Piirustussalin kurssit

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan!

Ajantasaiset tiedot Piirustussalin kurssitarjonnasta löydät täältä. Kurssit pidetään osoitteessa Yliopistonkatu 3, Porthania, 7. krs, ellei toisin mainita.

Tiedustelut: liekki@helsinki.fi. Tutustuthan usein kysyttyihin kysymyksiin ennen yhteydenottoa.

Kevään 2024 kurssit ovat täynnä. Opiskelijakursseille voi ilmoittautua myös jonoon.

Opiskelijakurssit keväällä 2024

Helsingin yliopiston opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille (maksuton).

Opiskelijakursseille voi osallistua vain, jos on samana lukukautena kirjoilla Helsingin yliopiston läsnäolevana opiskelijana tai jatko-opiskelijana. Tarvitset opiskelijanumerosi ilmoittautumista varten.

Voit osallistua vain yhdelle opiskelijakurssille kerrallaan (joko ma tai ti). Jonottaa voit molempiin, mutta jos saat paikan molemmista, täytyy sinun valita kummalle kurssille osallistut.

Maanantaisin 29.1.–22.4.2024 klo 16:00–19:00 (maksuton)

ILMOITTAUTUMINEN AUKEAA ke 17.1. klo 9:00.

ILMOITTAUTUMISLINKKI: https://www.lyyti.in/Perinteinen_ja_soveltava_piirustus_I_5745/fi. Kurssi täynnä! Voit ilmoittautua jonopaikalle.

Kurssin aikana tutustutaan perinteisiin ja kokeileviin havainnosta piirtämisen menetelmiin klassisesta kipsipiirustuksesta croquis-piirustukseen. Kurssi sopii aloittelijoille ja edistyneemmille piirtäjille.

Kurssia ei järjestetä viikoilla 8 ja 10 (19.2. ja 4.3.) eikä pääsiäismaanantaina 1.4.

Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 17.1.2024 klo 9:00.

HUOM! Osallistuminen ensimmäiselle kurssikerralle 29.1. on välttämätöntä. Jos et pääse osallistumaan ensimmäiselle kerralle, ilmoita siitä etukäteen, ettet menetä paikkaasi kurssilla.

Jos kurssi täyttyy, kannattaa ilmoittautua jonopaikoille. Jonopaikoille voi ilmoittautua kurssin viimeiseen viikkoon saakka.

 

Helsingin yliopiston opiskelijoille ja jatko-opiskelijoille (maksuton).

Opiskelijakursseille voi osallistua vain, jos on samana lukukautena kirjoilla Helsingin yliopiston läsnäolevana opiskelijana tai jatko-opiskelijana. Tarvitset opiskelijanumerosi ilmoittautumista varten.

Voit osallistua vain yhdelle opiskelijakurssille kerrallaan (joko ma tai ti). Jonottaa voit molempiin, mutta jos saat paikan molemmista, täytyy sinun valita kummalle kurssille osallistut.

Tiistaisin 30.1.–16.4.2024 klo 16–19.

ILMOITTAUTUMINEN AUKEAA ke 17.1. klo 9:00.

ILMOITTAUTUMISLINKKI: https://www.lyyti.in/Perinteinen_ja_soveltava_piirustus_II_6702/fi. Kurssi täynnä! Voit ilmoittautua jonopaikalle.

Kurssi on tarkoitettu edistyneemmille piirtäjille ja kurssi I:n suorittaneille.

Kurssia ei järjestetä viikoilla 8 ja 10 (20.2. ja 5.3.)

Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 17.1.2024 klo 9:00.

HUOM! Osallistuminen ensimmäiselle kurssikerralle 30.1. on välttämätöntä. Jos et pääse osallistumaan ensimmäiselle kerralle, ilmoita siitä etukäteen, ettet menetä paikkaasi kurssilla.

Jos kurssi täyttyy, kannattaa ilmoittautua jonopaikoille. Jonopaikoille voi ilmoittautua kurssin viimeiseen viikkoon saakka.

Kaikille avoimet kurssit keväällä 2024

Kaikille avoimet intensiivikurssit sisältävät ateljeetyöskentelyä, asiantuntija-alustuksia sekä piirtäjän näkökulmasta kiehtovia vierailukohteita yliopiston eri tiloissa.

Ti–to 5.–7.3.2024 klo 10–15. Hinta 45 € / 22,50 €. Kurssi täynnä!

Verkkokauppaa koskevissa asioissa tukipyynnöt: accounting@helsinki.fi.

Kevään 2024 Klassikko-kurssin ekskursiot suuntaavat Tiedemuseo Liekin Observatorioon ja Helsingin yliopiston päärakennukseen. Observatoriolla pääsemme piirtämään myös niihin torneihin ja käytäviin, jotka ovat tavallisesti yleisöltä suljettuja. Päärakennuksen asiantuntija-alustuksella tutkimme vestibyylin veistoksia erilaisista näkökulmista, vierainamme esinekonservaattorit Anna Lehtinen ja Sari Pouta, jotka huolehtivat veistosten mittavasta siirto- ja kunnostusprojektista rakennuksen peruskorjauksen yhteydessä 2019–21, sekä taidehistorioitsija Ville Hakanen, joka kertoo tarinoista veistosten takana. Tarjolla siis ytimiin pureutuvaa tietoa toisaalta veistosten konkreettisesta materiaalista, rakenteesta ja kunnostustöistä, toisaalta niiden merkityksestä taideteoksina, kulttuurihistoriallisina esineinä ja myyttien elävöittäjänä!

Kurssi soveltuu sekä vasta-alkajille että edistyneemmille piirtäjille. Hinta 45 € / 22,50 €* sisältää ohjauksen, ekskursiot sekä piirustusvälineet ja paperit ateljeetyöskentelyyn. Piirustusretkelle tarvitset mukaan omat piirtimet sekä oman luonnoskirjan tai -lehtiön.

Osallistujat saavat ennen kurssia sähköpostin, jossa on lisäohjeita. Tarkistathan, että sähköpostisi on merkitty ilmoittautumislomakkeeseen oikein. Ilmoittautuminen on sitova, kurssimaksua ei palauteta.

Intensiivikurssille mahtuu 20 osallistujaa.

* Huom: Klassikko-kurssien alennushinta koskee ainoastaan Helsingin yliopiston opiskelijoita ja jatko-opiskelijoita.

Avoin kaikille. Keskiviikkoisin 31.1.–24.4.2024 klo 17:00–19:30. Yhden kerran osallistumismaksu 12 € / 8 €. Tarkemmat päivämäärät, sisällöt ja ilmoittautumislinkit alempana.

Piirustussalin kaikille avoimet piirustusillat sopivat niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin piirtäjille. Kuhunkin iltaan mahtuu 20 osallistujaa. Voit osallistua useampaan, kaikkiin tai vaikka vain yhteen piirustusiltaan. Et tarvitse aiempaa kokemusta mallipiirustuksesta. Elävänmallin illat ja croquis-illat vaihtelevat pääsääntöisesti vuoroviikoin.

Croquis on lyhyessä ajassa toteutettu elävästä mallista piirretty kokovartalokuva. Piirustussalin croquis-illoissa saat monipuolisen katsauksen croquis-piirtämisen erilaisiin puoliin. Croquis, kuten muukin mallipiirustus, on laji joka muuttuu toistojen kautta yhä antoisammaksi. Croquis-iltoihin tarvitset omat piirtimet sekä lehtiön tai luonnoskirjan, hyvä koko lehtiölle on A4–A3.

Piirustussalin elävän mallin illoissa keskitytään perinteiseen elävän mallin piirustukseen. Malli ei vaihda asentoa kuten croquis-piirustuskursseilla, vaan piirrämme 20 minuutin jaksoissa samaa asentoa koko illan. Piirustusilloissa käydään läpi hiilipiirustustekniikan sekä havainnosta piirtämisen perusteita. Mallipiirustus on kiehtova, kaiken tasoisille piirtäjille sopivasti haastava tapa harjaannuttaa silmän ja käden yhteistyötä! Elävänmallin illoissa paperin (litoposter) saa Piirustussalilta.

HUOM: 3.4. ja 10.4. on perättäisillä kerroilla sama, kokovartalotatuoitu malli ja sama asento: jos ilmoittaudut molempiin, voit halutessasi jatkaa samaa piirrosta kahden kurssikerran verran. Kumpaan tahansa iltaan voi osallistua myös yksittäin.

Yhden kerran osallistumismaksu 12 € / 8 €. Ilmoittautuminen on sitova. Ilmoittautuminen on sitova. Osallistumismaksua ei palauteta, mutta sairaustapauksissa voit neuvotella kurssipaikkasi siirrosta toiseen keskiviikkoiltaan. Alennushinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä, Helsinki Alumni -yhteisön jäseniä, siviilipalvelus- ja varushenkilöitä sekä ammattitaiteilijoita.

Viime hetken peruutuspaikkoja voi tiedustella piirustusmestarilta vappu.rossi@helsinki.fi tai suoraan salilla piirustusillan alkaessa klo 17. Peruutuspaikalle tultaessa kurssimaksu maksetaan käteisellä tasarahana suoraan Piirustussalilla.

Mikäli sinulla on flunssan oireita tai muuta koronaviruksen oirekirjoon liittyvää, pyydämme jättämään kurssin väliin: sairaustapauksissa kurssipaikan voi siirtää toiseen ajankohtaan ilman kuluja, jos kerrot sairastumisestasi etukäteen.

 

Kurssipäivät, sisällöt ja ilmoittautuminen:

Verkkokauppaa koskevissa asioissa tukipyynnöt: accounting@helsinki.fi.

31.1.2024 Croquis ja liikecroquis, mm. kamppailulaji Han Moo Do -liikesarjoja ja tangoa. Malli puettu, ei perinteinen alastonmalli. Mallina ammattitanssija Sade Risku. Kurssi täynnä!

7.2.2024 Elävä malli. Kurssi täynnä! 

14.2.2024 Sydämellisesti – ystävänpäivän erikois-piirustusilta. Piirrämme sydämiä anatomisesta ja symbolisesta näkökulmasta. Vieraana anatomian yliopistonlehtori Suvi Viranta Lääketieteellisestä tiedekunnasta. Max 60 osallistujaa. Kurssi täynnä!

28.2.2024 Croquis. Kurssi täynnä!

20.3.2024 Elävä malli. Kurssi täynnä!

27.3.2024 Croquis. Kurssi täynnä!

3.4.2024 Elävä (kokovartalotatuoitu malli, sama asento kuin 10.4.): Kurssi täynnä!

10.4.2024 Elävä (kokovartalotatuoitu malli, sama asento kuin 3.4.). Kurssi täynnä!

17.4.2023 Croquis. Kurssi täynnä!

24.4.2023 Croquis ja liikecroquis, mallina ammattitanssija Ken Mai. Kurssi täynnä!

Sydämellisesti – ystävänpäivän erikois-piirustusilta 14.2.2024

Piirustussalin ystävänpäivän tapahtumassa piirrämme sydämiä niin symbolisesta kuin anatomisestakin näkökulmasta. Asiantuntijavieraamme, Lääketieteellisen tiedekunnan anatomian yliopistonlehtori Suvi Viranta kertoo meille sydämen rakenteesta ja toiminnasta, minkä jälkeen jatkamme sydänten tutkiskelua taiteen keinoin.

Tässä tapahtumassa taiteellisen työskentelyn materiaalit ovat tavallista vapaammat: myös kollaasi ja erilaiset sekatekniikat ovat mahdollisia. Piirustussalilla on tarjolla erilaisia välineitä ja materiaaleja, mutta voit myös itse tuoda omia välineitä mukanasi. Inspiroidu – sydämellisesti!

Avoin kaikille. Max 60 osallistujaa. 12 € / 8 €. Alennushinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä, Helsinki Alumni -yhteisön jäseniä, siviilipalvelus- ja varushenkilöitä sekä ammattitaiteilijoita.

Ilmoittautumislinkki: Kurssi täynnä!

Verkkokauppaa koskevissa asioissa tukipyynnöt: accounting@helsinki.fi.

 

Kuvatiedot:

Sydämen anatominen malli, ajoittamaton. Kuva: Susanna Paasonen, Tiedemuseo Liekki.
Yksityiskohta Pariisin Sacre Coeur -kirkon ruusuikkunasta
Koristeellinen mukaelma sydämen anatomiasta, kuva: Vappu Rossi.
Pelikorttien hertta-symboli
Myöhäiskeskiaikainen sydämenmuotoinen nuottikirja, Chansonnier cordiforme. Bibliothèque nationale, Paris, c.1475.