Probiootit voivat vähentää ikääntymisen vaikutuksia iholla

Helsingin yliopiston väitöstutkimus osoittaa, että suun kautta nautitut probiootit voivat vähentää ikääntymisen vaikutuksia iholla. Tutkimustulokset tarjoavat mahdollisuuksia niiden soveltamiseen ravintolisinä tai kosmetiikassa ihon ikääntymistä vastaan.

Ihon ikääntymiseen liittyvät muutokset, kuten ihon kuivuus, hyperpigmentaatio, rypyt ja kimmoisuuden väheneminen, johtuvat ihokudoksen rakenteen ja sen solujen toiminnan heikkenemisestä. Ihon normaalia ikääntymistä kiihdyttää erityisesti krooninen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle, mutta myös muut tekijät, kuten tupakointi, ravinto, stressi ja mikrobisto vaikuttavat ihon kuntoon. 

Väitöstutkija Laura Huuskonen havaitsi, että Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bl-04® -probiootti lieventää ihon ryppyisyyttä talvikuukausina, jolloin kylmä ja kuiva ulkoilma haastavat ihon hyvinvointia. Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, joilla on riittävinä määrinä käytettyinä todistetusti terveyshyötyjä ihmiselle.  

B. lactis Bl-04® -kannan tehokkuutta selvitettiin 12 viikon ajanjaksolla kliinisessä tutkimuksessa 148:lla 30–60-vuotiaalla korealaisella naisella, joilla oli ryppyjä ja kuiva iho. Tutkijat havaitsivat, että B. lactis Bl-04® probiootin nauttiminen lievensi kasvojen ihon ryppyisyyttä verrokkiryhmään verrattuna neljännen viikon kohdalla. Kasvojen ihon ryppyisyyttä mitattiin 3D-kuvauksen avulla. 

Ennen kliinistä tutkimusta useiden probioottikantojen aineenvaihduntatuotteiden ja bakteerisolujen osasien vaikutuksia tarkasteltiin ihmisen ihosoluviljelmissä. 

– Tieto probioottien hyödyllisistä vaikutuksista ihoterveydelle lisääntyy jatkuvasti, mutta tarkoista mekanismeista, joilla probiootit parantavat ihon terveyttä, tiedetään kuitenkin vain vähän. Tutkimukseni tuo tärkeää lisätietoa probioottien vaikutuksista ihon rakenteeseen, kollageenin tuotantoon ja tasapainotilaan, joita pidetään tärkeinä ihon toimintaan vaikuttavina tekijöinä. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan osoittamaan probioottien vaikutuksia ihon ikääntymisen merkkeihin ja niiden taustalla oleviin toimintamekanismeihin, Huuskonen kertoo. 

Lisätutkimuksia probioottien vaikutuksista tarvitaan  

Suoliston terveydellä on myös tutkitusti yhteys ihon hyvinvointiin. Ravitsemustekijät, elämäntavat, sairaudet, antibiootit ja muut lääkkeet voivat muuttaa suoliston mikrobiyhteisöä, mikä voi vaikuttaa myös ihon kuntoon. Huuskosen mukaan suun kautta nautituilla probiooteilla voikin olla vaikutuksia ihon ikääntymiseen juuri suoliston mikrobiston toiminnan kautta. 

Huuskonen havaitsi, että myös kevään saapuminen paransi ihon tilaa, mikä saattoi osittain selittää B. lactis Bl-04® ja verrokkiryhmän välisen eron puuttumisen myöhemmissä mittausajankohdissa 8. ja 12. viikon kohdalla. Huuskosen mukaan lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta B. lactis Bl-04® -probiootin pidemmän aikavälin vaikutukset ihon ikääntymiseen voidaan ymmärtää. 

– Ihoterveyden alueella on kasvava kiinnostus sekä paikallisten että suun kautta annosteltavien probioottien käyttöön. Tämän väitöskirjan tutkimustulokset tarjoavat tilaisuuden laajempaan keskusteluun ja tutkimukseen probioottien soveltamiseen ravintolisinä tai kosmetiikassa ihon ikääntymisen merkkejä vastaan. Tutkimusasetelma avaa myös uusia mielenkiintoisia kysymyksiä probioottien ja niiden tuottamien aineenvaihduntatuotteiden vaikutuksista ihon solujen toimintoihin ja esimerkiksi kollageenin tuottoon, summaa Huuskonen. 

 

Laura Huuskonen on tehnyt väitöstutkimuksensa International Flavors & Fragrances -yrityksen palveluksessa.  

 

FM Laura Huuskonen väittelee 3.11.2023 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Probiotics for skin aging: Studies in vitro and in vivo in humans". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biokeskus 3, sali 2402, Viikinkaari 1, Helsinki. 

Vastaväittäjänä on professori Andrew McBain, The University of Manchester, ja kustoksena on Sarah Butcher. 

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Dissertationes Universitatis Helsingiensis. 

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa

Laura Huuskonen 
väitöskirjatutkija
Bio-ja ympäristötieteellinen tiedekunta
laura.huuskonen@helsinki.fi
p. 0401694747