Kirjoittamisen ongelmia ja ratkaisuehdotuksia

Ongelma: "En pääse alkuun."
Monille kirjoittajille kirjoittamisen alkuun pääseminen on kaikkein vaikeinta. On kirjoittajia, jotka jäävät hiomaan tuntikausiksi loistavaa aloituskappaletta pääsemättä siitä eteenpäin.

Ratkaisuehdotus:
Kirjoita aloituskappale mahdollisimman nopeasti "alta pois", jotta pääset aloittamaan aiheen varsinaisen käsittelyn. Olkoon tämä ensimmäinen aloituskappale vain harjoitusversio, jonka avulla otat vauhtia kirjoittamiseen ja jolla selvität itsellesi, mistä aiot kirjoittaa. Lopullinen johdantokappale kannattaa kirjoittaa vasta, kun teksti on muilta osin valmis; vasta silloin tiedät, mihin aiot lukijan johdattaa.

Ongelma: "Pääsin hyvin alkuun, mutta jäin jumiin. "
Monesti pääsee helposti kirjoittamisen alkuun, mutta jää jonkin ajan päästä täysin jumiin. Asiat loppuvat. Tai asioita on mielessä, mutta niiden välille ei löydy yhteyttä.

Ratkaisuehdotuksia:
a) Pidä tauko. Käy kahvilla, kävele raittiissa ilmassa tai lue jotakin aivan eri aiheesta.

b) Keskustele jonkun kanssa aiheesta. Usein pelkkä oman ongelman kertominen jollekin tuottaa äkkiä ratkaisun: näinhän tätä pitäisikin käsitellä.

c) Hae aiheesta lisää taustatietoa: kertaa muistiinpanoja, etsi lisää lähdeteoksia. Aiheesta pitää aina tietää paljon enemmän kuin aikoo kirjoittaa. Tietoa pitää olla niin paljon, että siitä voi valikoida olennaisimman.

d) Tutki myös jo kertaalleen hylätty materiaali. Tietokoneella kirjoitettaessa kannattaa tallentaa eri versiot, sillä jossain vaiheessa hylätyistä ideoista voi yllättäen tulla arvokkaita.

e) Palaa suunnitteluvaiheeseen ja piirrä ideakartta asioista, joita aiot käsitellä kirjoitelmassa. Järjestä muistiinpanot niin, että tarvitsemasi esimerkit, perustelut ja lainaukset ovat helposti löydettävissä.

Ongelma: "Rakastun omaan tekstiini. En näe siinä mitään korjattavaa."
On hyvin tavallista tulla sokeaksi oman tekstinsä heikkouksille ja rakastua kirjoittamaansa niin, että ei näe siinä mitään korjattavaa. Sanamuotojakin vaikeampaa on luopua hyvinä pitämistään ideoista. Editointi on kuitenkin tärkeä osa kirjoittamista. Jos ulkopuolista palautteenantajaa ei ole käytettävissä, voi kokeilla alla olevia keinoja.

Ratkaisuehdotus:
a) Jätä teksti lepäämään joksikin aikaa. Voit nähdä kirjoittamasi aivan toisin silmin parin päivän päästä.

b) Lue teksti itsellesi ääneen. Asiat kuulostavat erilaisilta ääneen luettuna. Nopeasti silmäillen tekstin heikkoudet saattavat jäädä huomaamatta.

c) Vaihda työskentely-ympäristöä hetkeksi. Voit esimerkiksi tulostaa tekstin ja mennä sen kanssa toiseen huoneeseen, niin on helpompi kuvitella lukevansa tekstiä ulkopuolisen silmin.