Haluatko ratkaista elintarvikejärjestelmän kestävyyshaasteita ja rakentaa parempaa huomista?

Elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelman opinnot tarjoavat näkemyksiä ajankohtaisiin ongelmiin ja hyvät valmiudet ruokajärjestelmän kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen.

Miksi halusin opiskella elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelmassa?

Hain opiskelemaan Viikkiin, koska minua oli jo pitkään kiinnostanut elintarvikealalla työskentely. Ensimmäiseltä koulutukseltani olen kotitalouden ja matematiikan aineenopettaja ja löysin elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelman ystäväni suosittelemana, kun pohdimme yhdessä tulevaisuuden uramahdollisuuksia. Kiinnostuin elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelmasta erityisesti koulutusohjelman monipuolisen ja laajan kurssitarjonnan perusteella sekä opintojen linkittymisestä vastuullisuuden ja yhteiskunnallisesti merkittävien teemojen alle. Ajattelin, että koulutusohjelmassa on hyötyä myös aiemmasta tutkinnostani ruoan ja matematiikan parissa.

Ylipäätään Viikissä opiskelu kiinnosti minua, koska olin kuullut kampuksen olevan opiskelijoiden kokemusten perusteella inspiroiva ja kiva paikka opiskella. Lisäksi Viikissä panostetaan yritysyhteistyötoimintaan, mitä pidän erittäin tärkeänä, jotta opinnot ja työelämä linkittyvät toisiinsa ja varmistetaan, että opiskellaan työelämän ja tulevaisuuden kannalta relevantteja asioita. Usein kuulee, että opinnot ja todellinen työelämä eivät kohtaa, joten mielestäni on tärkeää kaventaa tätä kuilua. Opintojen tarjoamat yritysyhteistyöt mahdollistavat myös hyvän väylän verkostoitua alan ammattilaisiin jo opiskeluaikana, ja olenkin kokenut ne monestakin näkökulmasta erittäin antoisina.

Millaista opiskelu on käytännössä?

Viikissä opiskelu on ollut mielestäni erittäin mielenkiintoista ja kurssien toteutustavat ovat olleet monipuolisia. Kursseja on mahdollista valita myös keskustakampukselta, mikä on tuonut mukavaa vaihtelua ja uutta näkökulmaa opintoihin, kun kurssien opettajien ja opiskelijoiden taustat ovat monipuoliset. Mielestäni on kiva päästä opiskelemaan myös eri tiedekuntien opiskelijoiden kanssa, sillä usein he lähestyvät asioita hieman eri näkökulmasta, mikä laajentaa omaa ajattelua ja ymmärrystä. Viikissä opiskelu on myös mielestäni hyvin joustavaa ja itse olen esimerkiksi pystynyt yhdistämään opiskelun ja perhe-elämän hyvin yhteen: vastasyntynyt vauvani nukkui yhden kurssin luennoilla. Tiedän myös monia opiskelijoita, jotka suorittavat opintoja osin töiden ohessa.

Olen tehnyt opintojen aikana erilaisia ryhmätöitä, projekteja ja raportteja, joissa olen päässyt tekemään yhteistyötä ja sparrailemaan muiden opiskelijoiden kanssa sekä yksilötöitä, joissa olen saanut pohtia asioita itsekseni. Olen suorittanut muutaman kurssin myös täysin itsenäisesti, mikä on sekin tärkeä taito. Kurssien toteutustavat vaihtelevat siis laidasta laitaan, mistä pidän. Olisi todella tylsää suorittaa kaikki kurssit itsenäisesti ja vastaavasti haastavaa aikatauluttaa ja yhteensovittaa useamman kurssin ryhmätyöaikataulut keskenään. Antoisinta ja opettavaisinta ovat olleet erilaiset ryhmätyöt ja ryhmäraportit, joissa useamman opiskelijan ajatuksista ja teksteistä on luotava yhtenäinen kokonaisuus. Ajattelen, että tällaiset yhteistyötaidot ovat tulevaisuuden työelämän kannalta ehdottoman tärkeitä.

Opintojen ja kurssikokonaisuuksien lisäksi Viikin kampuksella panostetaan erilaisiin ajankohtaisiin tapahtumiin ja seminaareihin, jotka tuovat vaihtelua opiskeluihin ja joihin suosittelen ehdottomasti osallistumaan. Ainejärjestöt ovat Viikissä myös aktiivisesti mukana järjestämässä erilaista vapaa-ajantoimintaa ja yritysvierailuja sekä erilaisia urailtoja ja mentoriohjelmia. Nämä kaikki tukevat mielestäni hyvin oman urapolun löytämistä, kun kaikilla ei välttämättä ole kirkkaana mielessä tulevaisuuden työpaikka. Viikin kampus on Helsingin yliopiston kampuksista laajin yhtenäiselle alueelle levittäytynyt kampus, mikä tekee siitä myös jollain tapaa erityisen paikan opiskella, ja mistä pidän. 

Millaista on opiskella Helsingin yliopistossa?

Suosittelen myös osallistumaan ainejärjestön toimintaan ja tapahtumiin ihan jo ystävystymisen näkökulmasta. Itselläni on ystäviä Kumpulan kampuksen matematiikan osastolta, Siltavuorenpenkereeltä kasvatustieteen osastolta ja nyt uusien opintojen myötä myös Viikistä. Ystävät ja opiskelijayhteisö ovat tärkeä osa opintoja ja mikä parasta sieltä voi löytää elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Olen luonut tärkeitä ja läheisiä ystävyyssuhteita opintojen kautta ja ajattelen, että opiskelukaverit ja yhteisö lisäävät opiskelun mielekkyyttä.

Kenelle EKM-ohjelma sopii?

Elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelma sopii kaikille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan elintarvikealalla vastuullisuuden, markkinoinnin, johtamisen, yrittäjyyden ja ruoankulutuksen sekä kuluttajatutkimuksen saralla. Erityisesti suosittelen opintoja niille, jotka haluavat työskennellä vastuullisuuden ja kestävämmän tulevaisuuden saavuttamiseksi ja olla mukana rakentamassa kestävämpää ruokajärjestelmää. 

Mitä luvassa opintojen jälkeen?

Itse haluan tulevaisuudessa olla rakentamassa kestävämpää ruokajärjestelmää ja työskennellä paremman huomisen puolesta! Uskon, että opintoni antavat tähän hyvät valmiudet.