Jag och världsalltet

Kasta dig in i rymdens under och Observatoriebyggnadens brokiga historia! Med undantag av tornen och planetariet ligger utställningen på huvudvåningen. I sällskap av en guide har du också möjlighet att se tornen och planetariet!

Meridiansalens luckor öppnade mot rymden 

I Meridiansalen kan du göra en resa till det förflutna och uppleva stämningen i den unika observationssalen. De stora astronomiska observationsinstrumenten står fortfarande på sina ursprungliga platser.

En resa genom världsalltet 

Du får lära dig om olika fenomen i vårt solsystem, om stjärnornas liv, om universums uppbyggnad och skala och om olika våglängder av ljus på en resa ut i världsalltet. Hur ser du ut i värmekameran? I dimkammaren kan man se spår av kosmisk strålning, laddade partiklar som kommer från rymden! 

Stjärnornas barn 

Visste du att du också är ett ”stjärnornas barn”? De grundämnen som finns i vår kropp blev till för miljarder år sedan i stjärnornas kärnreaktioner. Känn också på en äkta meteorit som bildades för fem miljarder år sedan! 

Boka en guidning och se tornen och planetariet! 

När man bokar en guidning på förhand kan man besöka de gamla, stämningsfulla observationstornen och beundra Helsingfors ”stjärnhimmel” i planetariet under källarvalven.