HSSH syyskuun uutiskirje 9/22

Kesä kääntyy syksyyn ja uusi lukuvuosi 2022-2023 tuo mukanaan monia kiinnostavia uutisia ja tapahtumia.
  • Brown Bag Seminar joka tiistai 12.15 – 6.9. vieraana Eetu Mäkelä
  • Muistutus: Suosittu tutkimusjohtamisen kurssi jatkuu – hae nyt!
  • CFP: 8. kansainvälinen Power -konferenssi, Helsinki, 24.–26.11. 2022
  • HSSH:lta metodologista tukea SA- ja ERC-hakemuksiin
  • HSSH työpaja Horisontti Eurooppa hakemusten tueksi – hae nyt!
  • HSSH:n vierailuprofessorit saapuvat Helsinkiin
  • HSSH:n uusia yhteistyökuvioita: SOAS ja VOX-Pol network

 

Brown Bag Seminar joka tiistai 12.15 – 6.9. vieraana Eetu Mäkelä

 

HSSH:n Metodologinen yksikkö järjestää viikoittaisen tapahtuman, Brown Bag Seminar –tapaamisen, jossa käsitellään tuoreita metodologisia lähestymistapoja ihmistieteissä.

Olet tervetullut seuraamaan tapahtumaa paikan päälle HSSH:n seminaarihuoneeseen osoitteessa Vuorikatu 3, 2. kerros. Tapahtumaa voi seurata myös zoomin kautta.

Metodologisen yksikön tutkijan Matti Pohjosen mukaan tapahtumien tarkoitus on ”esitellä metodologisia innovaatioita ja eri alojen uraauurtavaa tutkimusta helposti ymmärrettävässä muodossa rennon poikkitieteellisen lounastuokion aikana.”

Tapahtuma pidetään joka tiistai klo 12.15. Seuraavaksi vuorossa on Eetu Mäkelä! Tapahtuma pidetään englanniksi.

Tuo oma lounaasi, me tuomme kiinnostavat metodologiset lounaskeskustelut! 

Lue lisää verkkosivuiltamme!

 

Suosittu tutkimusjohtamisen kurssi jatkuu - Hae nyt!

 

Tutkimusjohtamisen kurssi on ollut menestys ja se järjestetään uudelleen tulevana lukuvuonna. Lähetä hakemuksesi kurssille nyt!

Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen instituutti (HSSH) ja Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tutkijakoulu (HYMY) järjestävät yhdessä monitieteisen tutkimusjohtamisen kurssin. Kurssi on suunnattu postdoc-tutkijoille, jotka johtavat omaa tutkimusryhmää.

Kurssi on järjestetty lukuvuosina 2020-21 and 2021-22 ja se on ollut erittäin suosittu. Saadun palautteen perusteella kurssia on kehitetty ja se järjestetään uudelleen tulevana lukuvuonna 2022-23. Kurssille valitaan mukaan noin 20 osallistujaa, jotka edustavat eri haaroja humanistis-yhteiskuntatieteellisiltä aloilta.

Työkaluja johtamiseen ja tutkimukseen

Tutkimusjohtamisen kurssin tarkoituksena on kehittää tutkijoiden akateemisia johtajuustaitoja ja auttaa tutkimusuran ja -teemojen strategisessa suunnittelussa. Lisäksi kurssi tarjoaa neuvoja hyvän tutkimusryhmän kokoamiseen ja Helsingin yliopiston tutkimus- ja infrastruktuuripalveluiden tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Kurssin aikana osallistujat keskustelevat urapoluistaan, projektijohtamisen kokemuksistaan ja keskeisistä tutkimukseen liittyvistä trendeistä. Muita keskustelunaiheita ovat esimerkiksi tutkimuksen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvät asiat, julkaisustrategiat ja aineistonhallinta sekä tutkimusetiikka.

Kurssilla vierailee puhujia, joiden puheenvuoroissa yhdistyvät tutkimukseen liittyvät käytännön asiat sekä yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden laajemmat temaattiset näkökulmat. Käsiteltäviä teemoja ovat esimerkiksi hyvinvointi, ilmastonmuutoksen haasteet, datafikaatio, turvallisuus ja kulttuurinen vuorovaikutus.

Tarkoituksena on, että tutkijat saavat kurssilta inspiroivia oivalluksia, kuinka omaa tutkimusta voi sovittaa ja suunnata suhteessa suuriin globaaleihin muutostrendeihin. Teemojen painotuksissa pyritään huomioimaan osallistujien omat tutkimusintressit.

Aikataulu: Perjantaisin klo 10-15 lukuvuonna 2022-2023

Syyslukukausi: 14.10., 11.11. ja 9.12.

Kevätlukukausi: 3.2., 3.3. ja 14.4.

Hakemusten deadline on 20.9.2022 15:00. Täytä hakulomake täällä!

Voit lukea osallistujien kokemuksia kurssista täältä ja täältä.

 

CFP: 8. kansainvälinen Power -konferenssi, Helsinki, 24.–26.11. 2022

 

Lue lisää konferenssin sivuilta. (Sivu on englanninkielinen.)

 

HSSH:lta metodologista tukea SA- ja ERC-hakemuksiin

 

Helsingin yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen instituutti (HSSH) tarjoaa metodologista tukea syksyn ERC- ja Akatemia-hakemuksiin Helsingin yliopiston keskustakampuksen tutkijoille.  

Tukea tarjotaan syyskuun ajan 2.9.2022 käynnistyvien virtuaalisten perjantaikahvien yhteydessä. Riippuen osallistujien määrästä, tilaisuuksissa tarjotaan mahdollisuus luottamukselliseen, kahdenkeskiseen break-out-room-keskusteluun hakemusten metodologisista kysymyksistä HSSH:n metodologisen yksikön tutkijoiden kanssa.  

Jos kysyntää on paljon, tukea tarjotaan ennakkoilmoittautumisten perusteella ilmoittautumisjärjestyksessä. Tukea voidaan tarjota myös ryhmissä samankaltaisia kysymyksiä käsitellen. Kerrothan ilmoittautumislomakkeella, toivotko kahdenkeskistä tukea vai sopiiko ryhmäkeskustelu. Ilmoittautumislomakkeelle pääset tästä

Perjantaikahveille voi tulla keskustelemaan myös muista kuin hakemuksia koskevista metodologisista kysymyksistä. Tilaisuuksia järjestetään HSSH:n ja yhteiskuntadatatieteen keskuksen (YKDK) yhteistyönä läpi lukuvuoden perjantaisin klo 14–15 zoomissa.

 

HSSH työpaja Horisontti Eurooppa hakemusten tueksihae nyt!

 

Lue lisää sivuiltamme. (Uutinen on englanninkielinen).

 

HSSH: vierailuprofessorit saapuvat Helsinkiin

 

Vierailuprofessoriohjelman ensimmäinen hakukierros toteutettiin alkuvuonna 2022 ja ohjelmaan saapui useita hyvin perusteltuja ja rahoituskelpoisia hakemuksia.

Hakemusten perusteella tehtiin päätökset rahoitettavista vierailuprofessuureista, mukaan lukien viisi yhden vuoden ja neljä kolmen vuoden sitoumusta. Hakijoiden osaaminen ulottuu mediatieteestä uskontotieteeseen ja erilaiseen menetelmälliseen osaamiseen.

Suurin osa vierailuprofessorien aikatauluista on vahvistettu ja ensimmäiset vieraat saapuvat Helsingin yliopiston keskustakampukselle syyskuussa. Vierailuprofessorien ohjelmaan kuuluu yleisöluentoja sekä esitelmiä HSSH:n viikottaisessa Brown Bag Seminar -tapahtumassa. Tarkemmista aikatauluista ilmoitetaan pian.

Lue lisää valituista vierailuprofessoreista, sekä heidän aikatauluistaan täältä (englanniksi).

 

HSSH:n uusia yhteistyökuvioita: SOAS ja VOX-Pol network

 

HSSH tekee yhteistyötä School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London:n kanssa uudessa datafikaatio ja AI -hankkeessa. Centre for AI Futures SOAS:ssa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen keskittyessään tekoälyn vaikutuksiin Afrikan, Aasia ja Lähi-idän maissa. Tutkimuskeskus tuo yhteen HSSH:n teoreettisen, metodologisen ja filosofisen asiantuntijuuden ja SOAS:n School of Law, Gender and Media (SLGM) alueelliseen asiantuntijuuden, sekä Quilt.ai:n data-analyysin ja koneoppimisen osaamisen.

HSSH on myös VOX-Pol network :n uusi jäsen. VOX-POL on yksi mailman johtavista verkostoista tutkimuksessa, joka keskittyy internetissä tapahtuvan väkivaltaisen, poliittisen ekstremismin yleisyyteen, piirteisiin ja vaikutuksiin, sekä sen saamiin vastauksiin.

 

Lii­ty Hes­sun ys­tä­viin ja saat uu­tis­kir­jeen suo­raan säh­kö­pos­tii­si!

Ohjeet Hessun ystäviin liittymiselle löytyvät täältä.