Väestötiede tutkii elämänkaaren tapahtumia syntymästä kuolemaan. Hyvinvointiin, terveyteen, perheisiin, ikääntymiseen ja muuttoliikkeeseen liittyvien ilmiöiden lisäksi väestötiede tarkastelee eriarvoisuudesta ja yhteiskunnan monimuotoistumisesta nousevia kysymyksiä. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat eroavaisuudet sukupuolten, sukupolvien, sosioekonomisten ryhmien, eri parisuhdemuodoissa elävien, maahanmuuttajataustaisten tai muiden väestöryhmien välillä. Väestöryhmien välisten erojen ja samankaltaisuuksien tarkastelu voi paljastaa uusia, yhteiskunnallisesti merkittäviä ilmiöitä yksilötasolla ainutkertaisina ja sattumanvaraisina näyttäytyvistä tapahtumista.
Väestötieteen ajankohtaisia tutkimusteemoja ovat muun muassa:
Helsingin yliopistossa väestötiede sijoittuu valtiotieteelliseen tiedekuntaan, sosiaalitieteiden maisteri- ja tohtoriohjelmiin. Väestötiedettä ei opeteta pääaineena Suomen muissa yliopistoissa. Väestötieteen opetus on käytännönläheistä ja antaa mahdollisuuden käyttää kansainvälisesti ainutlaatuisia väestöaineistoja tutkijoiden ohjauksessa. Tutkinto antaa erinomaiset työelämä- ja menetelmävalmiudet. Väestötieteilijät ovat työllistyneet hyvin julkiselle ja yksityiselle sektorille, järjestöihin sekä kansainvälisiin tehtäviin. Monet ovat myös jatkaneet tutkijanuralla eri tutkimusryhmissä.
Väestötiedettä voi opiskella pääaineena Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden maisteriohjelmassa. Väestötieteen opintosuunta on kooltaan pieni, joten opiskelijoilla on hyvät mahdollisuudet henkilökohtaiseen ohjaukseen opintojen aikana. Monet opiskelijat työskentelevät opintojen ohessa Väestöntutkimuksen yksikössä tutkimusavustajina ja tekevät maisterintutkielmansa yksikön tarjoamilla kansainvälisesti ainutlaatuisilla aineistoilla. Väestötieteeseen voi hakea korkeakoulujen yhteishaussa keväisin sekä maisterioption kautta (1.4.–30.4. ja 1.10.–31.10.).
Kiinnostaako väestötieteen opiskelu? Oletko hakemassa väestötieteen maisteriopiskelijaksi yhteishaun tai maisterioption kautta? Oletko kenties kokenut, että maisteriohjelmaan pääsy yhteishaun tai maisterioption kautta tuntuu monimutkaiselta tai haastavalta? Kutsumme sinut lämpimästi mukaan Väestötieteen ja Väestön Terveyden Instituutin järjestämään infotapahtumaan, joka käsittelee maisterioption ja yhteishaun kiemuroita. Voit tulla keskustelemaan tutkijoiden sekä opetushenkilöstön kanssa väestötieteen maisteriopiskelusta ja hakuun liittyvistä asioista. Järjestämme tapahtuman Zoomin välityksellä, jotta mahdollisimman moni kiinnostunut voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa! Tilaisuus on suomeksi.
Väestötieteen infotilaisuus pidettiin 11.3.2024. Tapahtuman esityskalvot löytyvät alta.
Väestötieteeseen hakeutuminen, infotilaisuus 11.3.2024 (pdf)
Väestötieteen maisteriopinnot 2024 (pdf)
Alla on kooste joistakin viime vuosina valmistuneista väestötieteen maisterintutkielmista, joita Väestötieteen ja väestön terveyden instituutin tutkijat ovat ohjanneet tai tarkistaneet. Tiivistelmät ovat luettavissa e-thesiksessä. Osa tutkielmista on myös koko tekstinä vapaasti luettavissa.
Väestötieteeseen haetaan keväisin yhteishaussa. (Sosiaalitieteiden maisteriohjelma, valtiotieteiden maisteri, 2 v.). Tervetuloa hakemaan!
Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden kandiohjelmasta voit ilmoittautua suoraan väestötieteen opintosuuntaan, kun opintosuuntasi on täsmentynyt kandiohjelmassa. Ilmoittaudu ohjelmaan kevään (1.4.–30.4.) tai syksyn yleisenä ilmoittautumisaikana (1.10.–31.10.).
Myös useiden muiden Helsingin yliopiston kandiohjelmien opiskelijoiden on mahdollista ilmoittautua väestötieteeseen erikseen päätettävien kriteerien, opiskelijakiintiön ja ilmoittautumisajan puitteissa. Ilmoittaudu ohjelmaan kevään (1.4.–30.4.) tai syksyn yleisenä ilmoittautumisaikana (1.10.–31.10.).
Kandiohjelmat, joille on maisterioptio:
Maisterioption kriteerit:
Etusijalla valinnassa ovat sosiaalitieteiden kandiohjelman opiskelijat. Ensisijaisena kriteerinä valinnassa käytetään soveltuvia opintoja ja toissijaisesti opintomenestystä.
Psychological Medicine: Eniten vertaisryhmää muistuttavissa sisarussuhteissa – pieni ikäero, sama sukupuoli – sisarusten rikoskäyttäytyminen samankaltaisinta (englanniksi)