Statsvetenskapliga fakulteten och Strålsäkerhetscentralen kommer överens om samarbete

Helsingfors universitets statsvetenskapliga fakultet och Strålsäkerhetscentralen STUK har undertecknat ett avtal om ett ömsesidigt partnerskap och samarbete som gäller expertoffentlighet och samhällets beredskap i fråga om strategisk verksamhet och kommunikation.

Samarbetet bygger på kommunikationsforskning och övrig samhällsvetenskaplig forskning, undervisning och samverkan med samhället.

Forskare och lärare inom vetenskapsområdet medier och kommunikation har i mer än tio år bedrivit ett aktivt samarbete med Strålsäkerhetscentralen i form av övningar inför kärnkraftsolyckor, i vilka också fakultetens studenter har deltagit. Detta avtal befäster undervisnings- och utbildningssamarbetet som mångsidigt kan innefatta olika samarbetsformer, såsom myndigheters kommunikationsövningar och arbetspraktik som en del av arbetslivsstudier samt avhandlingar och ömsesidiga gästföreläsningar. Även forskningsprojekt och offentliga diskussionstillfällen som gäller samhällets beredskap samt strål- och kärnsäkerhet, strategisk kommunikation och kriskommunikation är en del av det nya partnerskapsprogrammet.

För universitetet innebär detta en ny typ av strategiskt partnerskapsavtal som kan ingås med olika samarbetspartner. 
 
– Det strategiska partnerskapet med STUK innebär ett kontinuerligt samarbete kring teman som gäller samhällets beredskap och säkerhet, och som är aktuella i fakultetens undervisning och forskning. Vetenskapsområdet medier och kommunikation har skapat en god praxis, där studenterna i samarbete med och via STUK kan delta i beredskapsövningar med andra myndigheter, säger dekanus Marjaana Seppänen vid Statsvetenskapliga fakulteten. 

– Strålning och kärnsäkerhet är teman som intresserar människor och som det finns många uppfattningar och farhågor om. Kärnkraft, små modulära reaktorer och kärnvapen har på ett nytt sätt kommit upp i den offentliga debatten både globalt och i Finland. För oss är det viktigt att ge människor korrekt information om strålning och dess nyttor, men också att hjälpa att förstå riskerna med den, konstaterar Karim Peltonen, direktör med ansvar för kommunikation och samhällsrelationer vid STUK. 

Fakultetens och STUK:s gemensamma seminarium ”Ydinturvallisuus, pelko ja Ukrainan kriisi” i maj

Som det första samarbetet inom ramen för det nya avtalet ordnas det i maj ett seminarium om kärnsäkerhet och krisen i Ukraina som en del av kärnkraftshotet. Seminariet äger rum i Tankehörnan. Vid universitet anknyter seminariet även till den populära kursen inom vetenskapsområdet för medier och kommunikation, Kriskommunikation och ledarskap, som forskardoktor Minttu Tikka ansvarar för.  Talare vid seminariet är Veli-Pekka Tynkkynen, professor i Rysslands miljöpolitik vid Helsingfors universitet, direktör Karim Peltonen och Aapo Tanskanen, ledande sakkunnig specialiserad i Rysslands kärnkraft från STUK, PD Salli Hakala, forskare i kriskommunikation och forskardoktor Minttu Tikka från vetenskapsområdet medier och kommunikation vid Helsingfors universitet.

Information om seminariet ges separat.

Kontaktperson för partnerskapsavtalet vid Helsingfors universitet är docent Janne Matikainen, ledare för kandidatprogrammet i politik, medier och kommunikation, och vid STUK kommunikationschef Piia Kaijanto.