Full Stack

Käytännöllinen kokoelma kursseja, joilla rakennat oman työkalupakkisi JavaScriptilla tapahtuvaan moderniin websovelluskehitykseen.
  • Hyväksi havaittu: Yli 10 000 opiskelijaa on suorittanut yhden tai useamman kokonaisuuteen kuuluvan kurssin vuodesta 2019 alkaen.
  • Joustava: Voit tehdä kurssit täysin verkossa omassa aikataulussasi.
  • Modulaarinen: Kurssit liittyvät toisiinsa ja muodostavat kokonaisuuden. Voit suorittaa kaikki kurssit tai valita vain ne jotka palvelevat sinua parhaiten.
  • Laajentuva: Websovelluskehityksen kenttä elää jatkuvasti, joten laajennamme kurssikokoelmaa jatkuvasti eri teknologioita ja työkaluja käsittelevillä osilla.
  • Käytännöllinen: Ymmärrettävät tekstit ja konkreettiset harjoitustehtävät valmentavat sinut työskentelemään alalla.
  • Yhteistyössä rakennettu: Osa sisällöistä on kurssin yhteistyöyritysten tuottamaa.
  • Haastattelulupaus: Yhteistyöyritykset ovat luvanneet kutsua työhaastatteluun kaikki kurssikokoelman täydessä laajuudessa (14+10 opintopistettä) suorittavat Suomen kansalaiset.
Mitä on Full stack –websovelluskehitys?

Mitä tarkoitetaan kurssin nimellä Full stack -websovelluskehitys?

Käytännössä kaikki websovellukset sisältävät (ainakin) kaksi "kerrosta", ylempänä, eli lähempänä loppukäyttäjää olevan selaimen ja alla olevan palvelimen. Palvelimen alapuolella on usein vielä tietokanta. Näin websovelluksen arkkitehtuurin voi ajatella muodostavan pinon, englanniksi stack.

Web-sovelluskehityksen yhteydessä puhutaan usein myös "frontista" (frontend) ja "backistä" (backend). Selain on frontend ja selaimessa suoritettava JavaScript on frontend-koodia. Palvelimella taas pyörii backend-koodi.

Tämän kurssin kontekstissa full stack -sovelluskehitys tarkoittaa sitä, että fokus on kaikissa sovelluksen osissa, niin frontendissä kuin backendissä sekä taustalla olevassa tietokannassa.

Ohjelmoimme myös palvelinpuolta, eli backendia JavaScriptilla, käyttäen Node.js-suoritusympäristöä. Näin full stack -sovelluskehitys saa vielä uuden ulottuvuuden, kun voimme käyttää samaa ohjelmointikieltä pinon useammassa kerroksessa. Full stack -sovelluskehitys ei välttämättä edellytä sitä, että kaikissa "sovelluspinon" kerroksissa on käytössä sama kieli (JavaScript).

Aiemmin on ollut yleisempää, että sovelluskehittäjät ovat erikoistuneet tiettyyn sovelluksen osaan, esim. backendiin. Tekniikat backendissa ja frontendissa ovat saattaneet olla hyvin erilaisia. Full stack -trendin myötä on tullut tavanomaiseksi, että sovelluskehittäjä hallitsee riittävästi kaikkia sovelluksen tasoja ja tietokantaa. Usein full stack -kehittäjän on myös omattava riittävä määrä konfiguraatio- ja ylläpito-osaamista, jotta kehittäjä pystyy operoimaan sovellustaan esim. pilvipalveluissa.

Minulleko?

Tämä kurssikokoelma sopii sinulle erinomaisesti, jos

  • haluat vaihtaa IT-alalle, tai
  • olet IT-ammattilainen ja haluat laajentaa työkalupakkiasi, tai
  • harrastat ohjelmointia ja haluat opetella uusia taitoja huolellisesti rakennettujen materiaalien ja käytännöllisten tehtävien kautta.
Kaikki käyttävät softaa - eikä sen tekemistä pitäisi jättää vain insinöörinörteille. On hyvä että kursseilla on opiskelijoita useista eri taustoista.
Rakenne ja sisältö

Kurssikokoelma sisältää useita kursseja. Kurssit liittyvät toisiinsa, mutta useimmat yksittäiset kurssit keskittyvät tiettyyn teknologiaan tai työkaluun. Voit suorittaa joko kaikki kurssit tai valita vain ne jotka parhaiten vastaavat tarpeisiisi.

Voit saada enimmillään 14 opintopistettä Full Stack –kursseista. Lisäksi voit tehdä full stack –harjoitustyön (5, 7, tai 10 opintopistettä).

Voit opiskella osan kursseista joko suomeksi tai englanniksi. Osa kursseista taas on tarjolla vain englanniksi.

Full stack -kurssit Viiden opintopisteen ydinkurssilla tutustu JavaScriptilla tapahtuvaan moderniin websovelluskehitykseen. Pääpaino on React-kirjaston avulla toteutettavissa single page -sovelluksissa, ja niitä tukevissa Node.js:llä toteutetuissa REST-rajapinnoissa. Muilla kursseilla syvennyt erilaisiin teknologioihin ja työkaluihin.
Full stack -harjoitustyö Voit tehdä harjoitustyön joko 5, 7, tai 10 opintopisteen laajuudessa. Opintopistemäärä perustuu projektiin käytettyihin tunteihin. 
Hinta ja ilmoittautuminen

- Kurssi on maksuton kaikille osallistujille.

Ei ennakkoilmoittautumista. Ilmoittaudut kurssille Avoimen yliopiston kautta sen jälkeen, kun olet suorittanut tehtävät MOOC-ympäristössä. Ilmoittaudu jokaiselle kurssille erikseen. Löydät ilmoittautumisohjeet MOOC-verkko-oppimisympäristön kohdasta osa 0 - yleistä.

Varaamme oikeuden koulutuskokonaisuutta ja eri kursseja koskeviin muutoksiin.

Opintopisteet ja todistus opintosuorituksista

Vain niiden opiskelijoiden opintosuoritukset voidaan kirjata Helsingin yliopiston opintorekisteriin, jotka ovat tehneet kurssi-ilmoittautumisen Avoimeen yliopistoon.

Ohjeita opiskeluun

Tutustu opiskelun käytäntöihin. Tärkeää tietoa opiskeluihisi liittyen löydät Opiskelijan ohjeista.

MIkäli et löydä kysymykseesi vastausta, ota yhteyttä avoin-student@helsinki.fi

Etsitkö jotain muuta?

Tutustu avointen yliopisto-opintojen koko opintotarjontaan.