Viikin Ratkomo toi Vuoden opetusteko -palkinnon
Vuoden opetusteko -palkinto myönnettiin yliopistonlehtori Jarmo Jääskeläiselle. Hän on ideoinut ja ottanut käyttöön Viikin Ratkomon, joka on matematiikan laskuharjoittelun työskentelytapa ja fyysinen tila, jossa opiskelijat voivat tehdä harjoitustehtäviä yhdessä tai yksin sekä saada neuvoja ja tukea.
Jääskeläinen on onnistuneesti ottanut käyttöön Ratkomo-toiminnan tiedekuntaan. Ratkomo auttaa opiskelijoita etenemään opinnoissaan ja valmistumaan ajallaan, se edistää yhteisöllisyyttä ja tarjoaa tilaisuuden vertaisoppimiselle. Ratkomo-toiminta ei ole rajoittunut vain tiettyihin kursseihin, vaan se palvelee laajasti useamman koulutusohjelman opiskelijoita. Päätökseen vaikuttivat lisäksi Jarmo Jääskeläisen oma innostuneisuus sekä kyky innostaa opiskelijoita matematiikan ja taloustieteen opiskeluun.
– Matematiikkaa voi oppia vain itse tekemällä, mutta Ratkomon tavoitteena on tuoda oppimiseen yhdessä tekemisen iloa. Sen avulla pyritään myös edistämään vertaisoppimista ja tukemaan opiskelijoiden integroitumista osaksi tiedekuntaa. Viikin Ratkomo-toiminta ei olisi mahdollista ilman erinomaista ohjaustukea, jota Ratkomo on saanut sekä taloustieteen osaston henkilökunnalta että yliopiston opiskelijoilta, kertoo Jääskeläinen.
Apulaisprofessori Anne-Maria Pajarille kaksi palkintoa
Vuoden tutkimusteko -palkinto myönnettiin apulaisprofessori Anne-Maria Pajarille. Pajarin johtamassa tutkimuskokonaisuudessa selvitettiin härkäpavun proteiinin sulavuutta ja hyväksikäyttöä ihmisillä. Leg4Life-hankkeessa toteutettu tutkimus tarjoaa tärkeää tietoa härkäpavun proteiinin ravitsemuksellisesta laadusta.
Pajarin johdolla on Leg4Life-hankkeessa toteutettu myös muita merkittäviä palkokasveihin ja ravitsemukseen liittyviä, vuonna 2024 julkaistuja tutkimuksia. Palkitsemisperusteluissa huomioitiin lisäksi se, miten hän on hankkeessa koonnut poikkeuksellisella tavalla yhteen koko ruokajärjestelmän kattavan joukon tiedekuntamme tutkijoita. Tämä on lisännyt palkokasveihin liittyvää tutkimusyhteistyötä sekä tiedekunnan tutkimuksen ja osaamisen näkyvyyttä merkittävästi.
Vuoden tutkimusteko -palkinnon ohella Anne-Maria Pajari palkittiin yhdessä tutkijatohtori Marjukka Lammisen kanssa Vuoden vaikuttaja -palkinnolla Leg4Life-hankkeen yhteiskunnallisesta vuorovaikutustoiminnasta. Leg4Life on osallistunut kestävän ruuantuotannon ja -kulutuksen yhteiskunnalliseen uudistamiseen sekä sitä koskevaan julkiseen keskusteluun. Tieteellisten julkaisujen lisäksi hankkeessa on julkaistu materiaalia monille eri kohderyhmille alkaen lapsista aina poliittisiin päättäjiin asti. Leg4Life – ja Pajari ja Lamminen henkilökohtaisesti – ovat olleet aktiivisia myös monissa tapahtumissa.
– Olen ilahtunut ja kiitollinen tiedekuntamme osoittamasta arvostuksesta pitkäjänteistä ja monitieteistä tutkimustamme kohtaan, jota olemme Leg4Life-hankkeessa tehneet kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi nyt jo yli viiden vuoden ajan, iloitsee Pajari. Olemme hankkeessa yhdistäneet eri tieteenalojen asiantuntemusta ja saaneet aikaiseksi sekä korkealuokkaista tiedettä että aktiivista ja monipuolista yhteiskunnallista vuorovaikutusta. On hienoa saada kummastakin tunnustusta.