Usein kysytyt kysymykset

Miten Avoimen yliopiston opintoihin ilmoittaudutaan?
Avoimen yliopiston opintoihin ilmoittaudutaan kurssin opinto-ohjelmassa olevan Ilmoittaudu-painikkeen kautta. Ilmoittautuminen alkaa pääsääntöisesti 45 päivää ennen kurssin alkua. Osaan opinnoista voi ilmoittautua ja opinnot aloittaa joustavasti omassa aikataulussaan. Ilmoittautumisen tarkka ajankohta löytyy klikkaamalla opinto-ohjelmassa olevaa Ilmoittaudu-painiketta. Opintomaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä verkkomaksuna. Lue lisää: Ilmoittautuminen ja maksut 

Kaikille avointen MOOC-kurssien ilmoittautumis- ja maksukäytännöt eroavat perinteisten kurssien käytännöistä. Ohjeet löytyvät kunkin kurssin opinto-ohjelmasta. Lue lisää: MOOC-kurssit

Ilmoittaudunko opintoihin kurssi kerrallaan vai onnistuuko ilmoittautuminen kerralla koko opintokokonaisuuteen?
Opintoihin ilmoittaudutaan pääsääntöisesti kurssi (opintojakso) kerrallaan. Joissakin tapauksissa (esimerkiksi psykoterapiakoulutuksen edellyttämät lisäopinnot 30 op) voi ilmoittautua samalla kertaa koko opintokokonaisuuteen. Lisätietoa ilmoittautumisesta saat kunkin kurssin opinto-ohjelmasta tai koulutusohjelman / tieteenalan sivulta.

Ilmoittauduin opintokokonaisuuteen, mutta pitääkö minun ilmoittautua myös jokaiselle kokonaisuuden kurssille erikseen?
Kokonaisuuteen ilmoittautuminen kattaa kaikki kokonaisuuteen kuuluvat opintojaksot ja usein myös vaihtoehtoisen kirjatentti-suoritustavan. Jos kokonaisuuteen sisältyy valinnaisia opintojaksoja, saatetaan niiden osalta edellyttää erillistä ilmoittautumista. Tällöin menettelystä on kerrottu opinto-ohjelmassa.

Kurssi, jolle halusin ilmoittautua, on täynnä. Kannattaako minun ilmoittautua varasijalle?
Tavoitteemme on, että kaikki opinnoista kiinnostuneet pääsisivät opiskelemaan. Kursseilla, joissa on tarkkaan rajattu opiskelijamäärä, kannattaa kuitenkin ilmoittautua varasijalle. Jos paikka vapautuu, saat siitä tiedon sähköpostiisi. Viestissä pyydetään vahvistamaan paikka vastaanottaminen parin vuorokauden sisällä. Ellet vahvista sinulle tarjottua paikkaa, siirtyy se jonossa seuraavalle.

Voinko vaihtaa lähiopetuksen kurssilta vastaavalle verkkokurssille maksutta? Tai voinko siirtää opintojani myöhempään ajankohtaan?
Mikäli opinto-oikeutesi ko. kurssille on voimassa, kun vastaava toinen kurssi alkaa, ja jos opintojaksolla on tilaa, voit siirtyä vastaavalle opintojaksolle eri suoritusmuotoon tai myöhempänä ajankohtana. Perustutkinto-opiskelijoiden maksuttomasta kesäopetuksesta ei voi siirtyä maksutta lukuvuosiopetukseen.

  • Opintojesi aikana voit tarkistaa voimassa olevat opinto-oikeutesi WebOodista.
  • Mikäli haluat siirtyä toiselle, samaan aikaan järjestettävälle opintojaksolle/mikäli haluat siirtää opinto-oikeutesi toiselle, myöhemmin alkavalle kurssille, ota yhteyttä koulutusohjelman /tieteenalan yhteydenottolomakkeella ennen kuin ilmoittaudut ja maksat opintomaksun uudelleen. Mikäli siirtymisehdot täyttyvät, siirto tehdään maksutta. Siirron voi tehdä vain yhden kerran.

Onko teillä tallella kurssisuunnitelmaa (sisältö, kirjallisuus) kurssista, jonka suoritin keväällä 2007?
Katso, löydätkö tarvitsemasi tiedot sivulta Opinto-oppaat ja esitteet. Ellet, ota yhteyttä koulutusohjelmasi opinnoista vastaavaan koulutusasiantuntijaan.  

Voinko korottaa opintokokonaisuuden tai opintojakson arvosanaa jälkikäteen? 
Opintokokonaisuuden arvosana koostuu opintojaksojen arvosanoista. Arvosanoja voi korottaa, jos opintokokonaisuuden arvosanaa ei ole laskettu, suoritukset eivät ole vanhentuneet ja jos opintojaksoja on opintotarjonnassamme. Lisätietoa: Opintosuoritukset

Miten voin jatkaa keskeytyneitä opintoja?
Ilmoittaudu opintojaksoille, joiden suoritus sinulta puuttuu. 

Mitä tarkoittaa Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille maksuton kesäopetus?
Avoimen yliopiston kesäopetus on maksutonta ilmoittautumishetkellä läsnä oleville Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Maksuttomuus ei koske mahdollista materiaalimaksua. Läsnäolostatus tarkastetaan ilmoittautumishetkellä Oodista.

Tutkinnonsuoritusoikeus rekisteröidään päättyväksi valmistumispäivään. Valmistumispäivän jälkeen et voi enää suorittaa eikä sinulle voida rekisteröidä opintoja Helsingin yliopistossa, ellei sinulla ole toista, voimassaolevaa opinto-oikeutta (Helsingin yliopiston tutkinto- ja oikeusturvajohtosääntö). Valmistumispäivän jälkeen Avoimen yliopiston kesäopetus on maksullista.

Voinko ilmoittautua Avoimen yliopiston opintoihin ilman tunnusta?
Ilmoittautuessasi Avoimen yliopiston opintoihin et vielä tarvitse tunnuksia. Mikäli sinulla kuitenkin on voimassaoleva Helsingin yliopiston käyttäjätunnus (käyttövaltuus), voit halutessasi käyttää sitä ilmoittautuessasi. Lue lisää: Ilmoittautuminen ja maksut

Mistä saan Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen?
Helsingin yliopiston käyttäjätunnus myönnetään sinulle ilmoittautumisesi yhteydessä opintojesi ajaksi. Käyttäjätunnusta tarvitset mm. kirjautuessasi verkko-oppimisympäristö Moodleen, ilmoittautuessasi tenttiin ja käyttääksesi Helsingin yliopiston kirjaston digitaalisia aineistoja. Käyttäjätunnus tulee aktivoida ennen opintojen alkua. Lue lisää: Helsingin yliopiston käyttäjätunnus

Miten aktivoin käyttäjätunnukseni?
Käyttäjätunnuksen voi aktivoida aikaisintaan ilmoittautumista seuraavana päivänä. Aktivointi tapahtuu verkossa ja edellyttää vahvaa sähköistä tai henkilökohtaista tunnistautumista. Lue lisää: Käyttäjätunnuksen aktivointi

Minulla ei ole henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia. Miten saan aktivoitua Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksen? 
Helsingin yliopiston IT-tuki Helpdesk auttaa käyttäjätunnuksen aktivoimisessa. Lue lisää: Käyttäjätunnuksen aktivointi /  henkilökohtainen tai vahva sähköinen tunnistautuminen 

Mitä teen, kun yliopiston tunnukseni lakkasi toimimasta, vaikka sen pitäisi olla vielä voimassa?  
Salasanasi voi olla unohtunut tai vanhentunut, joten kokeile vaihtaa salasana salasanan vaihtopalvelussa. Tarvittaessa ota yhteyttä Avoimen yliopiston yhteydenottolomakkeella.

Miksi lupajärjestelmä ilmoittaa, että minulla on jo Helsingin yliopiston käyttäjätunnus? 
Olet opiskellut Avoimessa yliopistossa aiemmin ja sinulle on myönnetty silloin yliopiston käyttäjätunnus (ent. AD-lupa). Voit nyt ottaa tuon tunnuksen uudelleen käyttöösi. Mikäli luvan salasana on vanhentunut tai et muista tunnusta, voit hakea nämä tiedot salasanan vaihtopalvelusta.

Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijat sekä henkilökunta käyttävät voimassa olevaa yliopiston käyttäjätunnustaan. Helsingin yliopistosta valmistuneet opiskelijat aktivoivat aiemmin käytössään olleen tunnuksensa.

Saanko vanhan tunnuksen käyttööni, kun olen ollut aiemmin Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelija? 
Mikäli olet ollut perustutkinto-opiskelijana 2000-luvulla, saat vanhan tunnuksesi uudelleen käyttöön. Aktivoinnin yhteydessä järjestelmä tunnistaa sinut ja tarjoaa vanhaa tunnustasi. Aloitussalasanan joudut vaihtamaan.

Olen aktivoimassa yliopiston käyttäjätunnusta ja jostain syystä tunnus on muodostumassa vanhan sukunimeni mukaisesti, miksi? 
Käyttäjätunnus muodostuu Helsingin yliopiston opintohallintojärjestelmään (Oodi) merkityn nimen perusteella. Vanhat tiedot johtuvat siitä, että tietosi on viety rekisteriin aiempien opintojesi yhteydessä. Nimenmuutos Oodiin tehdään vain henkilötodistuksen perusteella tai väestötietojärjestelmän (VTJ) tietojen perusteella. Mikäli ehdit jo ottaa käyttäjätunnuksen käyttöön vanhalla nimellä voidaan lupaan liittyvä nimi vielä vaihtaa. Itse luvan muoto ei vaihdu.

Kuinka vaihdan yliopiston käyttäjätunnukseen uuden sukunimeni? 
Itse tunnusta ei voi muuttaa jälkikäteen, mutta tunnukseen liittyvä nimitieto on muutettavissa. Huomaa, että nimitieto päivittyy parin päivän sisällä.

Mistä löydän tiedon opetus- tai tenttipaikasta?
Tieto opetuspaikoista löytyy kurssin opinto-ohjelmasta. Helsingissä järjestettävien tenttien tenttipaikat löydät tenttipaikkalistauksesta ko. tenttipäivän kohdalta. Jos verkko-opintoihisi liittyy Helsingissä järjestettävä lähitentti, löydät tenttipaikkaa koskevan tiedon em. listauksesta kohdasta "Verkkokurssitentit". Tarkista tenttipaikka ennen tenttiä. 

Miten ilmoittaudun Avoimen yliopiston tenttiin? 
Avoimen yliopiston perinteisiin lähitentteihin ilmoittaudutaan verkkosivujemme Omat sivut –palvelussa viimeistään 10 päivää ennen tenttiä. Huomaa täyttää kaikki tentti-ilmoittautumislomakkeen kentät! Verkkotentteihin ei pääsääntöisesti tarvitse ilmoittautua. Tarkista asia kurssisi opinto-ohjelmasta tai verkko-oppimisympäristö Moodlesta.

Miksi ilmoittautumisjärjestelmä ei hyväksy tentti-ilmoittautumistani? 
Tarkista, ettei ilmoittautumisesi ole myöhässä. Ilmoittautuminen tenttiin päättyy 10 päivää ennen tenttiä, jonka jälkeen järjestelmä ei hyväksy ilmoittautumista. Mikäli olet ilmoittautumassa ajoissa eikä ilmoittautuminen edelleenkään onnistu, ota yhteys tenttipalveluun

Miten ilmoittaudun tenttiin kun olen unohtanut käyttäjätunnukseni ja/tai salasanani? 
Ilmoittautuminen tenttiin tehdään Omat sivut –palvelussa Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksella. Tarvittaessa voit tarkistaa käyttäjätunnuksesi ja/tai vaihtaa salasananasi salasanan vaihtopalvelussa. Salasanan vaihtopalveluun kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla. Tarvittaessa ota yhteyttä Avoimen yliopiston yhteydenottolomakkeella. 

Mitä teen, kun olen ilmoittautunut tenttiin ja enkä pääsekään osallistumaan siihen? 
Tentti-ilmoittautumisen voit perua Omat sivut -palvelun kautta vielä 3 vuorokautta ennen tenttipäivää. Joissakin oppiaineissa voit valita tenttipäiväsi useammasta valinnaisesta tenttipäivästä. Tällöin peruessasi tenttisi ajoissa saat käyttämättömän tenttikerran uudelleen käyttöösi. 

Verkko-opinnoissa tenttivaihtoehtoja on useita, mutta niihin osallistumisoikeus on rajoitettu. Tarkemmat tiedot löydät opinto-ohjelman kohdasta Maksun kuvaus.

Mistä/miten saan selville tenttien ja oppimistehtävien arvosanat? 
Tenttitulokset ja oppimistehtävien arvosanat löytyvät WebOodista. Osasuoritusten tiedot ovat Moodlessa tai Omat sivut -palvelussa. Tarkasta tulostiedot aina ja ota yhteyttä yliopistopalvelun osoitteeseen avoin-student@helsinki.fi, jos jakson suoritustietoja ei ole tallennettu WebOodiin 6 viikon kuluttua virallisesta suorituspäivästä (huom. laita viestin otsikkoon oppiaineen nimi).

Voinko palauttaa oppimistehtävän tai muun kirjallisen työn heti kun olen saanut sen valmiiksi vai pitääkö minun odottaa palautuspäivään? 
Voit palauttaa tehtävän heti kun olet saanut sen valmiiksi. Tehtävän tarkistusaika alkaa kuitenkin aina virallisesta palautuspäivästä.

Tarvitsen apua tai lisätietoa opintoihin liittyvissä asioissa. Kenen puoleen voin kääntyä?

  • Jos suunnittelet opintoja Avoimessa yliopistossa, kysymyksiisi vastaa Helsingin yliopiston hakijapalvelut.
  • Jos jo opiskelet Avoimessa yliopistossa, apunasi ovat opintoneuvojat, koulutusasiantuntijat, opettajat ja tenttipalvelu.
  • Yhteystiedot ja lisätietoa: Opintoneuvonta 

Minulla on sairaus tai vamma, joka vaikuttaa opiskeluuni. Mihin ilmoitan asiasta ja voinko saada tukea opiskelujeni järjestelyihin?
Ota yhteyttä opinnoistasi vastaavaan koulutusasiantuntijaan hyvissä ajoin, viimeistään kaksi viikkoa ennen opintojen alkua. Lue myös: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville.

Voinko osallistua Avoimen yliopiston opetukseen, vaikka minulla on lukihäiriö? 
Voit osallistua Avoimen yliopiston opetukseen lukihäiriöstäsi huolimatta. Lisätietoa: Järjestelyt erityistä tukea tarvitseville

Mitä tarkoittaa avoimen väylä? Voiko Avoimen yliopiston kautta päästä opiskelemaan yliopistoon? 
Avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella on mahdollista hakea tutkinto-opiskelijaksi yliopistoon. Tutkinnonsuoritusoikeutta ei saa automaattisesti, vaan sen myöntää yliopiston tiedekunta. Valinta tehdään opintojen määrän ja opintomenestyksen perusteella, useimmiten ilman valintakoetta. Avoimen väylän kautta täytettäviä paikkoja on hyvin rajoitetusti. Lisätietoa: Tavoitteena tutkinto

Miten saan todistuksen/opintorekisteriotteen?
Voit saada opinnoistasi opintosuoritusotteen, joka on virallinen todistus suorittamistasi opinnoista. 

Jos minulla ei ole tulostinta enkä halua mennä tulostamaan tehtäviä nettikahvilaan, mitä voin tehdä? 
Opiskelijoille tarkoitettuja kopiokoneita on Helsingin yliopiston kirjastossa. Lisätietoa Helsingin yliopiston kirjaston verkkosivulla Tulostus, kopiointi ja skannaus kirjastossa. Lisäksi voit käyttää yliopiston käyttäjätunnuksella yliopiston opiskelijoille tarkoitettuja työasemia ja Mikroverkon (AD) kotihakemistoa.

    Mistä löydän opiskelijanumeroni?
    Opiskelijanumerosi löydät kirjautumalla Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksellasi WebOodiin. Opiskelijanumerosi näkyy WebOodin etusivulla ja henkilötiedoissasi.