ASUMIA-näyttely herättää pohtimaan rakennetun ympäristön materiaalien ja elävien organismien välisiä vuorovaikutuksia

ASUMIA on tieteilijöiden ja taiteilijoiden yhteistyössä syntynyt näyttely, joka havainnollistaa rakennetun ympäristön ja siellä elävien organismien symbioottista suhdetta sekä vaikutuksia niin ihmisten kuin muunlajisten hyvinvointiin taidetta ja tutkimusta yhdistävin keinoin.

ASUMIA-näyttelyn teoksissa pääosaa näyttelevät urbaanin ympäristön materiaalit ja eliöt, kuten puut ja sienirihmastot, ja tilan täyttää elektroninen organismimusiikki, joka pohjautuu sienistä syntyviin ääniin. Monimedialliset ja eri aistein koettavat teokset kutsuvat tutkimaan asumista ja asukkaiden vuorovaikutuksia urbaanissa ympäristössä. Miten me keskenään erilaiset oliot yhdessä luomme, muovaamme ja ylläpidämme asuinympäristöjämme? Miten mahdollistamme toisillemme suojaa ja hyvinvointia? Miten voisimme kasvattaa resilienssiä vastavuoroisen hoivaamisen avulla? Miten rakentaa asutusta kestävämmin, kiertokelpoisemmilla materiaaleilla?

ASUMIA on osa laajempaa projektikokonaisuutta, jossa tarkastellaan rakennettuja ympäristöjä, biopohjaisia rakennus- ja sisustusmateriaaleja ja niiden hyvinvointivaikutuksia. Näyttelyn innoittajina olevia tutkimusprojekteja ovat muun muassa Helsingin yliopiston rahoittama Nature Based Serenity Solutions sekä Euroopan unionin osarahoittamina toteutettavat LUONTEVA- ja BIOSYS-hankkeet Helsingin yliopistolla ja Luonnonvarakeskuksessa.

Tiedettä ja taidetta yhdistäviä teoksia näyttelyyn ovat tehneet Tuula Jyske, Otso Kauniskangas, Naomi Moriyama, Noora Sandgren, Jonatan Snapir, Jessica Smith, Sasa Tkalcan, Julia Varis, Jutta Varis ja Ninni Westerholm. 

ASUMIA on esillä Biotaiteen seuran SOLU Space -galleriassa 2.–11.8.2024 (Panimokatu 1, 3. kerros, avoinna ti–su klo 12–18).