Algonomi tuottaa arvokkaita mikroleviä teollisuuden poistovesistä

Algonomi, Helsingin yliopiston leväbiologiaosaamiseen perustuva start-up yritys, yhdistää kiertotalousajatteluun perustuen vedenpuhdistuksen ja levänkasvatuksen teollisena ja kaupallisena toimintana. Yhtiö on kehittänyt menetelmää, jossa käytetään teollisuuden prosesseista vapautuvaa hiilidioksidia (CO2) levien kasvatuksessa hiilen lähteenä.
Lyhyesti

Ongelma

Teollisuuslaitosten vedenpuhdistus on yrityksille lakisääteinen kulu. Perinteisessä jätevedenpuhdistusprosessissa ravinteita ei kierrätetä hyötykäyttöön. Leväkasvatus maailmalla tapahtuu pääsääntöisesti keinolannoitteita käyttäen. 

Ratkaisu

Hankkeessa kehitetty menetelmä perustuu kiertotalousajatteluun, jossa teollisuuden poistovesi nähdään arvokkaana ja hyödynnettävänä raaka-aineena mikrolevien kasvatuksessa.

Hyödyt

Hankkeessa yhdistetään kiertotalousajatteluun perustuen kolme hyödyllistä asiaa:

  • Teollisuuden prosessikaasuista otetaan talteen hiildioksidi (CO2), jota käytetään mikrolevien kasvatukseen bioreaktorissa.

  • Levien avulla voidaan puhdistaa ravinteikkaita teollisuuden poistovesiä
  • Samalla kun puhdistetaan vettä, hyödynnetään poistovesien sisältämiä orgaanisia ja epäorgaanisia aineita luonnonmukaisena lannoitteena, jonka avulla tuotetaan mikrolevistä arvokkaita ainesosia kuten rasvahappoja, vitamiineja, proteiineja, hiilihydraatteja ja antioksidantteja.

Tule mukaan rahoittajaksi tai yhteistyökumppaniksi

Yhteystiedot