Tohtoriohjelmassamme on kaksi hakuaikaa vuodessa – yksi keväällä ja yksi syksyllä. Kevään haku on tammikuussa ja syksyn haku on syyskuussa.
Vuoden 2024 hakuaikataulu löytyy sivulta Näin haet tohtoriohjelmiin
Tutkinnonsuoritusoikeuden voi saada ainoastaan valintamenettelyn kautta – hakuaikojen ulkopuolella ohjelmaan ei siis ole mahdollista hakea.
Helsingin yliopiston tohtoriohjelmien hakijoita yleisesti koskevien kelpoisuus- ja kielitaitovaatimusten lisäksi tohtoriohjelma on asettanut seuraavat kelpoisuusvaatimukset:
Aiemmin suoritetun tutkinnon tulee liittyä suunniteltuun tutkimusaiheeseen ja haun kohteena olevaan tieteenalaan. Tutkinnon katsotaan liittyvän aiheeseen ja alaan, kun siihen sisältyy riittävästi opintoja oppiaineessa, jonka voidaan katsoa muodostavan sopivan pohjan väitöskirjan suunnitellun aiheen mukaisille jatko-opinnoille.
Aivot ja mieli -tohtoriohjelmaan hakevan henkilön edellytetään suorittaneen jonkin seuraavista:
Tieteellistä jatkotutkintoa suorittamaan voidaan myös hyväksyä henkilö, joka on hyväksytty suorittamaan lääketieteen lisensiaatin, hammaslääketieteen lisensiaatin, eläinlääketieteen lisensiaatin tutkintoa Suomessa tai muussa EU/ETA valtiossa ja psykologian ja logopedian kandidaatin ja maisterin tutkintoa Suomessa.
Lisäksi tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan hyväksyä Valviran laillistama terveydenhuollon ammattihenkilö tai Ruokaviraston laillistama eläinlääkäri, joka on suorittanut kotimaassaan ylempään korkeakoulututkintoon tai ylempään ammattikorkeakoulututkintoon rinnastettavissa olevan soveltuvan ulkomaisen koulutuksen.
Hakemuksen täytyy täyttää ohjausjärjestelyille asetetut vähimmäisvaatimukset (katso valintakriteerit). Hakemuksen on sisällettävä tiedot seuraavista asioista:
Hakemuksen liitteenä on oltava allekirjoitettu puolto/sitoumus, jossa kuvataan suunnitellut ohjausjärjestelyt. Ohjaajien puoltolomake (pdf) löytyy alla olevasta valikosta "Tohtoriohjelman valintakriteerit", kohdasta "Ohjaus".
Vahvista hakemuksessasi, että olet hankkinut kaikki tarvittavat eettiset luvat tai hakenut niitä. Näitä ovat eettisen toimikunnan lupa ja/tai kansallisen eläinkoelautakunnan lupa, jos tutkimusjärjestelyt edellyttävät sitä. Lupa-asiakirjoja ei tarvitse liittää hakemukseen.
Ainoastaan muodolliset kelpoisuusvaatimukset täyttävät hakemukset etenevät tohtoriohjelman akateemiseen arviointiin.
Aivot ja mieli -tohtoriohjelmaan valitut opiskelijat voivat suorittaa seuraavat tutkinnot:
Bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta
Lääketieteellinen tiedekunta
Farmasian tiedekunta
Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Humanistinen tiedekunta
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
Huomaa, että ohjausjärjestelyjen on sovelluttava valitsemaasi tavoitetutkintoon ja kotitiedekuntaan. Eläinlääketieteellisellä tiedekunnalla, farmasian tiedekunnalla ja lääketieteellisellä tiedekunnalla on tutkintoja koskevat erilliset ohjeet.
Ohjausjärjestelyt ja tutkimusympäristön laatu ovat tärkeitä valintakriteereitä. Tohtoriohjelma edellyttää, että hakijalla on ohjaaja/ohjaajia hakemuksen jättöhetkellä. Hakija vastaa ohjaajan löytämisestä ja tutkimus- ja opintosuunnitelman tekemisestä ohjaajan kanssa. Ohjaajan etsimisessä kannattaa hyödyntää Helsingin yliopiston tutkimusportaalia.
Sinun on liitettävä hakemukseesi ohjaajien ja vastuuhenkilön allekirjoittama puolto/sitoumus -lomake (pdf), jossa kuvataan suunnitellut ohjausjärjestelyt.
Vastuuhenkilösi on työskenneltävä tiedekunnassa, johon haet. Vastuuhenkilö tuntee tohtorikoulutusta ja tohtorintutkintoja koskevat Helsingin yliopiston ohjeet. Ohjaajasi voidaan nimetä vastuuhenkilöksi, jos hän täyttää tässä mainitut kriteerit.
Anna vaaditut tiedot vastuuhenkilöstäsi hakulomakkeella ja puoltolausunnossa, vaikka pääohjaajasi nimettäisiin vastuuhenkilöksi.
Vastuuhenkilö
Tiedekuntakohtaiset ohjeet:
Bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan vastuuhenkilöt
Lääketieteellisessä tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit, apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe) ja dosentit.
Farmasian tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit ja apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe).
Matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit ja apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe).
Humanistisessa tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit, apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe) ja dosentit.
Eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa vastuuhenkilöinä voivat toimia professorit ja apulaisprofessorit (vakinaistamispolun toinen vaihe) sekä tiedekunnan tehtävään nimittämät henkilöt. Lisätietoja tiedekunnan tohtorikoulutussivuilta.
Aivot ja mieli -tohtoriohjelmaan hakevilla ei tarvitse olla seurantaryhmää hakuvaiheessa, mutta ryhmä on muodostettava ja sen ensimmäinen kokous on järjestettävä 6 - 12 kuukauden kuluessa valintapäätöksestä. Yleiset ja ohjelmakohtaiset seurantaryhmäohjeet
Tutkimussuunnitelmasi arvioidaan seuraavilla kriteereillä:
Toivomme, että kirjoitat hakemuksesi (tai vähintään tutkimussuunitelmasi) englanniksi, jotta Aivot ja Mieli -tohtoriohjelman kansainvälisen johtoryhmän jäsenet pystyvät arvioimaan hakemuksesi.
Motivaatiosi ja aiempi osaaminen (esim. ansioluettelo tai vastaava) ovat tärkeitä arviointikriteereitä.
Hakemukseesi tulee sisältyä opintosuunnitelma. Tutustu tohtoriohjelman tutkintovaatimuksiin Opiskelijan ohjeissa:
Oletko jo tutustunut valintakriteereihin? Hienoa! Lue seuraavaksi Helsingin yliopiston tohtoriohjelmien hakijoita yleisesti koskevat ohjeet joissa kerrotaan, miten laadit ja jätät hakemuksen ja vaadittavat liitteet. Onnea matkaan!
Tohtoriohjelman valintapäätökset perustuvat Helsingin yliopiston tohtorikoulutuksen yleisiin valintakriteereihin sekä ohjelmakohtaisiin täydentäviin kriteereihin, joista kerrotaan tällä sivulla.
Lopullisen valintapäätöksen tekee hakijan tavoitetutkinnon myöntävä tiedekunta tohtoriohjelman johtoryhmän ehdotuksen perusteella.
Lisätietoja valintapäätösten aikataulusta on Helsingin yliopiston tohtoriohjelmien hakijoita yleisesti koskevissa ohjeissa.