HSSH tammikuun uutiskirje 1/2024

HSSH:n uutisia ja tulevia tapahtumia – lue lisää alta ja muista tilata uutiskirjeemme sähköpostiisi!
  • Brown Bag Seminar joka tiistai 12.15 – 6.2. vieraana Antti Honkela
  • Päivitä tutkimusryhmäsi tiedot HSSH:n rekisteriin
  • HSSH’s Matti Pohjonen on tour in Indonesia, Singapore and Malaysia
  • Yliopistotutkija Heta Moustgaard HSSH:n metodologisesta yksiköstä aloittaa uudessa tehtävässä
  • MPlus ja WinSteps/Facets lisenssejä lainaan
  • 7.2. Book launch -tapahtuma: Epistemic Ambivalence – Pentecostalism and Candomblé in a Brazilian City Sheffieldin yliopistossa ja etänä

 

Brown Bag Seminar joka tiistai 12.15 – 6.2. vieraana Antti Honkela

 

HSSH:n Metodologinen yksikkö järjestää viikoittaisen tapahtuman, Brown Bag Seminar –tapaamisen, jossa käsitellään tuoreita metodologisia lähestymistapoja ihmistieteissä.

Olet tervetullut seuraamaan tapahtumaa paikan päälle HSSH:n seminaarihuoneeseen (kulku Vuorikatu 3:n sisäpihan kautta Café Portaalista hissillä tai portaita kerrokseen B5, huone 524 on heti lasioven jälkeen oikealla). Tapahtumaa voi seurata myös zoomin kautta.

Metodologisen yksikön tutkijan Matti Pohjosen mukaan tapahtumien tarkoitus on ”esitellä metodologisia innovaatioita ja eri alojen uraauurtavaa tutkimusta helposti ymmärrettävässä muodossa rennon poikkitieteellisen lounastuokion aikana.”

Tapahtuma pidetään joka tiistai klo 12.15. Seuraavaksi vuorossa on Antti Honkela! Tapahtuma pidetään englanniksi.

Tuo oma lounaasi, me tuomme kiinnostavat metodologiset lounaskeskustelut! 

Lue lisää verkkosivuiltamme!

 

Päivitä tutkimusryhmäsi tiedot HSSH:n rekisteriin

 

HSSH on julkaissut uuden tutkimusryhmäkyselyn ja kutsuu keskuskampuksen aktiiviset tutkimusryhmät päivittämään tietonsa, kiinnostuksen kohteensa ja tarpeensa HSSH:n rekisteriin.

"Toivomme HSSH-verkostoon jo liittyneiden tutkimusryhmien päivittävän tietojaan ja samalla kutsumme mukaan uusia tutkimusryhmiä", HSSH:n johtaja Risto Kunelius sanoo.

”Vuonna 2021 ensimmäisen kierroksen kyselymme palautteen perusteella olemme virtaviivaistaneet kyselylomaketta. Sen täyttäminen on nyt helpompaa ja nopeampaa – ja että voimme käyttää tietoja tehokkaammin."

”Tiedämme, että kukaan ei erityisesti pidä jatkuvasta kyselylomakkeiden ja sähköisten lomakkeiden tulvasta. Mutta voidaksemme palvella HSSH:ssa kampuksen tutkimusryhmiä ja kehittää ideoita heidän tuekseen, päivitetty kartta kentältä on todella tärkeä”, Kunelius lisää.

HSSH luo kerätyistä tiedoista saataville tietokannan HY:n keskustakampuksen tutkimusryhmistä. Tietokanta sisältää tutkimusryhmien aiheet, tiedot, menetelmät ja yhteyshenkilöt, tarjoten tietoa ryhmien verkostoitumiseen ja yhteistyöhön.

Helsingin yliopiston Humanistis-yhteiskuntatieteellisen instituutin (HSSH) tehtävänä on tukea monitieteisiä tutkimusverkostoja, edistää tutkimusryhmien välistä yhteistyötä ja edistää metodologista kehittämistä Helsingin yliopiston keskustakampuksella.

Täytä kysely tästä. (Lomake on englanninkielinen.)

 

 

HSSH:n Matti Pohjonen kiertueella Indonesiassa, Singaporessa ja Malesiassa

 

Matti Pohjonen on yliopistotutkija HSSH:n metodologisessa yksikössä. Hän työskentelee digitaalisen antropologian, filosofian ja digitaalisten menetelmien risteyksessä kehittäen tutkimustapoja digitaalisten kulttuurien ja digitaalisen politiikan ymmärtämiseksi vertailevassa globaalissa kontekstissa.

Tammikuussa Matti matkusti Indonesiassa, Singaporessa ja Malesiassa, missä hän osallistui useisiin tapahtumiin sekä piti luentoja ja työpajoja. Tapahtumat käsittelivät vaaleihin liittyvä disinformaatiota, datafikaatiota, sisällön moderointia, digitaalisia tutkimusmenetelmiä ja generatiivista tekoälyä.

”Sain ainutlaatuisen mahdollisuuden viettää muutaman viikon alueen eri oppilaitoksissa ja yliopistoissa jakamassa HSSH:n ideoita kollegoiden kanssa. Kiinnostus sitä kohtaan, millaista työtä olemme viime vuosina kehittäneet, on kovaa ja uskon, että tällaisesta keskinäisestä tiedon siirtämisestä ja yhteistyöstä voi olla hyötyä sekä alueen yliopistoille että Helsingin yliopiston tutkijoille”, Matti sanoi.

Indonesiassa pidetty KISIP 2024 -konferenssi käsitteli poliittisen disinformaation haastetta tulevissa Indonesian vuoden 2024 vaaleissa. Konferenssissa Matti puhui poliittisesta disinformaatiosta ja sisällön moderoinnin ”folkloresta” vertailevasta näkökulmasta. Tämä konsepti siirtää tutkimuksen painopisteen pois siitä, mitä "ympäristöt tekevät" siihen mitä "ihmiset ajattelevat alustojen tekevän" tarkastellakseen sosiaalisen median yhteisöjä maailmanlaajuisesti ja luodakseen myyttejä usein salaperäisistä ja läpinäkymättömistä sisällönvalvontakäytännöistä ja niitä ohjaavista algoritmeista.

”Jakartan lennokas yli 130 osallistujan tapahtuma osoitti, millaisia haasteita maat kohtaavat maailmanlaajuisesti poliittisen disinformaation kanssa ja kuinka nämä ongelmat usein heijastuvat eri tavoin Indonesian kaltaisissa maissa. Yllätyin esimerkiksi saadessani tietää, että alustavien tutkimusten mukaan Indonesian vaaleissa vuonna 2024 saattaa olla paljon vähemmän disinformaatiota vuoden 2019 vaaleihin verrattuna. Tämä olisi vastoin sitä, mitä useimmat kollegat ovat keskustelleet Euroopassa ja Yhdysvalloissa, Matti sanoo.

Matti vieraili myös Surabayan valtionyliopistossa Indonesian Surabayassa pitämässä pääluennon aiheesta "Digital Society: Europe experiences and its future in Indonesia" ja keskusteli kollegoidensa kanssa heidän  ehdotuksestaan uudesta digitaalisen yhteiskunnan maisteritutkinnosta sekä mahdollisesta yhteistyöstä Helsingin yliopiston kanssa.

Malangissa, Indonesiassa hän vieraili Brawijayan yliopistossa, jossa hän piti keynote-luennon aiheesta "Datafication as a theory and Method: Present and Future Challenges for Global and Comparative Contexts"  kulttuurintutkimuksen tiedekunnan henkilökunnalle. Hän tapasi myös dekaanin ja vararehtorin keskustellakseen tulevaisuuden yhteistyömahdollisuuksista. Heidään toiveenaan on kehittää datalähtöisiä menetelmiä ja lähestymistapoja kulttuurintutkimuksen alueella.

Matti matkusti myös Singaporeen, jossa hän ohjasi "Some Reflections on latent or Synthetic Ethnography" -keskustelun Quilt.ai:n työntekijöille. Quilt.ai on tekoäly-yritys, joka on erikoistunut tekoälyn käyttöön laajamittaisissa internetistä hankittuissa tietokokonaisuuksissa tulkinnan lähestymistapojen käyttöön antropologiasta saadakseen kulttuurisesti sijoitettuja oivalluksia globaalien markkinoiden trendeihin.

Hänen suunniteltu puheensa YK:n yliopiston kansainvälisessä globaalissa terveysinstituutissa (UNU-IIGH) siirrettiin myöhempään ajankohtaan Suomen laajojen lakkojen vuoksi, jotka pakottivat Mattin palaamaan lumiseen Suomeen muutama päivä aikaisemmin.

Täältä löydät kuvia Matin kiertueelta.

 

Yliopistotutkija Heta Moustgaard HSSH:n metodologisesta yksiköstä aloittaa uudessa tehtävässä

 

Yliopistotutkija Heta Moustgaard jättää HSSH:n ja aloittaa työn Kelan tutkimusyksikössä. Hänen työnsä erikoistutkijana alkaa 1. helmikuuta.

"On ollut inspiroivaa ja opettavaista työskennellä näin monitieteisessä ympäristössä ja nähdä keskustakampuksen metodologinen monimuotoisuus ja kehitys", Heta sanoo.

"Kelassa työskentelen heidän poikkeuksellisten rekisteritietojensa avulla terveyden ja hyvinvoinnin sosiaaliseen eriarvoisuuteen liittyvien kysymysten parissa."

”Heta on ollut loistava työkaveri ja liikkeellepaneva voima HSSH-menetelmätuen rakentamisessa. Olemme surullisia hänen lähdöstään, mutta olemme iloisia nähdessämme hänen menestyvän uudessa tehtävässään. Väestötieteilijälle, sosiologille ja kansanterveystieteilijälle, jonka tutkimus keskittyy terveyden ja hyvinvoinnin sosiaaliseen eriarvoisuuteen Kela tarjoaa erityisen kontekstin”, HSSH:n johtaja Risto Kunelius sanoo.

HSSH:n metodologinen yksikkö tarjoaa tukea tiedonhallintaan, metodologiaan ja infrastruktuuriin liittyvissä kysymyksissä. HSSH avaa avoimeksi jääneen paikan hakuun myöhemmin tänä keväänä.

 

MPlus ja WinSteps/Facets lisenssejä lainaan

 

Tarvitsetko MPlus tai WinSteps/Facets lisenssejä? Keskustakampuksen tutkijat voivat lainata HSSH:lta lisenssejä näihin ohjelmiin. Kysy lisensseistä Viskulta tai Soinnulta: visajaani.salonen@helsinki.fi; sointu.leikas@helsinki.fi

 

7.2. Book launch -tapahtuma: Epistemic Ambivalence – Pentecostalism and Candomblé in a Brazilian City Sheffieldin yliopistossa ja etänä

Lue lisää tapahtumasta Sheffieldin yliopiston sivuilta (sivu on englanninkielinen).

Lii­ty Hes­sun ys­tä­viin ja saat uu­tis­kir­jeen suo­raan säh­kö­pos­tii­si!

Ohjeet Hessun ystäviin liittymiselle löytyvät täältä.