Ohjelmassa perehdytään pohjoismaiseen hyvinvointivaltioperinteeseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden erilaisiin rakenteisiin ja järjestelmiin. Teoreettisen tietopohjan lisäksi opiskellaan sosiaali- ja terveysalan keskeisiä tutkimusmetodeja ja tutustutaan erilaisiin tutkimusalueisiin.
Maisteriohjelmassa perehdytään monitieteisesti sosiaali- ja terveysalan tutkimuspohjaiseen kehittämiseen ja johtamiseen. Kaksivuotinen maisteriohjelma käsittelee alan uudistamisen keskeisiä kysymyksiä, joita ovat muun muassa
Sosiaali- ja terveystutkimuksen ja - johtamisen maisteriohjelma kouluttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijoita tutkittuun tietoon perustavalla analyyttisellä otteella. Monitieteinen ohjelma toteutetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisen ja valtiotieteellisen tiedekunnan yhteistyönä. Valtiotieteiden maisterin tutkintoon johtava ohjelma tarjoaa laajan valikoiman lähestymistapoja, joilla tutkia, ymmärtää ja kehittää hyvinvointipalveluita. Opiskelijat pääsevät mukaan paitsi tiedekuntien tuoreimpaan alan tutkimukseen myös innovoimaan, kehittämään ja arvioimaan uusia palvelumalleja ja toimintatapoja.
Valmistuttuaan opiskelija
Työelämää varten opiskelija osaa soveltaa kriittistä ja luovaa ajattelua sekä tieteellisen tutkimisen taitoja. Näitä taitoja ovat esimerkiksi
Ohjelma on tutkimusintensiivinen, ja siihen liittyy useita ulkopuolisen rahoituksen saaneita sosiaali- ja terveysalan tutkimushankkeita. Ohjelman toteuttamisessa on mukana sosiaali- ja terveysalan uudistamisessa mukana olevia asiantuntijoita ja johtajia.
Ohjelman suorittaminen vaatii kokopäiväistä ja paikan päällä Helsingissä tapahtuvaa opiskelua. Opetuksessa painotetaan yhteistyötä käytännön toimijoiden kanssa, ryhmässä tehtävää työtä ja vuorovaikutuksellisuutta.
Etsitkö työn ohessa suoritettavia sosiaali- ja terveysalan maisteriopintoja? Tutustu lääketieteellisen tiedekunnan Terveydenhuollon kehittämisen maisteriohjelmaan!
Sosiaali- ja terveystutkimuksen ja –johtamisen ohjelma on 120 op laajuinen ja siitä valmistutaan valtiotieteiden maisteriksi (VTM). Opinnot sisältävät Monialainen asiantuntijuus sosiaali- ja terveyspalveluissa -verkko-opintokokonaisuuden (25 op) ja pakollisia opintoja 75 op laajuudessa, sisältäen kaksi tutkielmaseminaaria ja maisterintutkielman (30 op). Opiskelija voi lisäksi suorittaa johtamisopintoja valintansa mukaan 5–20 op laajuudessa. Loput opinnoistaan voidaan valita valtiotieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan kurssitarjonnasta. Työelämäopinnot on integroitu ohjelman pakollisiin opintoihin.
Suurin osa opinnoista on lähiopetusta ja vaatii läsnäoloa kursseilla. Huomaathan, että ajantasaiset opetustiedot ja kurssikuvaukset löytyvät Opintotarjonta-sivulta.
Monialainen asiantuntijuus sosiaali- ja terveyspalveluissa -verkko-opinnot (25 op):
Syventävät opinnot (80-95 op):
Pakolliset opinnot (75 op)
Johtamisopinnot (5-20 op)
Vapaavalintaiset opinnot
Voit halutessasi sisällyttää vapaavalintaisia opintoja tutkintoosi. Suositellaan maisteritason kursseja valtiotieteellisen tai lääketieteellisen tiedekunnan koulutusohjelmista (huom. tarkista ajantasaiset tiedot Opintotarjonnasta).
Maisteriohjelman opetuskieli on suomi ja lisäksi yksittäisiä opintojaksoja voidaan järjestää englanniksi.
Opiskelijan henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa on mahdollista huomioida aikaisemmin suoritetut maisteriohjelman kursseja vastaavat opinnot ja erityiset kiinnostuksen kohteet. Huomaathan, että tutkinnosta saa hyväksilukea aiemmilla opinnoilla enintään puolet. Opintoihin voi sisällyttää erityisopintoja myös muilta tieteenaloilta mahdollisuuksien mukaan.
Opinnot sisältävät pakollisia työelämäopintoja, vapaaehtoisen työharjoittelun ja vapaaehtoisen kansainvälistymisjakson. Työharjoittelupaikkoina voivat toimia esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin organisaatiot, tutkimuslaitokset sekä ministeriöt.
Ohjelman opiskelijat tekevät lopputyönään maisterintutkielman. Tutkielma on itsenäinen tieteellinen työ. Tutkielman tekoa tuetaan maisteriseminaarissa ja ohjatun vertaiskommentoinnin avulla.
Tutkielman tavoitteena on kehittää tutkimukseen tarvittavia perusvalmiuksia. Niistä tärkeimpiä ovat kyky itsenäiseen tiedonhakuun, olemassa olevan tiedon erittely ja kriittinen arviointi sekä itsenäinen tiedon tuottaminen ja soveltaminen. Lisäksi tutkielman tekeminen harjoittaa projektinhallinnan taitoja ja laajojen kokonaisuuksien hallintaa.
Tutkielma kirjoitetaan suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
Valtiotieteen maisterin tutkinnon jälkeen on mahdollista hakea suorittamaan tohtorin tutkintoa, joka on tieteellinen jatkotutkinto.
Uudet ja vanhat opiskelijat täyttävät Helsingin yliopiston kampukset joka syksy lukuvuoden alkaessa. Iso osa opiskelijaelämästä tapahtuu Viikin, Kumpulan, Meilahden ja Keskustakampuksen kampusalueilla. Opiskelijat arvostavat kotiyliopistossaan etenkin monipuolista opintotarjontaa sekä kanssaopiskelijoitaan. Tältä sivulta löydät tietoa Helsingin yliopiston opiskeluympäristöstä ja opiskelijaelämästä.
Tutustu alla yliopisto-opiskelijan opiskeluympäristöön kotimaassa ja ulkomailla sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tarjoamiin mahdollisuuksiin opiskelijoille. Voit lukea myös asioista, jotka sisältyvät opintojen aloittamiseen.
Tuleva sote-uudistus tuo paljon muutoksia sosiaali- ja terveysalalle. Esimerkiksi johtamista kehitetään toimialalla nyt erittäin monipuolisesti.
– Sosiaali- ja terveystutkimuksen ja -johtamisen maisteriohjelman pohjalta pääsimme viime vuonna räätälöimään yhdessä HY+:n kanssa meille sopivaa täydennyskoulutusta, osaamisen kehittämisen yksikön erityissuunnittelija Mia Koskinen Helsingin kaupungilta kertoo.
Yhteistyön seurauksena syntyi Monialaisen työn ja palveluketjujen johtaminen -koulutus, joka toteutettiin viime syksynä.