Klubin missio on luoda elinikäinen ja kansainvälinen alumniyhteisö tarjoamalla mielenkiintoisia ja ainutlaatuisia osallistumismahdollisuuksia - Verkostoidutaan, hyödynnetään jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia ja tuetaan Helsingin yliopistoa.
Klubi tarjoaa mm. seuraavanlaisia mahdollisuuksia:
Haluatko liittyä klubiin? Ota meihin yhteyttä alumni(at)helsinki.fi
EU alumniklubin aktiiviryhmän jäsenet kaudella 2023-2024 ovat Minna Wilkki (yhteyshenkilö), Emily Tullberg, Maria Loima, Saara Harjula, Jarkko Sirén, Hilu Kangas-Ranta ja Mari Linnapuomi.
Lisätiedot:
Yhteyshenkilö Brysselissä, Minna Wilkki, minna.wilkki@ec.europa.eu
Yhteyshenkilö Suomessa (Helsinki Alumni), Tiina Naskali, tiina.naskali@helsinki.fi
EU alumniklubi perustettiin Brysselissä vuonna 2017. Vuoden 2018 päätavoitteena oli lisätä jäsenmäärää ja klubin tunnettuutta, ja alku oli lupaava: jo parin ensimmäisen kuukauden aikana klubiin oli rekisteröitynyt yli viisikymmentä jäsentä. Toiminnan kehittyessä klubin on tarkoitus muun muassa rakentaa yliopistosta mielikuvaa vahvana kansainvälisenä toimijana ja tarjota alumnien asiantuntemusta sekä yliopiston että muiden alumnien käyttöön.
EU alumniklubi on järjestänyt useita mielenkiintoisia tilaisuuksia, jotka ovat tuoneet yhteen eri sektorien toimijoita. Tässä esimerkkeinä muutamia aiempia tilaisuuksia:
6.11.2019 Elements of AI -tilaisuus Helsinki EU Officessa, Brysselissä
3.5.2019 Lounastilaisuus: Interaction between Science and You
16.3.2018 Infotilaisuus Brysselin Eurooppa-koulun (EEB2) 5.-7. –luokkalaisille opiskelumahdollisuuksista HY:ssa sekä tietoa opintouudistuksesta ja sisäänpääsyvaatimuksista.
15.3.2018 Elinikäinen oppiminen –tilaisuus Suomen pysyvässä edustustossa
26.9.2017 EU Alumni Club Event, Bibliotheque Solvay, Brysselissä
6.10.2022 Suomalaisten kykyjen rekrytointi EU-toimielimiin
2.10.2023 Aktiivialumnien tapaaminen Helsinki EU Officella
20.3.2024 EU Alumni Clubin tilaisuus Helsinki EU Officella liittyen EU-lobbaukseen ja sen eettiseen puoleen.
7.11.2024 EU Alumni Club kokoontui Brysselissä keskustellen uuden komission lijoista ja Suomen näkökulmista niihin suurlähettiläs Lauri Hirvosen kanssa.
EU Alumni-klubi keskusteli uuden komission linjoista ja Suomen näkökulmista niihin suurlähettiläs Lauri Hirvosen kanssa 7.11. Helsinki EU Officen johtajan Janne Leinon ja EU Alumni-klubin pj:n Minna Wilkin avaussanojen jälkeen Lauri perkasi uuden komission ohjelmaa ja kokoonpanoa. Suomen prioriteetit näkyvät hyvin paitsi prioriteeteissa myös salkkujaossa. Suomen komissaarisalkku on oivallinen ja Itämeren alue muutenkin hyvin edustettuna Suomelle tärkeissä turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä komissaarivalinnoissa.
Komission ohjelmaan on nostettu aineksia paitsi virkamiestyöstä myös useista korkean profiilin raporteista: Enrico Lettan sisämarkkinaraporttia seurasi Mario Draghin selvitys EUn kilpailukyvystä ja maatalouden osalta vielä sektorin strateginen dialogi. Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä raporttinsa pöytäsi Sauli Niinistö, joka keskittyy EUn resilienssiin ja huoltovarmuuteen. Tilannekuvasta ollaan unionissa aika yksimielisiä, mutta kun keskustelu siirtyy keinoihin, siitä tulee moniäänisempää. Millainen pitäisi olla seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen? Tehdäänkö ympäristöystävällistä teollisuuspolitiikkaa vai teollisuusystävällistä ympäristöpolitiikkaa? Missä määrin EUn kilpailu- ja kauppapolitiikkaa olisi käännettävä protektionistisempaan suuntaan? Yliopistojen tulevaisuuden kannalta oli hyvä kuulla, että Suomi tukee vahvaa tutkimus- ja innovaatiorahoitusta EU-tasolla seuraavalle rahoituskehyskaudelle 2028-2034, kuten Draghin selvitys esittää.
Illan toinen tavoite oli houkutella uusia jäseniä alumniklubiin sekä tarjoamalla tilaisuus verkostoitua että kartoittamalla, millainen toiminta Brysselin alumneja kiinnostaisi. Jälkimmäinen kysely on vieläkin avoinna (linkki) Brysselissä vaikuttaville alumneille. Toistaiseksi palaute näyttää ohjaavan klubia EU-toimielinvierailujen ja rentojen verkostoitumistapaamisten suuntaan. Alumnitilaisuuksien puhujilta klubilaiset odottavat avoimuutta. Pidämme tämän mielessä, kun ryhdymme valmistelemaan klubin seuraavaa tapaamista yliopiston rehtoraatin Brysselin vierailun yhteydessä helmikuussa.