Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille maksuton kesäopetus?

Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua. Läsnäolostatus tarkastetaan ilmoittautumishetkellä Oodista.

Tutkinnonsuoritusoikeus rekisteröidään päättyväksi valmistumispäivään. Valmistumispäivän jälkeen et voi enää suorittaa eikä sinulle voida rekisteröidä opintoja Helsingin yliopistossa, ellei sinulla ole toista, voimassaolevaa opinto-oikeutta (Helsingin yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosääntö). Valmistumispäivän jälkeen Avoimen yliopiston kesäopetus on maksullista.

Voinko ilmoittautua vain yhdelle opintojaksolle?

Voit ilmoittautua vain yhdelle opintojaksolle. Useimpia opintokokonaisuuksiakin voi suorittaa jakso kerrallaan. Joissakin opintokokonaisuuksissa ei voi ilmoittautua vain yksittäisille opintojaksoille, esimerkkinä psykoterapiakoulutuksen edellyttämät lisäopinnot (30 op) -opintokokonaisuus.

Kannattaako ilmoittautua varasijalle?

Tavoitteenamme on, että kaikki opinnoista kiinnostuneet pääsisivät opiskelemaan. Jaksoilla, joissa on tarkkaan rajattu opiskelijamäärä, kannattaa kuitenkin ilmoittautua varasijalle. Jos paikka vapautuu, saat siitä tiedon sähköpostiisi. Viestissä pyydetään vahvistamaan paikan vastaanottaminen parin vuorokauden sisällä. Ellet vahvista sinulle tarjottua paikkaa, siirtyy se jonossa seuraavalle.

Ilmoittauduin kokonaisuuteen, mutta pitääkö minun ilmoittautua myös jokaiselle kurssille erikseen?

Kokonaisuuteen ilmoittautuminen kattaa kaikki kokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot, usein myös vaihtoehtoisen kirjatentti-suoritustavan. Jos kokonaisuuteen sisältyy valinnaisia opintojaksoja, saatetaan niiden osalta edellyttää erillistä ilmoittautumista. Tällöin menettelystä on kerrottu opinto-ohjelmassa.

Voinko vaihtaa lähiopetuksen kurssilta vastaavalle verkkokurssille maksutta? Tai voinko siirtää opintojani myöhempään ajankohtaan?

Mikäli opinto-oikeutesi ko. kurssille on voimassa, kun vastaava toinen kurssi alkaa, ja jos opintojaksolla on tilaa, voit siirtyä vastaavalle opintojaksolle eri suoritusmuotoon/myöhemmin vastaavalle opintojaksolle.

  • Opintojesi aikana voit tarkistaa voimassa olevat opinto-oikeutesi WebOodista.
  • Mikäli haluat siirtyä toiselle, samaan aikaan järjestettävälle opintojaksolle/mikäli haluat siirtää opinto-oikeutesi toiselle, myöhemmin alkavalle kurssille, ota yhteyttä oppiaineen yhteydenottolomakkeella ennen kuin ilmoittaudut ja maksat opintomaksun uudelleen. Mikäli siirtymisehdot täyttyvät, siirto tehdään maksutta.

Siirron voi tehdä vain yhden kerran.

Onko teillä tallella kurssisuunnitelmaa (sisältö, kirjallisuus) kurssista, jonka suoritin keväällä 2007?

Katso Aikaisemmat opinto-oppaat -sivulta tarvittavat tiedot.

Voinko korottaa opintokokonaisuuden tai opintojakson arvosanaa jälkikäteen?

Opintokokonaisuuden arvosana koostuu opintojaksojen arvosanoista. Arvosanoja voi korottaa, jos opintokokonaisuuden arvosanaa ei ole laskettu, suoritukset eivät ole vanhentuneet ja jos opintojaksoja on opintotarjonnassamme. Opintosuoritukset

Miten voin jatkaa keskeytyneitä opintoja?

Ilmoittaudu opintojaksoille, joiden suoritus sinulta puuttuu. Lisätietoa keskeytyneiden opintojen jatkamisesta

Voinko ilmoittautua Avoimen yliopiston opintoihin ilman tunnusta?

Voit ilmoittautua, sillä ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opintoihin et vielä tarvitse tunnuksia. Mikäli sinulla kuitenkin on voimassaoleva Helsingin yliopiston käyttäjätunnus (käyttövaltuus), voit halutessasi käyttää sitä ilmoittautuessasi. 

Ilmoittautumisen yhteydessä sinulle myönnetään opintojesi ajaksi Helsingin yliopiston käyttövaltuus, jota käytetään käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla. Käyttäjätunnus tulee aktivoida viimeistään muutama päivä ennen opintojen alkua. Lisätietoa käyttäjätunnuksesta

Minulla ei ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Miten saan aktivoitua Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen?

Täytä käyttäjätunnushakemus ja lähetä se helpdeskiin sähköpostitse (helpdesk@helsinki.fi). Helpdesk luo tunnuksen ja lähettää siitä sähköpostiisi kuittauksen, kun olet saanut viestin, käy ID Point tunnistautumispisteellä todistamassa henkilöllisyytesi. Tämän jälkeen voit soittaa helpdeskiin (02 941 55 555) ja saada salasanan.

Mitä teen, kun yliopiston tunnukseni lakkasi toimimasta, vaikka sen pitäisi olla vielä voimassa?

Salasanasi voi olla unohtunut tai vanhentunut, joten kokeile vaihtaa salasana salasanan vaihtopalvelussa. Tarvittaessa ota yhteyttä lomakkeella.

Miksi lupajärjestelmä ilmoittaa, että minulla on jo Helsingin yliopiston käyttäjätunnus?

Olet opiskellut Avoimessa yliopistossa aiemmin ja sinulle on myönnetty silloin yliopiston käyttäjätunnus (ent. AD-lupa). Voit nyt ottaa tuon tunnuksen uudelleen käyttöösi. Mikäli luvan salasana on vanhentunut tai et muista tunnusta, voit hakea nämä tiedot salasanan vaihtopalvelusta.

Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat sekä henkilökunta käyttävät voimassa olevaa yliopiston käyttäjätunnustaan. Helsingin yliopistosta valmistuneet opiskelijat aktivoivat aiemmin käytössään olleen tunnuksensa.

Saanko vanhan tunnuksen käyttööni, kun olen ollut aiemmin Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija?

Mikäli olet ollut perustutkinto-opiskelijana 2000-luvulla, saat vanhan tunnuksesi uudelleen käyttöön. Aktivoinnin yhteydessä järjestelmä tunnistaa sinut ja tarjoaa vanhaa tunnustasi. Aloitussalasanan joudut vaihtamaan.

Olen aktivoimassa yliopiston käyttäjätunnusta ja jostain syystä tunnus on muodostumassa vanhan sukunimeni mukaisesti, miksi?

Käyttäjätunnus muodostuu Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään (Oodi) merkityn nimen perusteella. Vanhat tiedot johtuvat siitä, että tietosi on viety rekisteriin aiempien opintojesi yhteydessä. Nimenmuutos Oodiin tehdään vain henkilötodistuksen perusteella tai väestötietojärjestelmän (VTJ) tietojen perusteella.

Mikäli ehdit jo ottaa käyttäjätunnuksen käyttöön vanhalla nimellä voidaan lupaan liittyvä nimi vielä vaihtaa. Itse luvan muoto ei vaihdu.

Kuinka vaihdan yliopiston käyttäjätunnukseen uuden sukunimeni?

Itse tunnusta ei voi muuttaa jälkikäteen, mutta tunnukseen liittyvä nimitieto on muutettavissa. Huomaa, että nimitieto päivittyy parin päivän sisällä.

Mistä löydän tiedon opetus- tai tenttipaikasta?

Tieto opetuspaikoista on opinto-ohjelmissa. Helsingissä järjestettävien tenttien tenttipaikat löydät tenttipaikkalistauksesta ko. tenttipäivän kohdalta. Verkko-opintojen Helsingissä järjestettävien lähitenttien paikat löydät etsimällä listauksesta ko. tenttipäivän kohdalta "Verkkokurssitentit". Tarkista tenttipaikka ennen tenttiä.

 

Miksi ilmoittautumisjärjestelmä ei hyväksy tentti-ilmoittautumistani?

Tarkista, ettei ilmoittautumisesi ole myöhässä. Tällöin järjestelmä ei hyväksy ilmoittautumistasi.

Muistithan salasanasi? Tenttiin ilmoittautuessa täytyy käyttää ehdottomasti samaa käyttäjätunnusta, jota käytit ilmoittautuessasi. Kaikki ilmoittautumisen kentät on myös täytettävä.

Mikäli olet ilmoittautumassa ajoissa, eikä ilmoittautuminen edelleenkään onnistu, ota yhteys tenttipalveluun numeroon 02941 28322, tai Kysy tenttipalvelulta

Miten ilmoittaudun tenttiin kun olen unohtanut käyttäjätunnukseni ja/tai salasanani?

Ilmoittautuminen tenttiin tehdään Omat sivut -palvelun (eli Avoimen yliopiston verkkopalvelun) käyttäjätunnuksella. Vaihda unohtunut salasana salasanan vaihtopalvelussa ja tilaa unohtunut tunnus lomakkeella.

Kun ilmoittaudun tenttiin, miksi en näe kaikkia kurssejani ja opintokokonaisuuksiani?

Olethan kirjautunut samalla käyttäjätunnuksella kuin opintoihin ilmoittautuessasi? Järjestelmä tunnistaa opinto-oikeutesi nimenomaan tunnuksen perusteella. Epäselvässä tapauksessa ota yhteyttä tenttipalveluun.

Mitä teen, kun olen ilmoittautunut tenttiin ja enkä pääsekään osallistumaan siihen?

Tentti-ilmoittautumisen voit perua Omat sivut -palvelun kautta vielä 3 vuorokautta ennen tenttipäivää. Joissakin oppiaineissa voit valita tenttipäiväsi useammasta valinnaisesta tenttipäivästä. Tällöin peruessasi tenttisi ajoissa saat käyttämättömän tenttikerran uudelleen käyttöösi.

Verkko-opinnoissa tenttivaihtoehtoja on useita, mutta niihin osallistumisoikeus on rajoitettu. Tarkemmat tiedot löydät opinto-ohjelman kohdasta Maksun kuvaus.

Mistä/miten saan selville tenttien ja oppimistehtävien arvosanat?

Tenttitulokset ja oppimistehtävien arvosanat löytyvät WebOodista. Osasuoritusten tiedot ovat Moodlessa tai Omat sivut -palvelussa.

Tarkasta tulostiedot aina ja ota yhteyttä yliopistopalvelun osoitteeseen avoin-student@helsinki.fi, jos jakson suoritustietoja ei ole tallennettu WebOodiin 6 viikon kuluttua virallisesta suorituspäivästä (huom. laita viestin otsikkoon oppiaineen nimi).

Voinko palauttaa oppimistehtävän tai muun kirjallisen työn heti kun olen saanut sen valmiiksi vai pitääkö minun odottaa palautuspäivään?

Voit palauttaa tehtävän heti kun olet saanut sen valmiiksi. Tehtävän tarkistusaika alkaa kuitenkin aina virallisesta palautuspäivästä.

Mitä tarkoittaa väylä? Voiko Avoimen yliopiston kautta päästä opiskelemaan yliopistoon?

Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella voi hakea opiskelijaksi yliopistoon. Tiedekunnat päättävät, minkä verran opintoja pitää olla suoritettuina ennen kuin voi hakea opiskelijaksi väylän kautta. Suoritusten lisäksi voi olla myös muita kriteereitä (kuten arvosana).

Vaatimukset on listattu tiedekunnittain. Tutkinnonsuoritusoikeutta ei saa automaattisesti, vaan sen myöntää yliopiston tiedekunta tai ainelaitos. Tiedekunnat ja ainelaitokset päättävät vuosittain avoimen väylän kautta otettavien opiskelijoiden määrän ja valinnan.

Tavoitteena tutkinto

Jos minulla ei ole tulostinta enkä halua mennä tulostamaan tehtäviä nettikahvilaan, mitä voin tehdä?

Opiskelijoille tarkoitettuja kopiokortilla (magna card) toimivia kopiokoneita on Helsingin yliopiston kirjastossa. Kopiokortteja voi ostaa kirjastosta (hinnasto).

Lisäksi voit käyttää yliopiston käyttäjätunnuksella yliopiston opiskelijoille tarkoitettuja työasemia ja Mikroverkon (AD) kotihakemistoa. Tulostamista varten tarvitset kopiokortin.

Miten saan todistuksen/opintorekisteriotteen?

Opintosuoritusote on virallinen todistus tehdyistä opinnoista.
Tilaa opintosuoritusote
Tietoa todistuksista ja opintosuoritusotteista