Harjoituksia

Seuraavassa voi harjoitella referaatin ja esseen kirjoittamista. Tässä vaiheessa on tärkeää tutustua ensin Oivaltavan lukemisen www-sivuihin.

Kirjoitettuasi referaatin näytä sitä sellaiselle, joka ei ole pohjatekstiä nähnyt. Mikäli tekstiä tuntematon henkilö saa kirjoitelmasi perusteella selkeän kuvan pohjatekstin ajatuksista, olet onnistunut kirjoitustehtävässäsi.

Esseetä kirjoittaessasi muista aktiivinen ja keskusteleva ote: otat kantaa Timo Tossavaisen ajatuksiin unohtamatta kuitenkaan esitellä pohjatekstiä lukijalle.

Referaatti

Lue Kielikellon (2/2014) artikkeli Suomalaisten muinaisusko vanhassa kirjasuomessa ja laadi siitä noin 200 sanan referaatti.
Mallireferaatti

Essee

Harjoittele esseen kirjoittamista käyttämällä aineistonasi Timo Tossavaisen Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla 24.1.2013 julkaistua tekstiä ”Tekniikka ei saa olla kouluissa itsetarkoitus”.

Pohdi, mitä uhkia ja mahdollisuuksia tietotekniikka tuo kouluihin. Käytä apuna sivua Kirjoitustyön vaiheita. Otsikoi itse näkökulmasi mukaan tai ota otsikoksi vaikka Kone vai kynä?