Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille maksuton kesäopetus?

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua. Läsnäolostatus tarkastetaan ilmoittautumishetkellä Oodista.

Tutkinnonsuoritusoikeus rekisteröidään päättyväksi valmistumispäivään. Valmistumispäivän jälkeen et voi enää suorittaa eikä sinulle voida rekisteröidä opintoja Helsingin yliopistossa, ellei sinulla ole toista, voimassaolevaa opinto-oikeutta (Helsingin yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosääntö). Valmistumispäivän jälkeen Avoimen yliopiston kesäopetus on maksullista.

Ilmoittaudunko opintoihin opintojakso kerrallaan vai onnistuuko ilmoittautuminen kerralla koko opintokokonaisuuteen?

Opintoihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti opintojakso kerrallaan, mutta joissakin oppiaineissa voi yhdellä ilmoittautumisella ilmoittautua koko opintopakettiin, esimerkkinä psykoterapiakoulutuksen edellyttämät lisäopinnot (30 op) –opintokokonaisuus. Lisätietoa ilmoittautumisesta saat kunkin opintojakson opinto-ohjelmasta tai oppiainesivulta.

Kannattaako ilmoittautua varasijalle?

Tavoitteenamme on, että kaikki opinnoista kiinnostuneet pääsisivät opiskelemaan. Jaksoilla, joissa on tarkkaan rajattu opiskelijamäärä, kannattaa kuitenkin ilmoittautua varasijalle. Jos paikka vapautuu, saat siitä tiedon sähköpostiisi. Viestissä pyydetään vahvistamaan paikan vastaanottaminen parin vuorokauden sisällä. Ellet vahvista sinulle tarjottua paikkaa, siirtyy se jonossa seuraavalle.

Ilmoittauduin kokonaisuuteen, mutta pitääkö minun ilmoittautua myös jokaiselle kurssille erikseen?

Kokonaisuuteen ilmoittautuminen kattaa kaikki kokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot, usein myös vaihtoehtoisen kirjatentti-suoritustavan. Jos kokonaisuuteen sisältyy valinnaisia opintojaksoja, saatetaan niiden osalta edellyttää erillistä ilmoittautumista. Tällöin menettelystä on kerrottu opinto-ohjelmassa.

Voinko vaihtaa lähiopetuksen kurssilta vastaavalle verkkokurssille maksutta? Tai voinko siirtää opintojani myöhempään ajankohtaan?

Mikäli opinto-oikeutesi ko. kurssille on voimassa, kun vastaava toinen kurssi alkaa, ja jos opintojaksolla on tilaa, voit siirtyä vastaavalle opintojaksolle eri suoritusmuotoon/myöhemmin vastaavalle opintojaksolle. Perustutkinto-opiskelijoiden maksuttomasta kesäopetuksesta ei voi siirtyä maksutta lukuvuosiopetukseen.

  • Opintojesi aikana voit tarkistaa voimassa olevat opinto-oikeutesi WebOodista.
  • Mikäli haluat siirtyä toiselle, samaan aikaan järjestettävälle opintojaksolle/mikäli haluat siirtää opinto-oikeutesi toiselle, myöhemmin alkavalle kurssille, ota yhteyttä oppiaineen yhteydenottolomakkeella ennen kuin ilmoittaudut ja maksat opintomaksun uudelleen. Mikäli siirtymisehdot täyttyvät, siirto tehdään maksutta.

Siirron voi tehdä vain yhden kerran.

Onko teillä tallella kurssisuunnitelmaa (sisältö, kirjallisuus) kurssista, jonka suoritin keväällä 2007?

Katso, löydätkö tarvitsemasi tiedot sivulta Opinto-oppaat ja esitteet. Ellet, ota yhteyttä koulutusohjelmasi opinnoista vastaavaan koulutusasiantuntijaan.  

Voinko korottaa opintokokonaisuuden tai opintojakson arvosanaa jälkikäteen?

Opintokokonaisuuden arvosana koostuu opintojaksojen arvosanoista. Arvosanoja voi korottaa, jos opintokokonaisuuden arvosanaa ei ole laskettu, suoritukset eivät ole vanhentuneet ja jos opintojaksoja on opintotarjonnassamme. Lisätietoa: Opintosuoritukset

Miten voin jatkaa keskeytyneitä opintoja?

Ilmoittaudu opintojaksoille, joiden suoritus sinulta puuttuu. 

Voinko ilmoittautua Avoimen yliopiston opintoihin ilman tunnusta?

Voit ilmoittautua, sillä ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opintoihin et vielä tarvitse tunnuksia. Mikäli sinulla kuitenkin on voimassaoleva Helsingin yliopiston käyttäjätunnus (käyttövaltuus), voit halutessasi käyttää sitä ilmoittautuessasi. 

Ilmoittautumisen yhteydessä sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttövaltuus, jota käytetään käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Käyttäjätunnus tulee aktivoida viimeistään muutama päivä ennen opintojen alkua. Lisätietoa: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Minulla ei ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Miten saan aktivoitua Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen?

Mitä teen, kun yliopiston tunnukseni lakkasi toimimasta, vaikka sen pitäisi olla vielä voimassa?

Salasanasi voi olla unohtunut tai vanhentunut, joten kokeile vaihtaa salasana salasanan vaihtopalvelussa. Tarvittaessa ota yhteyttä Avoimen yliopiston yhteydenottolomakkeella.

Miksi lupajärjestelmä ilmoittaa, että minulla on jo Helsingin yliopiston käyttäjätunnus?

Olet opiskellut Avoimessa yliopistossa aiemmin ja sinulle on myönnetty silloin yliopiston käyttäjätunnus (ent. AD-lupa). Voit nyt ottaa tuon tunnuksen uudelleen käyttöösi. Mikäli luvan salasana on vanhentunut tai et muista tunnusta, voit hakea nämä tiedot salasanan vaihtopalvelusta.

Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat sekä henkilökunta käyttävät voimassa olevaa yliopiston käyttäjätunnustaan. Helsingin yliopistosta valmistuneet opiskelijat aktivoivat aiemmin käytössään olleen tunnuksensa.

Saanko vanhan tunnuksen käyttööni, kun olen ollut aiemmin Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija?

Mikäli olet ollut perustutkinto-opiskelijana 2000-luvulla, saat vanhan tunnuksesi uudelleen käyttöön. Aktivoinnin yhteydessä järjestelmä tunnistaa sinut ja tarjoaa vanhaa tunnustasi. Aloitussalasanan joudut vaihtamaan.

Olen aktivoimassa yliopiston käyttäjätunnusta ja jostain syystä tunnus on muodostumassa vanhan sukunimeni mukaisesti, miksi?

Käyttäjätunnus muodostuu Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään (Oodi) merkityn nimen perusteella. Vanhat tiedot johtuvat siitä, että tietosi on viety rekisteriin aiempien opintojesi yhteydessä. Nimenmuutos Oodiin tehdään vain henkilötodistuksen perusteella tai väestötietojärjestelmän (VTJ) tietojen perusteella.

Mikäli ehdit jo ottaa käyttäjätunnuksen käyttöön vanhalla nimellä voidaan lupaan liittyvä nimi vielä vaihtaa. Itse luvan muoto ei vaihdu.

Kuinka vaihdan yliopiston käyttäjätunnukseen uuden sukunimeni?

Itse tunnusta ei voi muuttaa jälkikäteen, mutta tunnukseen liittyvä nimitieto on muutettavissa. Huomaa, että nimitieto päivittyy parin päivän sisällä.

Mistä löydän tiedon opetus- tai tenttipaikasta?

Tieto opetuspaikoista on opinto-ohjelmissa. Helsingissä järjestettävien tenttien tenttipaikat löydät tenttipaikkalistauksesta ko. tenttipäivän kohdalta. Verkko-opintojen Helsingissä järjestettävien lähitenttien paikat löydät etsimällä listauksesta ko. tenttipäivän kohdalta "Verkkokurssitentit". Tarkista tenttipaikka ennen tenttiä.

 

Miksi ilmoittautumisjärjestelmä ei hyväksy tentti-ilmoittautumistani?

Tarkista, ettei ilmoittautumisesi ole myöhässä. Ilmoittautuminen tenttiin päättyy 10 päivää ennen tenttiä, jonka jälkeen järjestelmä ei hyväksy ilmoittautumista.

Ilmoittaudu tenttiin Omat sivut –palvelussa. Kaikki ilmoittautumislomakkeen kentät on täytettävä.

Mikäli olet ilmoittautumassa ajoissa eikä ilmoittautuminen edelleenkään onnistu, ota yhteys tenttipalveluun

Miten ilmoittaudun tenttiin kun olen unohtanut käyttäjätunnukseni ja/tai salasanani?

Ilmoittautuminen tenttiin tehdään Omat sivut –palvelussa Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Tarvittaessa voit tarkistaa käyttäjätunnuksesi ja/tai vaihtaa salasananasi salasanan vaihtopalvelussa. Salasanan vaihtopalveluun kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla. Tarvittaessa ota yhteyttä Avoimen yliopiston yhteydenottolomakkeella. 

Mitä teen, kun olen ilmoittautunut tenttiin ja enkä pääsekään osallistumaan siihen?

Tentti-ilmoittautumisen voit perua Omat sivut -palvelun kautta vielä 3 vuorokautta ennen tenttipäivää. Joissakin oppiaineissa voit valita tenttipäiväsi useammasta valinnaisesta tenttipäivästä. Tällöin peruessasi tenttisi ajoissa saat käyttämättömän tenttikerran uudelleen käyttöösi.

Verkko-opinnoissa tenttivaihtoehtoja on useita, mutta niihin osallistumisoikeus on rajoitettu. Tarkemmat tiedot löydät opinto-ohjelman kohdasta Maksun kuvaus.

Mistä/miten saan selville tenttien ja oppimistehtävien arvosanat?

Tenttitulokset ja oppimistehtävien arvosanat löytyvät WebOodista. Osasuoritusten tiedot ovat Moodlessa tai Omat sivut -palvelussa.

Tarkasta tulostiedot aina ja ota yhteyttä yliopistopalvelun osoitteeseen avoin-student@helsinki.fi, jos jakson suoritustietoja ei ole tallennettu WebOodiin 6 viikon kuluttua virallisesta suorituspäivästä (huom. laita viestin otsikkoon oppiaineen nimi).

Voinko palauttaa oppimistehtävän tai muun kirjallisen työn heti kun olen saanut sen valmiiksi vai pitääkö minun odottaa palautuspäivään?

Voit palauttaa tehtävän heti kun olet saanut sen valmiiksi. Tehtävän tarkistusaika alkaa kuitenkin aina virallisesta palautuspäivästä.

Mitä tarkoittaa avoimen väylä? Voiko Avoimen yliopiston kautta päästä opiskelemaan yliopistoon?

Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Tutkinnonsuoritusoikeutta ei saa automaattisesti, vaan sen myöntää yliopiston tiedekunta. Valinta tehdään opintojen määrän ja opintomenestyksen perusteella, useimmiten ilman valintakoetta. Avoimen väylän kautta täytettäviä paikkoja on hyvin rajoitetusti. Lisätietoa: Tavoitteena tutkinto

Jos minulla ei ole tulostinta enkä halua mennä tulostamaan tehtäviä nettikahvilaan, mitä voin tehdä?

Opiskelijoille tarkoitettuja kopiokoneita on Helsingin yliopiston kirjastossa. Lisätietoa Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivulla Tulostus, kopiointi ja skannaus kirjastossa.

Lisäksi voit käyttää yliopiston käyttäjätunnuksella yliopiston opiskelijoille tarkoitettuja työasemia ja Mikroverkon (AD) kotihakemistoa.

Miten saan todistuksen/opintorekisteriotteen?
Voit saada opinnoistasi opintosuoritusotteen, joka on virallinen todistus suorittamistasi opinnoista.

Mistä löydän opiskelijanumeroni?
Opiskelijanumerosi löydät kirjautumalla Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi WebOodiin. Opiskelijanumerosi näkyy WebOodin etusivulla ja henkilötiedoissasi.