Vanessa Quednau opiskelee sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa. Sukupuolentutkimuksen maisteri oppii tunnistamaan sekä tutkimaan erilaisia kulttuurissa ja työelämässä ilmeneviä eriarvoisuuksia.
Miksi halusit opiskella sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmassa?
Vanessa: Tein kandidaatin tutkimukseni kulttuurintutkimuksen maisteriohjelmassa alue- ja kulttuurintutkimuksen opintosuunnassa alueena Pohjois-Amerikka. Suoritin kandivaiheessa sukupuolentutkimuksen 15 opintopisteen opintokokonaisuuden. Kandidaatin työtä kirjoittaessani huomasin kääntyväni koko ajan sukupuolentutkimuksen puoleen. Vaikka pidinkin Pohjois-Amerikan tutkimuksesta, opinnäytetyötä kirjoittaessani päätin, että sukupuolentutkimus voisi olla minulle sopivampi ja innostavampi paikka.
Kenelle maisteriohjelma sopii?
Vanessa: Maisteriohjelma sopii kaikille, joita kiinnostaa sukupuolentutkimuksen teemat. Vaikka ei suorittaisi koko maisteria, sukupuolentutkimuksen taustasta on hyötyä monilla aloilla. Jokainen voi hyötyä sukupuolentutkimuksen kursseista. Ohjelma on poikkitieteellinen ja opiskelijoita tulee hyvin erilaisista taustoista, esimerkiksi matemaattis-luonnontieteelliseltä puolelta tai ammattikorkeakoulusta.
Voitko antaa esimerkkejä siitä, mitä kursseilla käsitellään?
Vanessa: Kursseilla käsitellään laajasti eri aiheita, kuten kriittistä eläintutkimusta, väkivallan tutkimusta, feminististä johtajuuden tutkimusta, klassista feminististä kirjallisuutta ja teoriaa, sekä naishistoriaa. Kursseja sitoo yhteen feministinen teoria. Kandivaiheessa suorittamani 15 opintopisteen opintokokonaisuus antoi hyvän läpileikkauksen siitä, mitä sukupuolentutkimuksen maisterivaiheessa opiskellaan, mutta maisterivaiheessa kursseilla mennään syvemmälle ja laajemmalle. Esimerkiksi kriittisen eläintutkimuksen kurssi oikeasti muutti ajatteluani ja haastoi miettimään asioita uudella tavalla.
Millaisia opinnot ovat käytännössä?
Vanessa: Opiskelu on pääasiassa keskustelupohjaista ja sisältää jonkin verran ryhmätöitä. En ole tainnut tehdä yhtäkään tenttiä – opinnoissa painottuu kirjoittaminen ja lukeminen. Opinnot ovat hyvin interaktiivisia.
Entä maisterintutkielma - millaista tukea tarjotaan sen kirjoittamiseen?
Vanessa: Maisterintutkielman kirjoitusprosessi alkaa keväällä kickstartin avulla, jossa jaetaan ohjaajat ja mietitään kirjoitusprosessia. Ryhmät ovat pieniä, mikä on mukavaa. Ohjaajat tuntuvat olevan lähellä ja ovat helposti lähestyttäviä. Pienellä alalla myös yhteisön tuki on ollut tärkeää, meillä on tiiviit yhteydet opiskelijoiden kesken ja epävirallisia kanavia, joissa pidämme yhteyttä.
Sisältyykö maisteriohjelmaan pakollinen harjoittelu?
Vanessa: Maisteriohjelmaan ei sisälly pakollista harjoittelua, mikä on mielestäni hyvä, koska opiskelijoiden elämäntilanteet ovat erilaisia. Harjoittelun voi tehdä, mutta valmistuminen ei jää siitä kiinni, jos sopivaa paikkaa ei löydy. Haluaisin itse harjoitteluun johonkin järjestöön.
Mitä haluaisit tehdä valmistumisen jälkeen?
Vanessa: Valmistumisen jälkeen tähtään järjestöalalle, joka on ruvennut kiinnostamaan yhä enemmän. Olen tehnyt paljon opiskelijajärjestössä hommia, joka on antanut hyvin valmiuksia työelämään. Suunnitelmani ovat kuitenkin vielä auki, ja en ole sulkenut pois valtiolle päätymistä tai jatko-opiskelua.
Maisteriohjelmasta voi päätyä monien erilaisten alojen työtehtäviin ja urapoluille. Ohjelmasta valmistuneet toimivat esimerkiksi yhdenvertaisuuteen, ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä asiantuntijatehtävissä.
Millainen Helsinki on opiskelukaupunkina?
Vanessa: Helsinki on eläväinen ja aktiivinen opiskelijakaupunki, jossa on paljon opiskelijakulttuuria. Täällä on hyviä opiskelijapalveluita, kuten ravintoloita ja opiskelijatiloja, jotka tukevat opiskelijaelämää. Opiskelijayhteisö on täällä hyvin aktiivinen. Vaikka Helsinki on kallis, se on opiskelijaystävällinen kaupunki.
Millaista on opiskella Helsingin yliopistossa?
Vanessa: Täällä on ollut hyvä opiskella. Sukupuolentutkimuksen henkilökunta on todella ymmärtävää ja helposti lähestyttävää. Yliopistossa on vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä yliopiston puolelta että opiskelijaliikkeestä.
Mitä haluaisit sanoa ohjelmaan hakevalle?
Vanessa: Suosittelen ehdottomasti harkitsemaan sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan hakemista. Ihmiset päätyvät täältä hyvin laajasti erilaisiin paikkoihin töihin. Maailman murrosvaiheessa tarvitaan yhä enemmän tasa-arvon asiantuntijoita. Sukupuolentutkimuksen näkökulma voi olla hyödyksi jokaiselle. Jos ei halua suorittaa koko maisteria, suosittelen ainakin ottamaan sukupuolentutkimuksen 15 opintopisteen kokonaisuuden kursseja.