Hae opiskelijaksi

Tutustu miten voit hakea Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmaan ja selvitä onko se oikea ohjelma juuri sinulle.
Hakuaika

Suomen- ja ruotsinkielisiin koulutusohjelmien hakuaika syksyllä 2025 alkaviin opintoihin on 11.–25.3.2025.

Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.

Näin haet yhteishaussa

Tutustu Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelman yhteishaun hakuohjeisiin ennen hakua. Valintaperusteet seuraavaan hakuun julkaistaan Opintopolussa aina edeltävänä syksynä. Valintaperusteista löydät tiedon korkeakoulukelpoisuuden tuottavista tutkinnoista ja kielitaidon osoittamisen tavoista. 

Varsinainen haku tapahtuu Opintopolku.fi -palvelussa. Opintopolun hakulomake on auki vain hakuaikana.

Miksi hakea yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmaan?

Ohjelman eri tieteenaloille ominaisten lähestymistapojen avulla tarkastellaan yhteiskunnallisia murroksia ja jatkuvuuksia sekä eroja ja yhtäläisyyksiä eri puolilla maailmaa. Ohjelmassa syvennytään paikallisten, kansallisten ja globaalien ristiriitojen syihin ja seurauksiin. Yhtenä keskeisenä tarkastelunäkökulmana on vallan, vaurauden sekä hyvinvoinnin jakautuminen yhteiskunnissa.

  • Globaali kehitystutkimus tarkastelee kehityskysymyksiä, köyhyyttä, eriarvoisuutta ja sosiaalisia, poliittisia, kulttuurisia, taloudellisia ja ympäristöllisiä muutoksia erityisesti kehittyvissä ns. globaalin etelän maissa. Tarkastelun kohteena ovat myös maiden väliset globaalit valtasuhteet ja niiden kytkeytyminen mm. siirtomaakauden valta- ja talousrakenteisiin. Näkökulma on monitieteinen ja painottaa monia eri toimijoita ja yhteiskunnallisia tasoja.
  • Poliittinen historia käsittelee yhteiskunnallisen muutoksen poliittista dynamiikkaa laajasta historiallis-yhteiskuntatieteellisestä näkökulmasta ja korostaa historian ajankohtaisia merkityksiä. Tarkastelu ulottuu valtiosta kansalaisyhteiskuntaan, mediaan sekä poliittisiin liikkeisiin ja aatteisiin. Kansainvälisten suhteiden käsittely laajenee globalisaatioon, Euroopan integraatioon ja ylikansallisiin poliittisiin toimijoihin.
  • Sosiaali- ja kulttuuriantropologia tutkii sosiaalisten suhteiden ja kulttuurin monimuotoisuutta eri puolilla maailmaa. Se tarkastelee monipuolisesti inhimillisen elämän poliittisia, henkisiä, taloudellisia, aineellisia, moraalisia, tiedollisia ja ekologisia edellytyksiä. Antropologia tuottaa tietoa tekemällä etnografisia havaintoja konkreettisista elämänmuodoista ja analysoimalla niitä globaalista, vertailevasta näkökulmasta.
  • Talous- ja sosiaalihistoria tarkastelee elinolojen ja elämäntapojen muotoutumista osana yhteiskunnan muuttuvia rakenteita. Se tutkii sitä, miten taloudellinen kehitys ja kriisit ovat tuottaneet hyvinvointia ja eriarvoisuutta. Lisäksi se tutkii miten taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia on pyritty ratkomaan. Talous- ja sosiaalihistoriassa hyödynnetään monipuolisesti ja luovasti erilaisia tutkimusmenetelmiä ja aineistoja.

 

Millaisia taitoja opit Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmassa?

Ohjelman suoritettuasi

  • osaat analysoida valtarakenteita, kulttuurisia eroja, sosiaalisten suhteiden dynamiikkaa ja yhteiskunnallisia kehityskulkuja eri puolilla maailmaa 
  • kykenet ymmärtämään ihmisten elämää osana laajempia sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia rakenteita nykymaailmassa ja historiallisesta näkökulmasta
  • pystyt käsittelemään kriittisesti laajoja tietokokonaisuuksia
  • pystyt kokoamaan ja erittelemään erilaisia tutkimusaineistoja
  • pystyt tuottamaan tietoa yhteiskunnallisista muutoksista
  • pystyt tarkastelemaan kriittisesti yhteiskuntaan ja sen toimintaan liittyviä väittämiä
  • tiedät, kuinka yhteiskunnallisia muutoksia on pyritty saavuttamaan, ja
  • ymmärrät, kuinka erilaiset muutosprosessit heijastuvat ja linkittyvät ihmisten kokemuksiin heidän omassa elinympäristössään.
Yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelma numeroina
Mihin työllistyt?

Yhteiskunnallisen muutoksen maisterintutkinto on yhteiskuntatieteellinen yleistutkinto, joka pätevöittää moninaisiin tehtäviin valmistumisen jälkeen. Uravaihtoehtoja ovat monipuoliset asiantuntija- ja johtotehtävät ministeriöissä, kotimaisissa ja kansainvälisissä organisaatioissa, kehitysprojekteissa, kansalaisjärjestöissä ja yrityksissä. 

Monet työskentelevät myös toimittajina, tutkijoina, konsultteina ja erilaisissa opetusalan, viestinnän ja neuvonnan asiantuntijatehtävissä.

Hakijapalvelut ja neuvonta

Onko sinulla kysyttävää hakemisesta yliopistoon? Älä kysy kaverilta, kysy hakuneuvonnasta! Helsingin yliopiston hakijapalvelut auttaa sinua kaikissa hakemiseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoa ohjelmasta
Yhteiset arvot ovat Helsingin yliopiston toiminnan perusta