Miia Tyyskä opiskelee yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmassa talous- ja sosiaalihistoriaa. Maisteriohjelma valmistaa asiantuntijoita tehtäviin, joissa tarvitaan monipuolista taitoa tuottaa ja soveltaa tutkimustietoa yhteiskunnallisista muutoksista.
Miksi halusit opiskella yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmassa?
Miia: Halusin opiskella yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmassa, koska se tuntui luonnolliselta jatkumolta kandidaatin tutkinnolleni. Olin hyvin tyytyväinen kandivaiheen opintoihini ja halusin ehdottomasti jatkaa samalla alalla. Ohjelma tarjoaa monipuolisen katsauksen erilaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin ja yhteiskunnan toimintaan, erityisesti historiallisesta näkökulmasta.
Kenelle maisteriohjelma sopii?
Miia: Maisteriohjelma sopii erityisesti niille, joita kiinnostaa ymmärtää pitkiä kehityskulkuja ja asioita yhteiskunnallisten muutosten taustalla. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden opiskella monipuolisesti erilaisista näkökulmista ja saada monenlaista osaamista. Lisäksi ohjelma painottaa tutkimusmenetelmien oppimista, joten täältä saa todella hyvät eväät yhteiskuntatutkimukseen.
Voitko antaa esimerkkejä siitä, mitä kursseilla käsitellään?
Miia: Talous- ja sosiaalihistorian pääaineessa on laaja valikoima kursseja, joita voi valita oman mielenkiinnon mukaan. Olen käynyt kursseja esimerkiksi kulutuksen historiasta ja väestöhistoriasta, sekä useampia metodologisia kursseja. Kandivaiheessa kurssit olivat yleisempiä ja kuvailevampia laajoista teemoista, kun maisterivaiheessa kurssit keskittyvät enemmän pääaineen sisällä oleviin teemoihin. Maisterivaiheessa voi valita spesifimpiä teemoja oman mielenkiinnon mukaan.
Millaisia opinnot ovat käytännössä?
Miia: Maisterivaiheessa opinnot koostuvat pääasiassa seminaarikursseista, joilla luetaan itsenäisesti artikkeleita ja keskustellaan niistä. Tämä yhdistää itsenäisen opiskelun ja yhteisen purkamisen. Lopputehtävinä on usein esseitä tai historiografioita, ja aiheet voi valita omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Meillä on paljon esseitä ja projekteja, eikä juurikaan tenttejä. Meillä on käytössä todella mielenkiintoisia aineistoja. Kurssit ovat yhteisöllisiä, ja ryhmäkoot ovat pieniä, mikä mahdollistaa aktiivisen osallistumisen. Tuntuu, että omalla mielipiteellä ja panoksella on merkitystä.
Entä maisterintutkielma (pro gradu) - millaista tukea tarjotaan sen kirjoittamiseen?
Miia: Olen ensimmäisen vuoden maisteriopiskelija, mutta meitä on jo nyt kannustettu kursseilla oman graduaiheen pohtimiseen. Kurssien tehtäviä voi tehdä omien mielenkiinnon kohteiden mukaan ja fiilistellä mikä olisi sopiva graduaihe. Nyt kun ensimmäinen graduseminaari lähestyy, minulla on iloinen ja positiivisesti jännittynyt olo, kun oma tutkimusaihe alkaa olla selvillä – sen sijaan, että turhauttaisi, että en tiedä mistä tekisi gradun. Koko graduprosessista on hyvä fiilis. Opettajat ovat olleet erittäin avuliaita ja valmiita keskustelemaan aihevalinnoista.
Sisältyykö maisteriohjelmaan pakollinen harjoittelu?
Miia: Maisteriohjelmaan ei sisälly pakollista harjoittelua, mutta on suoritettava työelämäopintoja, joihin harjoittelu voi kuulua. Vaihtoehtoja on myös esimerkiksi järjestötoiminta tai tutkimusavustajana toimiminen. Harjoittelu tarjoaa hyvän mahdollisuuden siirtyä työelämään. Minua kiinnostaisi harjoittelu valtion organisaatiossa tai jossain järjestössä.
Mitä haluaisit tehdä valmistumisen jälkeen?
Miia: Olen tykännyt opiskelusta niin paljon, että toivoisin että tämä ei loppuisi ikinä! Valmistumisen jälkeen haluaisin hyödyntää opintojeni aikana oppimiani taitoja työelämässä, kuten tiedonhakua ja kirjoittamista. Olen alkanut miettiä, että tutkijan ura voisi kiinnostaa minua.
Maisteriohjelma on avannut monia ovia ja mahdollisuuksia, joten toivon löytäväni oman paikkani työelämässä. Tutkinnon laaja-alaisuuden vuoksi meillä on tosi monipuolisesti mahdollisuuksia. Jo opintojen aikana on mahdollista työllistyä tehtäviin, jossa opintojen tuomaa osaamista voi hyödyntää. Esimerkiksi itse olen nyt toista kesää Kelalla töissä!
Maisteriohjelmasta valmistuneet työskentelevät monipuolisissa asiantuntijatehtävissä Suomessa ja ulkomailla, esimerkiksi valtionhallinnossa, kansainvälisissä järjestöissä ja tutkimuslaitoksissa. Työnantajia ovat olleet esimerkiksi YK-järjestöt, ulkoministeriö, Euroopan komissio, Greenpeace, Tilastokeskus ja Suojelupoliisi.
Millainen Helsinki on opiskelukaupunkina?
Miia: Helsinki on loistava opiskelukaupunki, ja tänne on helppo kulkea myös muualta. Kaupungissa on hyvät opiskelutilat, ja täällä on paljon mahdollisuuksia harrastaa ja osallistua erilaiseen toimintaan. Helsinki on loistava kaupunki tehdä tutkimusta, Kansallisarkisto, Työväen Arkisto ja monet kirjastot ovat täällä. Myös useat harjoittelupaikat keskittyvät Helsinkiin. Työelämän ja tutkimuksen kannalta Helsinki on todellakin mahdollisuuksien kaupunki.
Millaista on opiskella Helsingin yliopistossa?
Miia: Opiskelu Helsingin yliopistossa on ollut elämäni paras päätös. Yliopistossa on inspiroiva ja elinvoimainen ympäristö, ja opiskelijayhteisö on erittäin aktiivinen. Harrastaminen on helppoa ja kuntosali on kampuksella. Ainejärjestötoiminta on tärkeä osa opiskelua, ja se tarjoaa mahdollisuuden tuoda oma ääni kuuluviin. Olen itse toiminut opintovastaavana ja päässyt siten mukaan kehittämään toimintaa. Tuntuu, että yliopistolla on myös halu kuunnella opiskelijoita.
Mitä haluaisit sanoa ohjelmaan hakevalle?
Miia: Ehdottomasti kannattaa hakea! Ohjelma tarjoaa kiinnostavia ja monipuolisia opintoja, ja täällä on ihana ja auttava henkilökunta, joka tukee opiskelijoita. Opiskelijayhteisö on tiivis ja yhteiskunnallisen muutoksen maisteriohjelmassa yhteishenki on erinomainen. Olen tavannut elämänmittaisia ystäviä täällä ja menemme esimerkiksi usein luentojen jälkeen yhdessä syömään. Huippututkinnon ja kiinnostavien opintojen lisäksi maisteriohjelma tarjoaa paljon muutakin elämään.