Hae tutkinnonsuoritusoikeutta

Suunnitteletko hakevasi kliinisen eläinlääketieteen tohtoriohjelmaan? Hienoa! Valitsemme uusia väitöskirjatutkjoita neljä kertaa vuodessa, joten merkitse hakupäivämäärät muistiin, valmistaudu ajoissa ja lue valintakriteerit ennen hakemuksen jättämistä.
Hakuajat

Ohjelmaan valitaan uusia tohtoriopiskelijoita neljä kertaa vuodessa: kahdesti keväällä ja kahdesti syksyllä.

Vuoden 2024 hakuaikataulu löytyy sivulta Näin haet tohtoriohjelmiin

Tohtorintutkinnon suoritusoikeuden voi saada ainoastaan hakumenettelyn kautta. Ohjelmaan ei voi hakea ennalta määrättyjen hakuaikojen ulkopuolella.

KUKA VOI HAKEA?

Helsingin yliopiston tohtoriohjelmien hakijoita yleisesti koskevien kelpoisuus- ja kielitaitovaatimusten lisäksi tohtoriohjelma on asettanut seuraavat kelpoisuusvaatimukset:

Aiempi tutkinto

Aiemmin suoritetun tutkinnon tulee liittyä suunniteltuun tutkimusaiheeseen ja haun kohteena olevaan tieteenalaan. Tutkinnon katsotaan liittyvän aiheeseen ja alaan, kun siihen sisältyy riittävästi opintoja oppiaineessa, jonka voidaan katsoa muodostavan sopivan pohjan väitöskirjan suunnitellun aiheen mukaisille jatko-opinnoille.

Kliinisen eläinlääketieteen tohtoriohjelmaan hakevan henkilön edellytetään suorittaneen jonkin seuraavista:

  • soveltuva ylempi korkeakoulututkinto
  • soveltuva ylempi ammattikorkeakoulututkinto
  • ulkomaisessa oppilaitoksessa suoritettu soveltuva koulutus, joka antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin kyseisessä maassa.

Tieteellistä jatkotutkintoa suorittamaan voidaan myös hyväksyä henkilö, joka on hyväksytty suorittamaan eläinlääketieteen lisensiaatin tutkintoa Suomessa tai muussa EU/ETA valtiossa.

Lisäksi tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan hyväksyä Valviran laillistama terveydenhuollon ammattihenkilö tai Ruokaviraston laillistama eläinlääkäri, joka on suorittanut kotimaassaan ylempään korkeakoulututkintoon tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon rinnastettavissa olevan soveltuvan ulkomaisen koulutuksen.

Ohjausjärjestelyt

Hakemuksen täytyy täyttää ohjausjärjestelyille asetetut vähimmäisvaatimukset (katso valintakriteerit). Hakemuksessa on oltava tiedot seuraavista asioista:

  • ohjaajat (1–3)
  • vastuuhenkilö
  • seurantaryhmän jäsenet.

Jos hakijan ensimmäinen ohjaaja toimii myös hakijan vastuuhenkilönä, tulee hakijalla olla myös toinen ohjaaja.

Hakemuksen liitteenä on oltava allekirjoitettu puolto/sitoumus, jossa kuvataan suunnitellut ohjausjärjestelyt. Ohjaajien puoltolomake (pdf) löytyy alla olevasta valikosta "Tohtoriohjelman valintakriteerit", kohdasta "Ohjaus".

Eettiset luvat

Vahvista hakemuksessasi, että olet hankkinut kaikki tarvittavat eettiset luvat tai hakenut niitä. Näitä ovat eettisen toimikunnan lupa ja/tai kansallisen eläinkoelautakunnan lupa, jos tutkimusjärjestelyt edellyttävät sitä. Lupa-asiakirjoja ei tarvitse liittää hakemukseen. 

 

Ainoastaan muodolliset kelpoisuusvaatimukset täyttävät hakemukset etenevät tohtoriohjelman akateemiseen arviointiin.

Kliinisen eläinlääketieteen tohtoriohjelmassa on mahdollista suorittaa seuraavat tutkinnot:

Eläinlääketieteellinen tiedekunta
  • eläinlääketieteen tohtori
  • filosofian tohtori
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
  • elintarviketieteiden tohtori
  • maatalous- ja metsätieteiden tohtori
  • filosofian tohtori

Tarkista, minkä tutkinnon voit suorittaa valitsemassasi tiedekunnassa aiemman koulutuksesi perusteella. Sekä eläinlääketieteellisellä tiedekunnalla että maatalous-metsätieteellisellä tiedekunnalla on tiettyjä tutkintoja koskevat erilliset ohjeet.

Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta voi myöntää alla mainittujen tutkintojen suoritusoikeuden seuraavat ehdot täyttäville hakijoille:

Elintarviketieteiden tohtori

  • hakijat, jotka ovat suorittaneet elintarviketieteiden maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa tai Itä-Suomen yliopistossa
  • hakijat, joiden aiempi tutkinto tarjoaa vastuuhenkilön arvion mukaan riittävän alakohtaisen pohjan ja sisältää vähintään 100 opintopistettä (ECTS) alakohtaisia opintoja 

Maatalous- ja metsätieteiden tohtori

  • hakijat, jotka ovat suorittaneet maatalous- ja metsätieteiden maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa
  • hakijat, joiden aiempi tutkinto tarjoaa vastuuhenkilön arvion mukaan riittävän alakohtaisen pohjan ja sisältää vähintään 100 opintopistettä (ECTS) alakohtaisia opintoja 

Eläinlääketieteellinen tiedekunta voi myöntää oikeuden suorittaa eläinlääketieteen tohtorin tutkinnon seuraavat ehdot täyttäville hakijoille:

  • Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa (aiemmin Eläinlääketieteellinen korkeakoulu) eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittaneet
  • vastaavan tutkinnon ulkomaisessa yliopistossa suorittaneet
  • hakijat, joille on myönnetty oikeus suorittaa eläinlääketieteen lisensiaatin tutkinto suomalaisessa tai EU-/ETA-maassa sijaitsevassa yliopistossa
  • hakijat, joille Ruokavirasto on myöntänyt oikeuden toimia laillistettuna eläinlääkärinä ja jotka ovat suorittaneet ulkomailla soveltuvan koulutuksen, joka vastaa kyseisessä maassa ylempää yliopistotutkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa.
TOHTORIOHJELMAN VALINTAKRITEERIT

Ohjausjärjestelyt ja tutkimusympäristön laatu ovat tärkeitä valintakriteereitä. Tohtoriohjelma edellyttää, että hakijalla on ohjaaja/ohjaajia hakemuksen jättöhetkellä. Hakija vastaa ohjaajan löytämisestä ja tutkimus- ja opintosuunnitelman tekemisestä ohjaajan kanssa. Ohjaajan etsimisessä kannattaa hyödyntää Helsingin yliopiston tutkimusportaalia.

  • Sinulla on oltava yhdestä kolmeen ohjaajaa, jotka ovat suorittaneet tohtorintutkinnon.
  • Vähintään yhdellä ohjaajalla on oltava myös dosentin arvo tai vastaavat tieteelliset ansiot.
  • Mikäli ohjaajasi on myös vastuuhenkilösi, tarvitset lisäksi toisen ohjaajan.
  • Lisätietoja mahdollisista ohjaajista on sivulla Yhteystiedot ja ohjaus (englanniksi).

Sinun on liitettävä hakemukseesi ohjaajien, vastuuhenkilön ja seurantaryhmän jäsenten allekirjoittama puolto/sitoumus -lomake (pdf), jossa kuvataan suunnitellut ohjausjärjestelyt.

Vastuuhenkilösi on työskenneltävä tiedekunnassa, johon haet. Vastuuhenkilö tuntee tohtorikoulutusta ja tohtorintutkintoja koskevat Helsingin yliopiston ohjeet. Ohjaajasi voidaan nimetä vastuuhenkilöksi, jos hän täyttää tässä mainitut kriteerit.

Anna vaaditut tiedot vastuuhenkilöstäsi hakulomakkeella ja puoltolausunnossa, vaikka pääohjaajasi nimettäisiin vastuuhenkilöksi. 

Vastuuhenkilö

  • varmistaa ohjausjärjestelyiden jatkuvuuden
  • auttaa sinua tutustumaan tohtorikoulutusta ja väitöskirjan tarkistusta koskeviin sääntöihin
  • tekee tiedekunnalle virallisen ehdotuksen esitarkistajista ja vastaväittäjästä

Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit ja apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe) sekä tiedekunnan tehtävään nimittämät henkilöt. Lisätietoja tiedekunnan tohtorikoulutussivuilta.

Maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit ja apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe). Lisätietoja tiedekunnan tohtorikoulutussivuilta.

Huomaa, että sinun on nimettävä seurantaryhmäsi jäsenet, kun haet tohtorintutkinnon suoritusoikeutta.

  • Seurantaryhmä koostuu vähintään kahdesta asiantuntijasta, jotka pystyvät arvioimaan väitöskirjan edistymistä.
  • Vähintään yhdellä heistä on oltava dosentin arvo tai vastaavat tieteelliset ansiot.

Seurantaryhmän jäsenet eivät saa olla väitöskirjan ohjaajien läheisiä yhteistyökumppaneita (esim. yhteiset tutkimushankkeet tai apurahat kolmen viime vuoden aikana), sukulaisia, perheenjäseniä tai esihenkilöitä/alaisia.

Seurantaryhmää kootessa on myös otettava huomioon, että ryhmän jäseniä ei voi myöhemmin nimetä kyseisen väitöskirjan esitarkastajiksi tai vastaväittäjiksi. Lisätietoja seurantaryhmän tehtävistä on Opiskelijan ohjeissa.

Tutkimussuunnitelmasi arvioidaan seuraavilla kriteereillä:

  • aiheeseen liittyvien alojen riittävän tietämyksen osoittaminen ja hakijan mahdollisuudet kehittyä itsenäiseksi tutkijaksi
  • tutkimussuunnitelman tieteellinen merkitys ja kunnianhimoisuus, asiaankuuluvan metodologian käyttö
  • tutkimussuunnitelman temaattinen sopivuus tohtoriohjelman profiiliin
  • väitöskirjaprojektin rahoitussuunnitelma ja toteutettavuus suunnitellussa ajassa (nettoaika: neljä vuotta).
  • Huomaa, että kliinisen eläinlääketieteen tohtoriohjelmassa tutkimussuunnitelman (tutkimusmenetelmiä koskeva osio) tulee sisältää kuvaus käytettävistä menetelmistä ja siitä, ketkä suorittavat työn käytännössä. Tutkimuksessa tarvittavien eläinten/näytteiden määrä on perusteltava otoskoon laskelmilla. Jos näitä laskelmia ei esitetä, tämäkin tulee perustella. Tutkimusaineistoa koskevassa kentässä tulee kertoa, miten ja mistä eläimet/näytteet hankitaan.

Motivaatiosi ja aiempi osaaminen (esim. ansioluettelo tai vastaava) ovat tärkeitä arviointikriteereitä.

Hakemukseesi tulee sisältyä opintosuunnitelma. Tutustu tohtoriohjelman tutkintovaatimuksiin Opiskelijan ohjeissa. Huom! Valitse tohtoriohjelma sivuston koulutusohjelmavalikosta:

  • Kliinisen eläinlääketieteen tohtoriohjelma (CVM)
Kuinka haen?

Oletko jo tutustunut valintakriteereihin? Hienoa! Lue seuraavaksi Helsingin yliopiston tohtoriohjelmien hakijoita yleisesti koskevat ohjeet, joissa kerrotaan, miten laadit ja jätät hakemuksen ja vaadittavat liitteet. Onnea matkaan!

Valintapäätökset

Tohtoriohjelman valintapäätökset perustuvat Helsingin yliopiston tohtorikoulutuksen yleisiin valintakriteereihin sekä ohjelmakohtaisiin täydentäviin kriteereihin, joista kerrotaan tällä sivulla.

Lopullisen valintapäätöksen tekee hakijan tavoitetutkinnon myöntävä tiedekunta tohtoriohjelman johtoryhmän ehdotuksen perusteella.

Lisätietoja valintapäätösten aikataulusta on Helsingin yliopiston tohtoriohjelmien hakijoita yleisesti koskevissa ohjeissa.