Inom UniJuniors verksamhet får barn uppleva forskning på ett nytt, intressant och spännande sätt. I varje verkstad introduceras en fråga eller ett problem. Barnen utforskar sedan tillsammans med forskare och andra handledare problemet ur olika vetenskapliga perspektiv.
Verkstad i september: Varför använder politiker TikTok?
Kom med på verkstaden och lär dig om hur politiker kommunicerar!
Var? Athena Sal 261, Brobergsterassen 3 A
När? Lördagen 28.9 kl. 12:30-15:30
Vem träffar du? Jon Järviniemi, Doktorand i Statsvetenskap
Hur fångar politiker vår uppmärksamhet? Hur använder de känslor och retorik för att övertyga oss att rösta på dem? Hur kommunicerar de egentligen? I denna spännande verkstad om politisk kommunikation i Finland kliver vi in i politikens värld! Tillsammans kommer vi att dyka ner i hur politiker når ut till folket genom sina kampanjvideor. Vi kommer inte bara att analysera deras strategier utan även skapa våra egna övertygande valvideor.
Anmäl dig till verkstaden via den här länken.
Verkstad i oktober: Hur ser dina stämband ut och kan det bli knutar på dem?
Kom med på verkstaden och utforska rösten!
Var? Athena Sal 348, Brobergsterassen 3 A
När? Lördagen 19.10 kl. 12:30-15:30
Vem träffar du? Sofia Holmqvist-Jämsén, talterapeut och röstforskare
Vad innebär röstforskning? Vad är en röstsignal? Och kan det faktiskt bli knutar på stämbanden? I denna workshop bekantar vi oss med rösten och hur den kan användas. Vi får se hur stämbanden ser ut och hur man kan se på sin egen röstsignal. Vi gör också röstövningar tillsammans och lär oss hur man kan göra när man är nervös inför ett röstframträdande.
Anmäl dig till via den här länken.
Verkstad i november: Kan vi programmera naturvetenskap?
Kom med på verkstaden och lär dig programmera naturvetenskap!
Var? Chemicum Sal A127, A. I. Virtanens plats 1
När? Lördagen 9.11 kl 12:30-15:30
Vem träffar du? Carolina Björkas, Lektor i Naturvetenskapernas didaktik
Hur kan vi göra naturvetenskapliga fenomen roliga och förståeliga med hjälp av programmering? Vad händer när vi använder kodning för att förklara något så komplext som fotosyntesen eller växthuseffekten? Kan vi skapa ett spel som gör gravitationen begriplig?
I denna verkstad får deltagarna möjligheten att bli både programmerare och naturvetare. Vi dyker in i naturvetenskapens värld och använder programmeringsspråket Scratch för att skapa animationer och spel som förklarar hur elektricitet fungerar, hur vatten skiftar mellan olika faser och mycket mer. Genom att visualisera dessa fenomen på ett kreativt och interaktivt sätt gör vi komplicerade begrepp spännande och roliga att utforska.
Anmäl dig via den här länken.
Verkstad i december: Hur skapas karaktärer i böcker och varför bryr vi oss så mycket om dem?
Kom med och lär dig om böckers hjältar och skurkar!
Var? Kajsa-biblioteket sal 7026, Kajsaniemigatan 5
När? Lördagen 14.12 kl. 12.30-15.30
Vem träffar du? Julia Tidigs, docent i nordisk litteratur
Alla har vi våra favoritpersoner från böckernas värld – ibland känns de till och med lika verkliga som människor vi träffat på riktigt. Hur kommer det sig att vi tycker så mycket om vissa karaktärer, och så illa om andra? Och hur är det möjligt att olika läsare kan uppfatta samma karaktär på så väldigt olika sätt? Vad har böckernas hjältar gemensamt – och vad gör en bra skurk? Och vad gör vi som läsare, om vi inte tycker om hur det går på slutet för våra karaktärer?
Under verkstaden undersöker vi karaktärer i böcker genom praktiska övningar och diskussioner. Vi funderar utforskar hur olika bokomslag, illustrationer och filmversioner påverkar vår bild av karaktärer, vilka knep författare tar till för att vi ska fästa oss vid en karaktär – men också vilken roll vi själva som läsare spelar för skapandet av karaktärer. Vad händer om skurken plötsligt blir hjälte, och om vår favoritbok skulle sluta på ett helt annat sätt?
Anmäl dig via den här länken.