa rahoitus on myönnetty kahdelle tiedekunnalle: maatalous-metsätieteelliselle tiedekunnalle ja farmasian tiedekunnalle.
4InnoPipe2 on jatkoa menestyksekkäälle 4InnoPipe-hankkeelle. Uuden hankkeen tavoitteena on lisätä yliopistolähtöisiä innovaatioita ja yrittäjyyskoulutusta, jotka pohjautuvat kestävyysajatteluun. Lisäksi vahvistetaan uusiutumista tukevia innovaatioekosysteemejä, jotka ratkovat sekä sosiaalisten että ympäristötekijöiden tuomia haasteita. Painopisteinä ovat ruokateknologiat, ekologiset innovaatiot ja kestävä lääketeollisuus, jotka edistävät terveellistä ympäristöä ja yksilöiden terveyttä.
Maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta keskittyy yrittäjyyden myöhempiin vaiheisiin ja erityisesti startupien tukemiseen. Tukea vahvistetaan lisäämällä koulutuksen rahoitusta ja etsimällä uusia yhteistyöverkostoja Viikki Food Design Factoryn innovaatioekosysteemin tueksi.
– Hanke täydentää merkittävästi Helsingin yliopiston innovaatiotoimintaa. Konsortio tukee myös meidän olemassa olevaa Food and Drug Security Systems (fooDrug) -ohjelmaamme, kertoo Mari Sandell, joka toimii innovaatiotoiminnan varadekaanina maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.
Farmasian tiedekunnassa edistetään hankkeen rahoituksen turvin tiedekunnan innovaatiokulttuuria tarjoamalla lisää yrittäjyyskoulutusta opiskelijoille ja tutkijoille sekä järjestämällä verkostoitumistapahtumia.
– Hanke vahvistaa entisestään tutkijoiden ja opiskelijoiden innovatiivista ajattelua ja tarjoaa heille mahdollisuuksia tutkimuslähtöisten ideoiden arviointiin, sanoo dekaani Jari Yli-Kauhaluoma farmasian tiedekunnasta.
4InnoPipe2-hankkeen vaikutukset ulottuvat laajasti yli tiedekuntarajojen. Projektin aikana innovaatio- ja yrittäjyystoimintaa tuetaan koko yliopiston tasolla koulutuksen, mentoroinnin ja muun tuen avulla. Kohderyhmänä ovat niin opiskelijat, tutkijat kuin tutkimuslähtöiset alkuvaiheen yrityksetkin.