Miten päädyit opiskelemaan EKM-ohjelmaan?
Lukion päätyttyä oli haastavaa keksiä, mitä seuraavaksi – työskentelin ravintola-alalla muutaman vuoden ja piipahdin myös tekemässä vuoden restonomin opintoja. Kauppatieteet ja elintarviketiede kiinnostivat, mutta eivät suoraan tuntuneet omilta. Lopulta löysin Ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelman, joka oli ikään kuin yhdistelmä juuri niitä aloja, joita olin päässäni pyöritellyt. Päätin hakea ja onnekseni pääsin aloittamaan kandiopinnot vuoden 2020 syksyllä. Suuntauduin elintarviketalouden ja kulutuksen opintoihin, joista luonnollinen jatkumo oli EKM-ohjelma.
Kenelle EKM-ohjelma sopii?
Elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelma sopii esimerkiksi sinulle, joka olet kiinnostunut kestävyyden teemoista ja haluat rakentaa asiantuntijuutta liittyen ruokaketjuun, sen toimintaan, kehitykseen ja tulevaisuudennäkymiin. Opintoihin voi sisällyttää juuri niitä ohjelman teemoja, jotka itseä kiinnostavat ja luoda näin itselle sopivan yksilöllisen kokonaisuuden. Valinnaisten opintojen lisäksi voit personoida opintojasi useampia kursseja sisältävien ns. moduulien avulla. Itse valitsin kulutustutkimuksen ja markkinoinnin moduulit. Opintoihin voi myös sisällyttää esimerkiksi elintarviketieteiden sivuainekokonaisuuden, jonka olen myös itse suorittanut.
Millaista opiskelu on käytännössä?
Opinnoissa olen päässyt tutustumaan kestävyyden haasteisiin, perehtymään etenkin ruoka-alan liiketoiminnan kannattavuuden tekijöihin, oppinut laajasti nykyisistä ja tulevaisuuden ruokatrendeistä sekä perehtynyt johtamisen teoriaan ja elintarvikemarkkinointiin. Opinnot ovat mahdollistaneet myös verkostoitumisen alan yritysten kanssa. Erilaiset kurssien toimeksiannot ja tehtävät sekä yritysvierailut ovat antaneet konkreettista käsitystä siitä, millaisten kysymysten ja haasteiden kanssa nyt ja jatkossa painitaan. Ruokasektori tulee tulevaisuudessa sekä globaalilla että kansallisella tasolla kohtaamaan kestävyysmurroksen, jonka tarkoituksena on turvata ruuantuotanto tuleville sukupolville sekä suojella planeettamme kantokykyä. Siinä missä opinnot pyörivät näinkin suurten teemojen ympärillä, lähestytään niitä myös ruohonjuuritasolta tavallisen kuluttajan silmin. Taloustieteen perusteet yhdistettynä elintarviketaloutta koskevaan substanssiosaamiseen rakentavat kattavaa asiantuntijuutta etenkin ruokasektorilla toimimiseen.
Viikissä opiskelu tarjoaa monipuolista toimintaa opiskelijaelämään myös opintojen ulkopuolella. Yksi parhaista asioista opiskelussa on ollut uusiin samanhenkisiin ihmisiin tutustuminen. Erilaiset taustat yhdistettynä samanlaisiin mielenkiinnonkohteisiin ovat luoneet innostavan ja uusia näkökulmia avaavan oppimisympäristön, niin muiden opiskelijoiden kuin yliopiston opettajienkin toimesta. Viikin Elintarvike- ja Kuluttajaekonomistit ry (https://www.vekery.fi/) on oma ainejärjestömme, joka järjestää tapahtumia ja ekskursioita ympäri vuoden, ja jossa itsekin olen toiminut yhden hallituskauden tapahtumavastaavana. Muuta tekemistä Viikistä löytyy urheilukerhoista lautapeli-iltoihin, joiden lisäksi myös erilaiset poikkitieteelliset osakunnat järjestävät tapahtumia ja retkiä. Edellä mainitut voivat olla ratkaisu huokean opiskelija-asunnon löytämiseen sekä muiden koulutusohjelmien opiskelijoihin tutustumiseen.
Mitä luvassa opintojen jälkeen?
Valmistumisen jälkeen toivon pääseväni toimimaan asemassa, jossa on tilaa luovuudelle, kestävyyden teemojen soveltamiselle ja uuden oppimiselle. Tähän mennessä olen päässyt toimimaan monipuolisissa työtehtävissä, nähnyt elintarviketuotantoa, ravintola- ja hotellialan toimintaa ja viimeisimpänä lisänä päässyt osaksi akateemista maailmaa myös työn puolesta tutkimusavustajana.
Se mitä opintojen jälkeen tapahtuu, on monen tekijän summa, eikä sitä onneksi vielä tarvitsekaan tietää. Tuotekehitys, ruuankulutustottumukset ja kuluttajaviestintä kiinnostavat, joten toivottavasti näitä teemoja saan tulevaisuudessa sisällytettyä työnkuvaani. Pieni haave olisi päästä osaksi sadonkorjuuta Etelä-Eurooppaan jollekin viinitilalle muutamaksi kuukaudeksi, joten ehkä aloitankin siitä!