Avoimen yliopiston maksuttomat opinnot Ukrainan sodan takia paenneille, tilapäistä suojelua saaville

Opintojen maksuttomuuden periaatteita on päivitetty 29.1.2024.

Ukrainan sotaa paenneet, tilapäistä suojelua saavat henkilöt voivat ilmoittautua Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opintoihin maksutta 4.3.2025 saakka. 

 

Opintojen maksuttomuuden perusteena on 29.1.2024 alkaen se, että henkilö on (kansalaisuudestaan riippumatta) joutunut pakenemaan Ukrainasta sodan vuoksi ja saa tilapäistä suojelua. Ne Ukrainan kansalaiset, jotka ovat aloittaneet avoimet yliopisto-opinnot ennen uuden rehtorin päätöksen voimaan-tuloa 29.1.2024, voivat jatkaa opintoja maksutta kyseisen opintojakson loppuun saakka.

Avoimet yliopisto-opinnot

Avoin yliopisto tarjoaa Helsingin yliopiston koulutusohjelmien mukaisia opintoja monilta eri tieteenaloilta. Opintosuoritukset kirjataan yliopiston opintotietojärjestelmään, ja ne on mahdollista liittää yliopistotutkintoon myöhemmin. Opintoihin ei ole ikärajoja eikä tavallisesti myöskään pohjakoulutusvaatimuksia.  

Ilmoittautuminen avoimen yliopiston opintoihin tapahtuu näin:    

  1. Tutustu avoimen yliopiston opintotarjontaan.

  2. Lähetä sähköpostia osoitteeseen avoin-yleinen@helsinki.fi. Kerro viestissäsi, mille kurssille haluat osallistua.

  3. Valmistaudu osoittamaan saamasi tilapäisen suojelun päätöksen tai oleskeluluvan avulla, että olet tilapäisen suojelun piirissä. 

  4. Saat paluupostissa tarkemmat ilmoittautumisohjeet.  

  5. Ilmoittautumisen jälkeen tutustu Opiskelijan ohjeisiin, esimerkiksi: Opiskelun muistilista

Sähköpostien käsittelyaika on kolme arkipäivää. Kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikkaa ei voi varata sähköpostitse, vaan ilmoittautuminen saadulla ilmoittautumiskoodilla vahvistaa paikan. 

Huomaathan, että yhteistyöoppilaitoksissa järjestettävien opintojen opintomaksu koostuu avoimen yliopiston opintomaksusta ja yhteistyöoppilaitoksen opintomaksusta. Maksuttomuus koskee tällöin vain avoimen yliopiston opintomaksua.  Tutustu avoimen yliopiston opintotarjontaan:  

Lisätietoa ja ohjeita:  

 

Erilliset opinto-oikeudet niille, joiden korkeakouluopinnot ovat keskeytyneet Ukrainassa

Helsingin yliopisto tarjoaa oikeuden erillisiin opintoihin niille henkilöille, joiden opinnot ovat jääneet sodan vuoksi kesken ukrainalaisessa korkeakoulussa. Lisätietoa ja ohjeet erillisen opinto-oikeuden hakemiseen: Opiskelumahdollisuudet Ukrainasta sodan takia Suomeen saapuville

 

Helsingin yliopiston arvot ovat totuus, sivistys, vapaus ja yhteisöllisyys. Tervetuloa.