Opiskelijatarinoita

Millaista on opiskella tietojenkäsittelytieteen kandiohjelmassa? Tutustu opiskelijan kokemuksiin tietojenkäsittelytieteen opiskelusta.
Koodi on kuin taidetta

Pasi Alho on sosionomi, tietojenkäsittelytieteen opiskelija, tuutori ja neljän pienen lapsen isä Helsingistä. Hän aloitti tietojenkäsittelytieteen opinnot kaikille avoimella ohjelmoinnin MOOCilla, ja päätyi Helsingin yliopiston tutkinto-opiskelijaksi vuonna 2018. 

Pasi on nauttinut opinnoista paljon. Pienten lasten isä ei haalaririentoihin ehdi, mutta opintojen myötä on löytynyt samassa elämäntilanteessa olevia opiskelukavereita. Itse ala on tuntunut juuri oikealta: 

– Ohjelmointi on luovaa työtä, kuin taidetta. Koodin rakentamisessa tekninen osaaminen, tavoite ja luova ajattelu kohtaavat. Tyhjästä voi syntyä mitä vain. Erityisen hienoa on saada aikaan jotakin, joka onnistuu ja oikeasti toimii, Pasi kuvaa ja vaikuttaa silminnähden tyytyväiseltä. 

Sini Saarinen

Kuka olet ja mitä opiskelet?

Olen Sini, 28-vuotias tietojenkäsittelytieteen opiskelija, jolla on aiempi tutkinto kauppatieteistä Turun yliopistosta.

Mikä sai sinut hakemaan juuri tälle alalle?

Hain opiskelemaan tietojenkäsittelytieteitä muutamastakin eri syystä: 1) matemaattiset aineet ja loogista päättelykykyä vaativat tehtävät ovat aina kiinnostaneet, 2) mielestäni on kiehtovaa, miten nopeasti kehittyvä tietotekniikka luo tälle alalle jatkuvasti uusia mahdollisuuksia, ja 3) alalla on loistava työllisyys, mikä on tietysti iso plussa.

Mikä on ollut parasta opinnoissasi?

Miten paljon on oppinut ja miten hyvin olen pärjännyt, vaikkei aiempaa ohjelmointikokemusta ollut.

Nimeä joku erityisen mukava, haastava tai mieleenpainuva kurssi.

Laskennan mallit. Yllätyin, miten paljon tykkäsin tietojenkäsittelytieteen teoriasta!

Millaista etäopiskelu on ollut?

Itse olen tykännyt etäopiskelusta. Meidän kurssit ovat muutenkin aika itsenäisiä ja toimivat hyvin etänä, kun luennot yleensä tallennetaan.

Ajatuksesi työllistymisestä?

Aion hakea töitä ensi kesänä kandiksi valmistuttuani.

Jatkoitko jotain omaa harrastustasi tai saitko yliopisto-opintojen tai opiskelukavereiden myötä uusia harrastuksia?

Tapasin opiskelujen kautta poikaystäväni ja sain sitä myötä saliharrastuksen.

Millainen asumisjärjestely sinulla on?

Etsin parhaillaan omaa asuntoa, olen asunut väliaikaisesti vanhemmillani.

Minkä myytin yliopisto-opiskelusta haluaisit murtaa?

Kursseilla pärjää, jos on motivaatiota ja on valmis tekemään töitä, vaikkei aiempaa ohjelmointikokemusta olisi (tämä pelotti itseäni ennen opintoja).

Vinkkisi hakuun tai pääsykokeisiin valmistautuvalle?

Pääsin itse sisään todistusvalinnassa. Todistusvalinnassa eniten pisteitä saa matematiikasta, joten siihen kannattaa panostaa. Matematiikasta on muutenkin vain hyötyä meidän alallamme.