Kielikeskuksen Turvallisemman tilan periaatteita on työstetty keväällä 2025 koko Kielikeskuksen yhteistyönä ja niiden pohjana on käytetty Helsingin yliopiston Turvallisemman tilan periaatteita. Periaatteet ovat työn alla ja nyt pyydämmekin kommentteja ja palautetta Kielikeskuksen kursseilla opiskelevilta ja tilaisuuksiimme osallistuvilta opiskelijoilta. Palautteen avulla viimeistelemme periaatteet ja otamme ne syksyllä 2025 koko Kielikeskuksen käyttöön.
--- --- ---
Kielikeskuksessa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Kielikeskusopetus ja Kielikeskuksen tapahtumat ovat vapaita kaikenlaisesta syrjinnästä, häirinnästä, kiusaamisesta ja naurunalaiseksi tekemisestä sekä uhkaavasta käyttäytymisestä. Toisen ihmisen seksuaalisuuteen, sukupuoleen, uskontoon, ulkonäköön, vammaisuuteen, kansallisuuteen, etnisyyteen, sosioekonomiseen taustaan tai muuten henkilöön liittyvä pilkka, yleistäminen ja olettaminen ei ole sallittua.
Kielikeskuksen opetukseen ja tilaisuuksiin osallistuessasi sitoudut kohtaamaan muut osallistujat avoimesti ja kunnioittamaan heidän moninaisuuttaan. Tämä tarkoittaa sitä, että annamme kaikille tilaa määritellä oman kokemuksensa sekä mahdollisuuden tuntea olonsa tärkeäksi viestijäksi ja kielenkäyttäjäksi omalla taitotasollaan. Turvallisemman tilan periaatteita noudattamalla luodaan avointa, keskustelevaa ja kunnioittavaa ilmapiiriä.
Kielikeskuksen Turvallisemman tilan periaatteet on laadittu keväällä 2025 koko Kielikeskuksen yhteistyönä. Periaatteiden pohjana on käytetty Helsingin yliopiston Turvallisemman tilan periaatteita. Helsingin yliopiston opiskelijoilla on ollut mahdollisuus tutustua periaatteisiin ja kommentoida niitä ennen periaatteiden käyttöön ottamista. Periaatteet on laadittu, jotta jokaisella kielen ja viestinnän oppijalla olisi mahdollisimman tervetullut ja turvallinen olo Kielikeskuksen opetuksessa ja tilaisuuksissa.
- Kunnioitamme ihmisten erilaisuutta: erilaisia taustoja, taitoja ja osaamista. Emme tee yleistyksiä toisistamme, emmekä oleta ihmisten taustaa tai syntyperää.
- Jokaisella on oikeus valita ne asiat, joita haluaa jakaa itsestään, kuten taustastaan, kansalaisuudestaan tai yksityiselämästään. Kaikkien ei tarvitse jakaa samoja asioita.
- Jokainen kokee asiat omalla, ainutlaatuisella tavallaan. Omia kokemuksia ja tunteitaan suhteessa käsiteltyihin asioihin saa tuoda esiin sillä tavalla, kuin itse haluaa ja kokee hyväksi vastuullisen vuorovaikutuksen periaatteita noudattaen.
- Palautteen antamisessa rohkaistaan kestävän ja eteenpäin auttavan palautekulttuurin ylläpitämiseen. Vältetään perusteettoman ja asiattoman palautteen antamista. Kuunnellaan muita ja yritetään ymmärtää, mistä kysymykset kumpuavat. Pyydetään ja annetaan anteeksi tahaton loukkaaminen.
- Kieli- ja viestintäoppimisympäristö jaetaan monen oppijan kesken. Ollaan tietoisia siitä, kuinka paljon tilaa itse tarvitsemme ja annetaan myös toisille tilaa ja aikaa. Sallitaan monenlaiset osallistumisen tavat, aina toisia kunnioittaen.
- Hyväksytään se, että viestintä- ja vuorovaikutustilanteet voivat olla jännittäviä. Pyritään olemaan salliva, rohkaiseva ja kannustava viestintäyhteisö, jossa tuemme toinen toistamme.
- Jokaisella on oikeus valita millä pronominilla häntä kutsutaan ja jokainen saa tulla kutsutuksi haluamallaan etunimellä.
- Kiinnitetään huomiota käyttämiimme materiaaleihin kieli- ja viestintäkontekstissa. Huomioidaan materiaalien saavutettavuus kaikille sekä materiaalien tarjoamat representaatiot ja antirasistisuus.
- Jokaisella on oikeus tuntea olonsa arvokkaaksi viestijäksi omalla osaamisellaan, ilman virheiden ja tuomituksi tulemisen pelkoa. Osoitetaan lempeyttä ja annetaan aikaa myös itselle ja toisille kielenoppijoina.
Lisätietoja Kielikeskuksen Turvallisemman tilan periaatteista saa Kielikeskuksen asiantuntija Nina Suloselta.
Kielikeskuksen opettajatuutorit auttavat opiskelijoita kieli- ja viestintäopinnoissa liittyen muun muassa kieli- ja viestintäjännitykseen, oman taitotason arviointiin ja itsenäiseen kieltenopiskeluun.
Kielikeskus pyrkii viestimään selkeästi etukäteen kieli- ja viestintäkurssien työtavoista,muun muassa kamerakäytänteistä ja ryhmätyöskentelystä. Jokaisella opiskelijalla on oikeus kysyä mieltä askarruttavista asioista luottamuksellisesti kurssien opettajilta.
Mikäli kohtaat tai todistat epäasiallista, loukkaavaa tai näitä periaatteita rikkovaa käyttäytymistä, sinulla on oikeus puuttua siihen. Voit myös ilmoittaa asiasta Kielikeskuksen johtavalle asiantuntijalle Janne Niinivaaralle. Yliopistotasolla voit olla yhteydessä osoitteeseen hairintayhdyshenkilo@hyy.fi tai tyohyvinvointi@helsinki.fi.
Lisätieto tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja esteettömyydestä Helsingin yliopistolla voit lukea Ohjeista.