Opiskelijana opistossa: opintoihin liittyviä käytäntöjä

Avoimen yliopiston opintoja järjestävät myös eri puolilla Suomea sijaitsevat yhteistyöoppilaitokset kuten kansalaisopistot, kesäyliopistot, kansanopistot ja oppimiskeskukset.

Yhteistyöoppilaitosten järjestämät opinnot suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä Avoimen yliopiston kanssa. Opinnot vastaavat  tiedekuntien opintoja.

Minne minun pitää ilmoittautua, kun haluan opiskella esim. erityispedagogiikkaa Espoon työväenopistolla?

Sinun pitää ilmoittautua ensin oppilaitokselle, esim. tässä tapauksessa Espoon työväenopistolle. Oppilaitokselta saat tarkemmat ohjeet siihen, miten ilmoittaudut Avoimeen yliopistoon.

Miksi minun pitää ilmoittautua sekä oppilaitokselle että Avoimeen yliopistoon?

Avoimeen yliopistoon ilmoittautuminen on välttämätöntä, jotta sinut voidaan kirjata Avoimen yliopiston opiskelijaksi ja suorituksesi saadaan kirjattua Helsingin yliopiston opintorekisteriin (WebOodi). Opintoihisi voi myös kuulua Moodle-oppimisympäristö tai kirjaston e-aineistoja, joita varten tarvitset Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen (ent. AD-luvan). Sillä näet myös suoritustietosi WebOodista (WebOodi-ohje). Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen saaminen edellyttää, että olet ilmoittautunut Avoimeen yliopistoon.

Keneltä voin kysyä neuvoa, jos en osaa ilmoittautua Avoimeen yliopistoon?

Oman oppilaitoksesi yhteyshenkilö osaa neuvoa sinua useimmissa tapauksissa. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä myös Avoimeen yliopistoon; Kysy käyttäjätunnuksista.

Kenelle opinnot pitää perua?

Opinnot pitää perua välittömästi omaan oppilaitokseen eli siihen organisaatioon, johon olet  opintoihin ilmoittautunut.

Saanko maksun takaisin, jos perun opintoni?

Opetuksen järjestäjällä eli sillä organisaatiolla, johon olet ilmoittautunut, on omat perumisehtonsa. Ota siis yhteys omaan oppilaitokseesi ja varmista ensin heidän perumisehtonsa.

Ilmoittautuminen Avoimeen yliopistoon on sitova.

Minne ja miten maksan opintoni?

Opinto-ohjelmassa on kerrottu tarkemmin siitä, miten suoritat opintomaksusi.

Voinko vaihtaa opintoryhmästä toiseen?

Sinun on mahdollista siirtyä toiseen opintoryhmään toiseen oppilaitokseen, mikäli toisen oppilaitoksen opintoryhmässä on tilaa. Oppilaitoksien perimät maksut ovat erisuuruisia,  joten on mahdollista, että joudut tässä tapauksessa maksamaan siirtymisestä lisää opintomaksua.

Aikatauluongelmien vuoksi en pystykään suorittamaan opintojaksoa x; Avoimen yliopiston oman opetuksen opintojakson x aikataulu sopisi minulle paremmin. Voinko siirtyä opiskelijaksi Avoimen yliopiston ryhmään?

Mikäli opinto-oikeutesi on voimassa, kun Avoimen yliopiston oman opetuksen opintojakso alkaa ja mikäli opintojaksolla on tilaa, voit yhteistyöoppilaitoksen opiskelijana osallistua Avoimen yliopiston oman opetuksen opintojaksoon maksutta.

  • Voit tarkistaa voimassa olevat opinto-oikeutesi Omat sivut -palvelusta.
  • Voit tiedustella vapaita paikkoja kahta viikkoa ennen opintojakson alkua oppiaineen yhteydenottolomakkeella.

Siirto on mahdollista tehdä vain yhden kerran.

Kirjatentteinä suoritettaviin jaksoihin mahtuu aina mukaan, kun ilmoittautuu viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Jos opinto-oikeus on jo päättynyt, voit itse ilmoittautua haluamallesi Avoimen yliopiston oman opetuksen jaksolle ja tällöin maksat normaalin opintomaksun.

Minne minun pitää ilmoittaa osoitteenmuutos?

Ilmoita osoitteenmuutos sekä oppilaitoksellesi että Avoimeen yliopistoon.

Opintoni eivät oikein etene, keneltä voin pyytää apua?

Jos opintoryhmällesi on nimetty tuutori, niin voit kääntyä ensisijaisesti hänen puoleensa. Voi olla, että omalta oppilaitokseltasi löytyy myös opintojen ohjausta antavia henkilöitä. Jos et saa apua omalta oppilaitokseltasi, voit kääntyä Avoimen yliopiston puoleen ja ottaa yhteyttä esim. opintojesi koulutusasiantuntijaan.

Opinto-ohjelmassa lukee, että opinnoissa käytetään Moodle-oppimisympäristöä. Mistä löydän sen? Mistä saan ympäristössä vaadittavan tunnuksen?

Ohjeet Moodleen kirjautumisesta ja vaadittavista tunnuksista saat sähköpostilla sen jälkeen kun olet ilmoittautunut Avoimeen yliopistoon. Myös tuutori osaa neuvoa tarvittaessa.
Katso lisätietoa Moodleen kirjautumisesta

Entä jos en muista käyttäjätunnusta tai salasanaa? Tai jos en tiedä tai olen hävittänyt kurssiavaimen

Katso lisätietoa asiasta.

Mistä löydän kurssiavaimen?

Linkin ja kurssiavaimen opintojakson Moodleen saat kirjautumalla opinto-ohjelmaan (=kurssisivulle) Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Huom! Tämä onnistuu aikaisintaan ilmoittautumistasi seuraavana päivänä.

Mistä löydän oppimateriaalit?

Oppimateriaalista on kerrottu opinto-ohjelmassa. Jos opinnoissasi on käytössä verkko-oppimisympäristö, kootaan materiaalit sinne.

Olen suorittanut jo aiemmin osan opintojaksoista, miten menettelen?

Menettelytavoista on kerrottu opinto-ohjelmassa tai oppiaineen verkkosivuilla.  Suoritetuista jaksoista tulee tehdä korvaavuushakemus avoimeen yliopistoon. Lisätietoa korvaavuuksista.

Voinko jatkaa kesken jääneitä opintoja seuraavana vuonna omassa opistossani?

Jos oppilaitoksellasi alkaa uudelleen samat opinnot, voit jatkaa opintojasi mutta otathan huomioon, että oppilaitos saattaa periä sinulta lisämaksua opinnoista, Avoin yliopisto perii myös uuden yliopistomaksun. Myös tutkintovaatimukset ovat ehkä muuttuneet ja voit joutua tekemään esim. täydennyksiä joihinkin kursseihin.

Mistä saan tenttitulokset?

Näet kokonaisarvosanat (ei osasuorituksia) Helsingin yliopiston virallisesta opintosuoritusrekisteristä WebOodista. Opintojakson osasuoritukset löydät verkko-oppimisympäristö Moodlesta tai saat omalta oppilaitokseltasi.

Kuinka kauan tenttitulosten saapuminen kestää?

Tenttitulosten saapumisaika vaihtelee. Tenttitulokset pyritään saamaan opiskelijalle kuukauden sisällä tentistä.

Mistä saan todistuksen suoritetuista opinnoista?

Opintosuoritukset kirjataan Helsingin yliopiston opintosuoritusrekisteri Oodiin. Opintosuoritusote on virallinen todistus tehdyistä opinnoista.

Katso tarkemmat tiedot todistuksista täältä.

Miten voin avoimien yliopisto-opintojen avulla edetä suorittamaan tutkintoa yliopistolle?

Katso lisätietoja Tavoitteena tutkinto -sivulta.