Elintarviketalouden ja kulutuksen opinnot

Elintarviketalouden ja kulutuksen kandiohjelman keskiössä ovat ruoka, liiketoiminta ja kulutus. Nämä aiheet tarjoavat töitä ja tutkittavaa nyt ja tulevaisuudessa, oli näkökulmana sitten alkutuotanto, arvoketjun johtaminen, markkinointi tai kuluttajat. 
Miksi elintarviketalouden ja kulutuksen kandiohjelma?

Ohjelma tarjoaa valmiuksia elintarviketalouden haasteiden ratkaisuun osana muuttuvaa yhteiskuntaa ja ympäristöä. Opinnoissa perehdyt muun muassa talousjohtamiseen, kuluttajan hyvinvointiin ja kulutuskulttuurin analysointiin, innovaatio-, markkinointi- ja palveluosaamiseen, sekä yrittäjyyteen liittyviin mahdollisuuksiin. Keskeistä on myös kartuttaa ymmärrystä kestävyys- ja kuluttajalähtöisyyden merkityksestä liiketoiminnassa sekä hahmottaa kuluttajien asema ja rooli yhteiskunnassa sekä globaalissa taloudessa.

Kandiohjelmassa voit muodostaa omannäköisesi tutkinnon monialaisen opintotarjonnan mahdollistamana. Helsingin yliopiston Viikin kampuksella pääset osaksi tiivistä ja lämminhenkistä tiedeyhteisöä, jossa saatat tutustua tulevaisuuden työkavereihisi.

Jos olet kiinnostunut ruuan ja kulutuksen kestävyyskysymyksistä liiketaloudellisesta ja sosiokulttuurisesta näkökulmasta, tämä on sinun tutkintosi.

Kandiohjelman opintojen myötä kehityt elintarvikealan ja kulutuksen osaajaksi

Kandiohjelmasta valmistuttuasi hallitset elintarvikealan ja kulutuksen kysymyksiin liittyviä keskeisiä liiketalous- ja yhteiskuntatieteiden käsitteitä, menetelmiä ja periaatteita. Osaat tunnistaa ja analysoida ruokajärjestelmään, kuluttajien hyvinvointiin ja yrityksen toiminnan ohjaukseen liittyviä tekijöitä.

  • sinulla on ymmärrystä kestävästä ruokajärjestelmästä, kulutustutkimuksesta, markkinoinnista sekä johtamisesta
  • olet syventänyt tutkintokokonaisuuden relevantteja liiketaloudellisia ja/tai yhteiskuntatieteellisiä asiantuntijuusalueita, kuten kuluttaja-, yrittäjyys-, innovaatio- tai kestävyysosaamista saavuttaen maatalous-metsätieteiden kandidaatintutkinnon (MMK) tai kehittänyt erityisesti ruoka-alaan liittyvää osaamistasi saavuttaen elintarviketieteiden kandidaatin tutkinnon (ETK)
  • sinulla on valmiudet siirtyä maisteriopintoihin, erityisesti elintarviketalouden ja kulutuksen maisteriohjelmaantelmään, luonnonvarojen käyttöön, ympäristökuormitukseen, kuluttajien hyvinvointiin sekä yritystoimintaan liittyviä ongelmia
Rakenne ja sisältö

Elintarviketalouden ja kulutuksen kandiohjelman yhteiset opinnot sisältävät johtamisen, kulutustutkimuksen, markkinoinnin, kestävyyden ja ruokajärjestelmän perusopintoja. Opintojen edetessä voit valita tutkintosi sisällön painottuvan erityisesti kulutuksen kysymyksiin, johtamiseen ja organisaatioihin tai markkinointiin. Täydentävinä opintoina vahvistat menetelmä-, talous-, ja kestävyysosaamista. Valinnaisten opintojen avulla voit myös profiloitua esimerkiksi elintarvikkeiden, liiketalouden, tai yrittäjyyden ja innovaatioiden osaajaksi.

Opintojen myötä sinusta kehittyy talousalan osaaja, joka erottuu työmarkkinoilla.

Elintarviketalouden ja kulutuksen kandiohjelmaan kuuluu perusopinnot, jotka suoritetaan pääosin ensimmäisen vuoden syyslukukauden aikana. Voit samalla aloittaa aineopintojen suorittamisen. 

Kandiohjelman (kohta koulutusohjelman erityispiirteet).

 

Elintarviketalouden ja kulutuksen perusopinnot 25 op: Opinnot sisältävät koulutusohjelman tieteenalojen johdantokursseja.

Menetelmäopinnot 17 op: Opinnot sisältävät erilaisia laadullisia ja kvantitatiivisia tutkimusmenetelmäkursseja, joissa opittuja taitoja hyödynnetään mm. kandidaatin tutkielman tekemisessä.

Elintarviketalouden ja kulutuksen aineopinnot 64 op (Pakolliset 49 op ja vaihtoehtoiset 15 op) : Opinnot sisältävät opintosuunnan osaamista laajentavia ja syventäviä aineopintoja ja kandidaatin tutkielman. 

Valinnaiset opinnot 54 op: Valinnaiset opinnot voit valita joko elintarviketalouden ja kulutuksen tai elintarviketieteiden kandiohjelman opinnoista tai monista muiden Helsingin yliopiston koulutusohjelmien opinnoista. Valinnaiset opinnot antavat opiskelijalle mahdollisuuden rakentaa omannäköisen ja yksilöllisen opintokokonaisuuden sekä laaja-alaisen ja monipuolisen tutkinnon. 

Kurssit ja opetus

Opiskeluympäristönä Helsingin yliopiston Viikin kampus on ainutlaatuinen. Niin on myös ympäristö- ja elintarviketalouden kandiohjelma, sillä tutkinnon voi suorittaa vain Viikissä! Pääset osaksi tiivistä ja lämminhenkistä tiedeyhteisöä, jossa saatat tutustua tulevaisuuden työkavereihisi.

Opiskelukieli

Elintarviketalouden ja kulutuksen kandiohjelmassa opetuskielenä on pääasiassa suomi. Opetusta ja oppimateriaalia on myös englannin kielellä. 

Opinnäytetyö

Tutkinnon loppuvaiheessa laadit kandidaatintutkielman jostakin oman alasi mielenkiintoisesta aiheesta. Kandidaatintutkielman tehtyäsi osaat laatia tieteellisen, kirjallisen esityksen äidinkielelläsi ja käyttää kriittisesti lähdeaineistoja. Osaat myös esittää tutkielmasi suullisesti ja perustella näkemyksesi.

Poimintoja viimeaikasista opinnäytteistä:

  • Ekologisten viinien markkinaosuuden kuluttajalähtöinen kasvattaminen
  • Elintarvikeyritykset kansainvälisillä markkinoilla – Strategiset ja operatiiviset näkökulmat
  • Kotitalouksien ruokahävikin vähentämiskeinot – heikkoudet ja vahvuudet
  • Understanding ESG in the food retail sector and its effect on financial performance in Finland – Case Kesko Oyj
  • Brändäyksen vaikutus sekasyöjien kiinnostukseen kasviproteiineja kohtaan yritysten näkökulmasta Suomen päivittäistavarakaupassa
  • Toimitusketjun vastuullisuus ja kuluttajien suhtautuminen           
  • Kuluttajakäyttäytymisen rooli markkinoinnissa terveystietoisille kuluttajille
  • Vaikuttajamarkkinoinnin rooli kasvipohjaisten elintarvikkeiden kulutuksen edistämisessä
  • Elintarvikepakkausten visuaalisten ja informatiivisten elementtien vaikutus kuluttajien terveellisempiin valintoihin
  • Päivittäistavarakaupan mahdollisuudet ympäristöystävällisten ruokavalintojen edistäjänä
  • Vaikuttajamarkkinoinnin merkitys ravintoloiden taloudelliseen kannattavuuteen
  • Kasvipohjaisten lihankorvikkeiden osuus kestävässä ruokamurroksessa ravitsemuksellisen vastuullisuuden näkökulmasta
  • Kalan kulutuksen lisääminen – kuluttajan uskomukset kulutuksen taustalla
  • Vastuullisuusviestintä osana elintarvikealan yritysten kriisinhallintaa
  • Miten sosiaalinen media vaikuttaa proteiinin kulutukseen?
  • Suklaan vastuullisuus sertifikaatin takana
  • Miesten lihankulutuksen vähentämisen esteet ja mahdollisuudet - käytäntöteoreettinen näkökulma
  • Yritysten yhteiskuntavastuun suorittaminen ja sidosryhmien vaikuttamismahdollisuudet
  • Menneisyyden kokeminen uudelleen – tunteet ja ruokamuistot elintarvikemarkkinoinnissa
  • Parempi valinta - terveyssymbolit ruokatottumusten edistäjänä
  • Kuluttajien asenteet ja niiden muodostuminen terveysvaikutteisia elintarvikkeita kohtaan
  • Vaateteollisuuden ympäristövastuu ja sosiaalinen vastuu sekä niiden vaikutukset vaatteiden kulutukseen

 

Maisteriopintomahdollisuudet

Kandidaatin tutkinto antaa suoran väylän maisteriopintoihin . Tutkinto mahdollistaa myös erillisen hakemisen / ilmoittautumismenettelyn useampaan ohjelmaan, jolloin opiskelijoita voidaan joutua karsimaan aikaisemman opintomenestyksen perusteella.

Tämän lisäksi tutkinto antaa valmiuden hakeutua maisteriopintoihin kansallisissa ja kansainvälisissä ohjelmissa.

Opiskelijatarinoita

Opintojen, opiskelutapojen ja opiskelijaelämä avautuvat parhaiten, kun siitä kertovat ne, jotka elävät sitä arkea – opiskelijat itse. Heidän kokemuksensa, tarinansa ja näkökulmansa tarjoavat ainutlaatuisen ja rehellisen kuvan siitä, millaista opiskelu todella on.

Lisätietoa ohjelmasta