Usein kysytyt kysymykset
Täältä löydät eri kohteidemme useimmiten kysytyt kysymykset. Jos et löydä vastausta täältä, ota yhteyttä ja autamme mielellämme!

Mitä näyttelykeskuksessa on?

Näyttelykeskukseen on tulossa pysyvä näyttely ja yksi vaihtuva näyttely kerrallaan. Näyttelyiden lisäksi meille tulee museokauppa. Helsingin yliopiston historiasta kertova ydinnäyttely avautuu syksyllä 2023. Ensimmäinen vaihtuva näyttely avautuu vuonna 2024.

Näyttelykeskuksessamme tiede kuuluu kaikille! Tarkemmat tiedot avautumisesta, aukioloajoista ja tulossa olevasta tarjonnasta julkaistaan kesällä 2023. Opastuksia voi varata syksystä 2023 alkaen.

Jos et löydä alta vastausta kysymykseesi, otathan yhteyttä sähköpostilla: observatorio(at)helsinki.fi

Mitä Helsingin observatoriolla on?

Helsingin observatorio on Tähtitorninvuorella Kopernikuksentien päässä sijaitseva Helsingin yliopistomuseon tähtitieteen yleisökeskus. Historiallisessa rakennuksessa on näyttelyitä, joihin voit tutustua aukioloaikojen puitteissa. Meillä on myös museokauppa. Varaamalla etukäteen oppaan voit kurkistaa lisäksi vanhoihin havaintotorneihin ja nähdä planetaarioesityksen. Observatorion vuokratiloissa voi myös järjestää tilaisuuksia aina kokouksesta juhliin. Observatoriolla järjestetään vuoden mittaan myös useita yleisötapahtumia.

Tämän lisäksi rakennuksessa on Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan kirja- ja havaintovälinemyymälä ja toimisto, Yliopiston Almanakkatoimisto sekä tilauskahvila.

Ovatko Observatorion tilat esteettömiä?

Observatorion pääkerroksen näyttelykerros sekä vuokratilat (Argelander-sali ja Itärotunda) ovat esteettömiä. Torneihin ja planetaarioon ei valitettavasti ole esteetöntä kulkua.

Mitä kuuluu opastettuun kierrokseen?

Opastuskierroksella tutustutaan Observatoriorakennuksen vaiheikkaaseen historiaan, kurkistetaan tähtitieteen maailmaan, kiivetään vanhoihin havaintotorneihin ja nähdään lopuksi planetaarioesitys. Planetaarioon ja torneihin on mahdollista tutustua vain oppaan kanssa. Varaathan opastuksen viimeistään viikkoa ennen.

Planetaariosta kiinnostuneille suosittelemme Kuukauden tähtitaivas -planetaarioesityksiä. Niitä järjestetään Observatorion planetaariossa joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina.

Onko Observatoriossa ilmaisopastuksia?

Joka kuukauden toisena lauantaina Observatoriossa järjestetään yleisöopastus. Tämä opastus sisältyy pääsylipun hintaan.

Onko Observatoriolla tähtinäytöksiä?

Helsingin observatoriossa ei järjestetä tähtinäytöksiä, joissa katsottaisiin taivaalle kaukoputkella. Oikean taivaan havaintoja pääsee Helsingissä tekemään Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan järjestämissä näytöksissä Ursan tähtitornilla Kaivopuistossa. Näissä näytöksissä on aina säävaraus.

Voiko Observatoriolla järjestää synttärijuhlat?

Tervetuloa viettämään avaruusteemaisia synttäreitä Observatoriolle! Synttärivieraille voimme varata opaskierroksen, jonka aikana vieraat pääsevät seikkailemaan Observatoriossa ja mm. koskettamaan aitoa meteoriittia! Observatorion cateringin kautta voitte tilata juhlaväelle tarjottavat joko Observatorion omiin vuokratiloihin tai pihasiiven kahvilarakennukseen.

Millä tavoin Observatoriossa voi maksaa?

Opastus- ja pääsymaksujen maksaminen onnistuu paikan päällä infopisteen kassaan käteisellä tai kortilla. Ryhmävarauksista voimme tarvittaessa lähettää laskun. Observatorion vuokratilojen vuokran voi maksaa ainoastaan laskulla. Virikeseteleillä tai vastaavilla ei ikävä kyllä voi tällä hetkellä maksaa Observatoriossa. Museokortti oikeuttaa maksuttomaan sisäänpääsyyn.

Mihin voin ottaa yhteyttä, jos haluan kuvata tai filmata Observatoriossa?

Otattehan aina kuvausasioissa etukäteen yhteyttä asiakaspalveluumme (+358 50 318 5764, observatorio(at)helsinki.fi).

Mistä voi kysellä Observatorioon jääneitä löytötavaroita?

Observatorio ei vastaa tiloihin jätetyistä tavaroista. Löytötavaroita voi kuitenkin tiedustella asiakaspalvelustamme (+358 50 318 5764, observatorio(at)helsinki.fi).

Miten voin tukea Observatorion toimintaa?

Observatorion ystävät on yhteisö, joka tukee sekä aatteellisesti että taloudellisesti Helsingin observatorion toimintaa ja luonnontieteellistä kulttuuria. Tervetuloa mukaan toimintaan!

Täältä löydät vastauksen usein kysyttyihin kysymyksiin. Ennen yhteydenottoa pyydämme huomioimaan, että emme anna: 

  • Suosituksia tai tietoa muiden tahojen järjestämistä taidekursseista, -kouluista ja opettajista / taiteen yksityisopetuksesta.
  • Arvioita, kommentteja tai hinta-arvioita piirroksista tai muista taideteoksista.

Mil­loin il­moit­tau­tu­mi­set al­ka­vat? Mil­lai­sia kurs­se­ja on tu­los­sa / tar­jol­la?

Kaikki tieto kursseista löytyy Piirustussalin kurssisivulta. Jos tulevaa aikataulua ei vielä ole näkyvissä, on kurssiohjelma vielä työn alla. Syksyn kurssien ilmoittautuminen alkaa yleensä syyskuun alkupuolella ja kevään kurssien ilmoittautuminen tammikuun alkupuolella. Kurssiohjelmat ja ilmoittautumisajankohdat tulevat näkyville nettisivuillemme noin viikkoa ennen ilmoittautumisten alkua. 

Infopostituslistaltamme saat kätevästi tiedon tulevista kursseista ja muista tapahtumista. Voit liittyä listalle lähettämällä viestin osoitteeseen piirustussali@helsinki.fi.

Kerromme alkavista kursseista aina myös sosiaalisen median kanavilla, pistä siis seurantaan:

Instagram: https://www.instagram.com/universityofhelsinkiartroom/

Facebook: https://www.facebook.com/UniversityofHelsinkiArtRoom/

Twitter: https://twitter.com/Hel_Uni_ArtRoom

Pi­tää­kö olla Hel­sin­gin yliopistossa kir­joil­la, jotta voi tul­la kurs­sil­le?  

Järjestämme myös kaikille avoimia kursseja. Piirustusillat ovat kaikille avoimia, samoin kaikki Piirustussalin klassikot -intensiivikurssit. Teemaillat, piirustusretket ja tapahtumat ovat niin ikään pääsääntöisesti kaikille avoimia.

Opiskelijakursseille sen sijaan voi osallistua vain, jos on samana lukukautena kirjoilla Helsingin yliopiston läsnäolevana opiskelijana tai jatko-opiskelijana.

Tar­vit­set­te­ko mal­le­ja? 

Malliksi? Taidemalleiksi sopivat kaikenikäiset, -kokoiset ja -tyyppiset henkilöt. Tällä hetkellä emme aktiivisesti etsi malleja, mutta otamme mielellämme tietoa uusista malleista listallemme. Pääsääntöisesti palkkaamme malleja, joilla on aikaisempaa piirrosmallikokemusta, mutta sellaisen puuttuessa myös muun tyyppinen relevantti työkokemus ja / tai koulutus (esimerkiksi teatteri- tai tanssialalta) kannattaa tuoda viestissä esiin. Pyrimme palkkaamaan monipuolisesti erilaisia malleja. Kasvokuva, CV tai esim. malliportfolio ei ole pakollinen liite. Lähetä hakemuksesi sähköpostitse osoitteeseen vappu.rossi@helsinki.fi.