Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta vihkii kahdeksan kunniatohtoria 17.6.2022

Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan promootiossa vihitään kunniatohtoreiksi kahdeksan tiedekunnan eri tieteenaloja edustavaa ja yhteiskunnan alalla ansioitunutta henkilöä eri puolilta maailmaa.

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta vihkii 18.–22.6. järjestettävän promootionsa yhteydessä kahdeksan kunniatohtoria.

 

Kunniatohtorit ovat:

Tutkimusprofessori Dag-Ragnar Blystad, kasvivirologi, NBIO, Norja

Tutkimusprofessori Dag-Ragnar Blystad on kasvipatologi, jonka alaa ovat kasvivirusten, viroidien ja fytoplasmatautien diagnostiikka, riskinarviointi ja torjunta erityisesti puutarhakasveilla ja perunalla. Hänellä on hankkeita myös muun muassa koskien kryosäilytystä ja kryoterapiaa. Blystad on koko työuransa ajan pitänyt yhteyttä suomalaisten ja muiden pohjoismaisten kollegojensa kanssa ja edistänyt pohjoismaista yhteistyötä kasvitautiopin tutkimuksessa ja opetuksessa. 

 

Professori Ian Givens, ravitsemustieteilijä, Readingin yliopisto, Iso-Britannia

Professori Ian Givens on ravitsemuksen ruokaketjun (food chain nutrition) professori sekä ruoan, ravitsemuksen ja terveyden laitoksen johtaja Readingin yliopistossa. Hän johtaa tutkimusohjelmaa, jonka aiheena ovat eläinperäiset tuotteet, esimerkiksi maitotaloustuotteet ja ihmisen terveys. Hänellä on useita tieteellisiä luottamustehtäviä. Tiedekunnan yhteistyö hänen kanssaan on liittynyt erityisesti EU:n tutkimus- ja COST-projekteihin, ja hän on toiminut tiedekunnan nimittämänä vastaväittäjänä. 

 

Elintarviketieteiden maisteri Annikka Hurme, toimitusjohtaja, Suomi

Annikka Hurme on koulutukseltaan ETM. Hän on Valio Oy:n toimitusjohtaja vuodesta 2014. Lisäksi hän muun muassa on Elintarviketeollisuusliiton hallituksen puheenjohtaja sekä Huoltovarmuuskeskuksen elintarvikesektorin puheenjohtaja. Tehtävissään hän on edistänyt tiedekunnan elintarvikealan tutkimusta ja opetusta ja itsekin opettanut tiedekunnassa. 

 

Professori Janet Jansson, molekyylimikrobiologi, mikrobiekologi, Pacific Northwest National Laboratory, USA 

Professori Jansson on kansainvälisesti arvostettu tutkija mikrobiekologian, erityisesti molekyylimikrobiekologian saralla. Hän on johtanut kv. konsortioita niin maaperän, ikiroudan kuin ihmisen suoliston mikrobiomien tutkimuksessa. Hän on pitkään tehnyt yhteistyötä Helsingin yliopiston kollegojensa kanssa. Hän on toiminut vastaväittäjänä tiedekunnassa. Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) professorina ja varadekaanina hän toimi 2003-2007. Vuosina 2012-2014 ja 2014-2016 mikrobiekologian  kv. yhdistyksen ISME:n varapresidenttinä ja presidenttinä.

 

Professori Robert Kozak, metsätieteiden tiedekunnan dekaani, yritysjohtamisen tutkija, The University of British Columbia UBC, Kanada

Professori Kozak on kestävän yritysjohtamisen professori, jonka tutkimus kohdistuu yritysjohtamiseen, yhteisöihin ja elinkeinoihin, ympäristönsuojeluun, yhteiskuntavastuuseen sekä puutuotteisiin. Hän on metsätieteiden tiedekuntansa dekaani. Hän on poikkeuksellisen tuottelias tutkija, jolla on painava julkaisutuotanto. Hänellä on yli kymmen vuoden ajalta yhteistyö tiedekunnan metsätieteiden osaston kanssa. 

 

Professori, johtava tutkija Daniel Murdiyarso, metsämeteorologi, IPB University, Indonesia & CIFOR 

Professori Murdiyarso on metsämeteorologi. Professuurinsa lisäksi hän toimii johtavana tutkijana kansainvälisessä metsätutkimuksen keskuksessa CIFORissa. Hän on kv. tunnettu trooppisten metsien ja soiden maankäytön ja biogeokemian asiantuntija. Hänellä oli näkyvä rooli IPCC:n Nobel-palkitussa työssä, kolmannen arviointiraportin maakäyttöä, maankäytön muutosta ja metsätaloutta koskevassa raportoinnissa. Hän palveli Indonesian hallituksen varaympäristöministerinä 2000-2001. Hän on Indonesian tiedeakatemian jäsen. Tiedekunnan metsätieteiden osaston kanssa hänellä on yhteistyötä yli 15 vuoden ajalta.

 

Professori Karin Schwarz, elintarvikekemisti, Kielin yliopisto, Saksa

Professori Schwarz on ravitsemuksen ja elintarviketieteiden laitoksen professori ja elintarviketeknologian yksikön johtaja. Hän kansainvälisesti ansioitunut elintarvikekemisti. Hän on aiemmin toiminut Kielin yliopiston tutkimuksesta vastaavana vararehtorina. Hän toimi panelistina tiedekunnan tuoreimmassa tutkimuksen arvioinnissa. Hän on yli vuosikymmenen ajan edistänyt tiedekunnan tohtorikoulutusta toimimalla usean  elintarviketieteellisen väitöskirjatyön esitarkastajana tai vastaväittäjänä. Hän on ansioitunut oman yliopistonsa hallinnossa.

 

Maatalous-metsätieteiden maisteri, agronomi Jyrki Wallin, toiminnanjohtaja Agronomiliitto (2004–2019), MTK (2020–), Suomi 

Maatalous-metsätieteiden maisteri, agronomi Jyrki Wallin on erityisesti maatalousalan sekä elintarvikealan maistereita edustavan akavalaisen Agronomiliiton toiminnanjohtajana toimiessaan merkittävästi edistänyt tiedekunnan yhteiskuntasuhteita sekä opetuksen kehittämistä. Hän muun muassa toimi tiedekunnan neuvottelukunnan jäsenenä 2011–2013 sekä 2015–2017. Hän on toiminut maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden hyväksi Latokartanon ylioppilaskylän säätiön hallituksen puheenjohtajana.  

Promootion historiaa

Promootioita on Suomessa järjestetty jo vuodesta 1643, jolloin järjestettiin Turun Akatemian filosofisen tiedekunnan promootio. Perinne on sittemmin jatkunut katkeamattomana koko yliopistohistorian ajan.

Perinteiseen tapaan promootioiden yhteydessä myönnetään myös kunniatohtorin arvoja yliopiston korkeimpana tunnustuksena. Kunniatohtorin arvolla tiedekunnat haluavat kunnioittaa oman tieteenalansa piirissä kansainvälisesti erittäin ansioituneita professoreita sekä yhteiskunnan ja kulttuurielämän vaikuttajia. Kunniatohtoreiksi vihittävät henkilöt ovat tehneet arvokasta työtä kukin omalla sektorillaan kansallisen ja kansainvälisen kehityksen hyväksi, ja heistä useilla on ollut pitkäaikaista yhteistyötä Helsingin yliopiston kanssa.

Helsingin yliopiston kunniatohtoreiksi on promootiovuosien varrella vihitty esimerkiksi tasavallan presidentit Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sekä monia merkittäviä suomalaistaiteilijoita, kuten Akseli Gallen-Kallela, Jean Sibelius ja Soile Isokoski